Kaurakuningas-kirja on päihdehuuruinen kuvaus sotkamolaisesta hulttiopojasta, joka nousi kauralla miljonääriksi: ”Perskännejä bisnestapaamisissa, kaksi Porschea käteisellä…”

Kaurakuningas-kirja kertoo Juha-Petteri Kukkosen vauhdikkaasta matkasta kansainväliseksi liikemieheksi ja kouvolalaisen perhemeijerin kasvutarinan.

Juha-Petteri Kukkonen johdatti veljiensä kanssa Kaslink-perheyrityksen maailmanmenestykseen. Perheyritys onnistui rakentamaan kauramaidosta jättibisneksen. Kaslink myytiin Fazer-konsernille ja yrityskauppa teki veljeksistä monimiljönäärejä.

Ville Kormilaisen ja Juha-Petteri Kukkosen itsensä kirjoittama Kaurakuningas (WSOY) on avoimuudessaan ja rajuudessaan hyvin epätyypillinen yrittäjätarina. Vastaavanlaisia päihteidenkäytön kuvauksia saa lukea yleensä rock`n`roll -elämäkerroista, mutta nyt kyseessä on yksi viime vuosien menestyksekkäimpiä yrittäjätarinoita.

Kirjaan on haastateltu isä-Reinoa ja Matti-veljeä ja muitakin perheenjäseniä, bisneskumppaneita sekä lukuisia entisiä alaisia ja esimiehiä.

Juha-Petteri Kukkonen kirjoittaa elämästään umpirehellisesti. Raisu alkoholinkäyttö, mielenterveys-, ja ihmissuhdeongelmat ja raha-asiat tuodaan esille poikkeuksellisen avoimesti. Kirja on analyyttinen ja mitä ilmeisemmin terapeuttinen kokemus tekijälleen.

Kukkonen syntyi ja varttui Sotkamossa. Pikkukylässä kaikki tunsivat toisensa,ja pitivät huolta toisistaan. Kukkonen kuvaa lapsuuttaan onnelliseksi ja turvalliseksi. Toisaalta hän koki myöhemmin alemmuuden tuntoa sotkamolaisuudestaan.

”Minulla oli kuitenkin pään sisällä aina kiire joka paikkaan ja hirvittävä tarve päästä eteenpäin elämässä. Eihän se mitenkään suunnitelmallista vielä tuolloin ollut, mutta esimerkiksi kaikki tilastoinnit, suunnitelmat ja ajatukset alkoivat muodostua jo silloin. Olen myös kohtalaisen varma, että jos tuolloin olisi puhuttu ADHD:stä, olisin taatusti saanut diagnoosin. Vaikka sainkin turvallisen lapsuuden, se ei silti estänyt minua päätymästä tulevaisuudessa monenlaisiin ongelmiin ja hankaliin tilanteisiin”, Kukkonen kertoo kirjassa.

Kukkonen päätyi Kajaanissa käymänsä kauppakoulun jälkeen Helsinkiin. Ura eteni myötätuulessa. Kukkonen pääsi mainostoimistomaailman huipulle SEK-yhtiössä ja myös parisuhde kukoisti.

”Paikoitellen juopotteluni oli todella luokatonta, ja osasin olla ylimielinen kusipää. Saatoin ilmestyä perjantaina firman tiedotustilaisuuteen kostean lounaan päätteeksi aivan tuhannen kännissä. Raha ja vaikutusvalta vaikuttivat minuun negatiivisesti ja tekivät minusta vieläkin kusipäisemmän. Kun rahaa tuli, ajattelin, että olen jotenkin todella tärkeä henkilö. Tuossa vaiheessa rahat eivät tietenkään olleet mitään miljoonia, mutta kymppitonnin kuukausipalkka oli minulle valtava.”

Kirjassa kuvaillaan ankaraa juopottelua niin vapaa-ajalla työmatkoilla kuin bisnestapaamisissa. Toki bisnetäkin tehdään, ja kovaa sellaista. Kirjan myötä pääsee sisälle liike-elämän kulisseihin.

Kukkonen päätyi kerran SEK-aikoinaan kostean afterwork-illan päätteeksi Helsingin Kisahallin putkaan. Kun poliisi aamulla tiedustelivat, missä vaatteissa hän oli päätynyt putkan pahnoille Kukkonen huikkasi ylimieliseen tyyliinsä, että luultavasti siinä ainoassa Guccin puvussa, joka teidän narikastanne löytyy.”

”Kerran olin työmatkalla Berliinissä kesken rahoitusneuvottelujen. Istuin Ritz-Carlton-hotellin loungessa Skype-palaverissa muun johtoryhmän kanssa. Sammuin kesken palaverin. Paikalla oli ihmisiä, jotka varmasti ihmettelivät, kun nukuin luurit päässä, kone edessä ja lasi kädessä. Kaikki tämä tapahtui alkuillasta viiden–kuuden aikaan”, Kukkonen muistelee.

Kukkosen mukaan alkoholin takia ei koskaan jäänyt työt hoitamatta, mutta voimakkaan stressin aikana viina alkoi hallita elämää.

Mietin koko ajan vain sitä, milloin voin ottaa seuraavan ryypyn. Tuossa tilanteessa jonkun olisi pitänyt ohjata minut hoitoon”, hän toteaa kirjassa.

Kukkosen elämässä tapahtui suuri käänne vuonna 2016, kun hän päätyi veljiensä Matin ja Tuomaksen kanssa Kaslinkin palvelukseen. Nyt koko perhe oli samassa firmassa. Samalla käynnistyi Suomessa valtaisa kaurajuomabuumi ja ennestään tuntemattoman perhemeijerin arvo nousi kohisten.

Yhtiön tunnettavuus nousi Suomessa 40 prosenttiin ja siitä tuli käytännössä The Kaurajuomayhtiö Suomessa.

Vuonna 2019 Fazer-konserni teki yrityskaupat Kaslinkista. Kauppasummaa ei ole paljastettu. Arvion mukaan kyseessä oli kymmeneen vuoteen suurin elintarvikealan kauppa Suomessa.

Kukkonen muistelee kirjassa hetkeä, kun Fazer hyväksyi tarjouksen ja pallo siirtyi veljeksille.

”Että nyt päätös kaupasta olisi meidän. Fazerin puolesta kaupanteko oli allekirjoituksia vaille valmis. Menimme Matin kanssa terassille. »Vittu, me tehtiin se!» sanoin veljelle, ja me halasimme toisiamme.”

Kukkonen kuvailee avoimesti elämäänsä miljönäärinä. Hän teki heti yrityskaupan jälkeen linjauksen, että ei lainaa kenellekään rahaa. Se tuli monille tuttavalle yllätyksenä. Kaverisuhteita katkesi.

Eräänä viikonloppuna Kukkonen meni Porschen liikkeeseen. Hänellä oli yllään t-paita ja revityt farkut, ja mukanani oli kaksi pientä lasta.

”Nuoret myyjäkundit istuivat tiskin takana ja katsoivat ali kulmien meidän erikoista revohkaamme. Luulivat varmasti renkaanpotkijoiksi. Lopulta toinen myyjistä nousi laiskasti tiskin takaa. Sanoin, että nyt pitäisi saada kaksi autoa, citymaasturi ja avoauto. En tiennyt autoista oikein mitään, mutta sanoin vielä, että molempien pitäisi mielellään olla mustia.”

Kirjassa kurkistetaan luksuselämän kulisseihin. Kukkonen toteaa, että masennuksesta ja sisäisestä ahdistuksesta huolimatta hänen elämänsä oli täysin epätodellista.

Lomailin Dubaissa samassa hotellissa Ronan Keatingin perheen kanssa, törmäsin Kim Kardashianiin ravintolassa Roomassa ja Brad Pittiin tapahtumassa Lontoossa. Minulle alkoi sadella kutsuja ovista ja ikkunoista, ja uusia ihmisiä tuli elämääni valtavalla tahdilla. Ulkoisesti kaikki oli kunnossa, mutta sisäisesti oloni oli tyhjä. Sitä oli helppo käyttää hyväksi.”

Kukkonen toteaa, että ulospäin tarina voi näyttää ryysyistä rikkauksiin -matkalta, mutta todellisuudessa matka Sotkamosta kansainväliseksi liikemieheksi on ollut melkoinen vuoristorata.

Menestyksestä maksettu hinta on ollut kova, jopa kohtuuton, Kukkonen toteaa.

”Matkan varrella perhesuhteet kärsivät, parisuhteet vaihtuivat, mielialat heilahtelivat ja stressi aiheutti minulle melko miehekkään päihdeongelman. En voinut kuvitellakaan joskus Sotkamossa haaveillessani kansainvälisen liikemiehen elämästä, millainen matka tuosta pisteestä nykyhetkeen todellisuudessa olisi.”

Kursivoidut kohdat ovat kirjasta Kauramaitokuningas. Kuva: Pyry Antero Pietiläinen

Kaurakuningas on saatavilla e-kirjana ja Aku Laitisen lukemana äänikirjana. Lue tai kuuntele näyte.

Juha-Petteri Kukkonen (s. 1979) on yrittäjä, enkelisijoittaja ja hallitusammattilainen, joka sijoittaa innovatiivisiin ruoka-, hyvinvointi- sekä juoma-alan yrityksiin.

Ville Kormilainen (s. 1980) on konsultti, perheenisä ja tietokirjailija, joka on julkaissut urallaan 13 kirjaa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone