Kesävieraana dekkaristi Taavi Soininvaara: ”Ukrainan sota on vienyt täysin oman haluni ja aikeeni kirjoittaa lähiaikoina Venäjästä”

Mesta.netin kirjasivuston Kesävieras-juttusarjan päättää tämän kesän osalta kansainvälisistä trillereistään tunnettu Taavi Soininvaara. Hänen uusin dekkarinsa Susisoturi jatkaa hienolla tavalla Arto Ratamo-dekkarien sarjaa.

Trilleri alkaa siitä, kun ensin Helsingissä ja sitten muuallakin maailmassa murhataan arvostettuja tekoälyasiantuntijoita. Sitten Supon Ratamo määrätään tutkintaan. Katseet kohdistuvat Kiinan valtioon ja sen salaiseen poliisiin.

Sinut tunnetaan tarkasta taustatyöstä. Pyrit aina löytämään tiukat faktat kirjoihisi. Mikä oli itsellesi mielenkiintoisin löytö, johon törmäsit kirjaa tehdessä?

Kiinan valvontakoneiston kattavuus yllätti vaikka tiesin sen jo ennakolta erittäin tehokkaaksi. Esimerkkinä vaikka se, että maassa on jo ylitetty miljardin valvontakameran määrä.

Millaisia rutiineja sinulle on kehittynyt on taustatyötä varten?

Varsin kattavia. Tietokoneen aloitusnäytöllä on kymmenkunnan sanomalehden uutissyötteet, silmä hakee automaattisesti kiinnostavia pikku-uutisia maailmalta, internetin parhaat ja luotettavimmat tiedustelulähteet ovat tiedossa ja käytössä, kontaktiverkosto on olemassa ja niin edelleen…

Olen menestynyt poliittisten trillerien tekijänä ja myös Venäjän uhka on ollut esillä kirjoissasi. Millaisen vaikutus Ukrainan sodalla on tuleviin kirjoihisi tai ylipäätään kirjallisuuteen?

Ukrainan sota on vienyt täysin oman haluni ja aikeeni kirjoittaa lähiaikoina Venäjästä. Putinin temput ovat jo niin mielikuvituksellisen hölmöjä, ettei ole jäljellä mitään mitä trilleristi voisi keksiä. Varmasti aihetta tullaan lähivuosina kuitenkin kirjallisuudessa käsittelemään kuten kaikkia kriisejä.

Mistä hyvä jännitysromaani mielestäsi muodostuu? Mitkä seikat parantavat, mitkä heikentävät sitä?

Tämä riippuu melko lailla kunkin lukijan omista mieltymyksistä. Itse pidän ennalta arvaamattomasta juonesta, uudesta tiedosta ja uskottavista hahmoista.

Ratamo-kirjoja on julkaistu vuodesta 2000 lähtien kaikkiaan 18 kappaletta. Miten Ratamo on muuttunut alkujoista? Oletko tehnyt tietoisia muutoksiaan hahmoon?

En ole tehnyt Ratamolle minkäänlaista ”kasvukaavaa”. Hän muuttuu automaattisesti hieman joka kirjassa, kunkin teoksen juonen vaatimusten mukaan. Ehkä myös kirjoittajan muuttuminen vuosien mittaan näkyy hahmossa, mutta sitä minun itseni on varsin vaikea huomata.

Onko äänikirjan suosion räjähdysmäinen kasvu tuonut mukanaan uusia Ratamo-faneja?

Kyllä niin uskoisin. Palautteen määrä ainakin on kasvanut.

Mitä kirjoja olet itse lukenut viime aikoina?

Nyt on meneillään Senecan Kaitselmuksesta sekä eräs espanjan kielen oppikirja. Kesällä tulee luettua aika lailla, yleisesti ottaen kyllä kevyempää kuin edellä mainitut.

Kiitos haastattelusta! Kerrotko vielä lopuksi, millaista hauskaa odotat
loppukesältä?

Luvassa vielä ainakin kotimaan matkailua, frisbee-golfia, luonnossa liikkumista ja mökkeilyä. Erinomaisen hyvää kesää kaikille!

Susisoturi on saatavilla Tuukka Haapaniemen lukemana äänikirjana ja e-kirjana. Kuuntele tai lue näyte.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone