Kati Tervo kirjoitti rohkean omaelämäkerrallisen kirjan: ”Oma nuoruuteni oli muistoissa paikoin sumuista aikaa”

Kati Tervon Tyttö joka olin on omaelämäkerrallinen nuoruusaiheinen romaani. Tervo kertoo seuraavassa uuden kirjansa synnystä ja tulevista kirjoitusprojekteistaan.

Hänen omiin nuoruusvuosiinsa sijoittuva Tyttö joka olin sykkii vimmaista nuoruuden kiihkoa ja kipuilua. Räiskyvä kasvutarina koskettaa, naurattaa ja laittaa muistelemaan omaa nuoruuttaan. Samalla kirja on napakka ajankuva 1960 ja 1970 -luvun Suomesta.

Hei Kati! Mistä sait sysäyksen tähän kirjaan?

Aihe kirkastui vuonna 2017. Tuolloin ilmestyi Iltalaulaja romaanini, ja hapuilin uutta tarinaa työn alle. Oma nuoruuteni oli muistoissa paikoin sumuista aikaa. Oli mielenkiintoista alkaa selvittää, mitä kaikkea tuolloin tapahtui, millaista aikaa se oli yleisemminkin. Minulla on aina oltava vahva tunneside aiheeseen, jotta lähden tarinan imuun ja syntyy valmista.

Kirjan tarinat vaikuttavat hyvin omakohtaisilta ja henkilöhahmot aidoilta. Kuvaat naiseksi kasvavan tytön tunteita hyvin herkästi ja rohkeasti. Millainen kokemus kirjoitusprosessi oli? Mikä oli itsellesi koskettavinta ja mieleenpainuvinta?

Prosessi oli hyvin erilainen, koska sen keskeytti vakava sairaus, mistä minun piti tarpeeksi toipua ennen kuin jaksoin kirjoittaa käsikirjoituksen valmiiksi. Kirjan piti alun perin ilmestyä jo kaksi vuotta sitten. Mutta ehkä tämä pakkopysähdys teki tarinalle hyvää. Siitä tuli rohkeampi. Oli upeaa, kun ystäväni olivat säilyttäneet minun kirjoittamiani kirjeitä vuosilta 1966-1972. Ne avasivat tärkeitä kurkistusluukkuja tytön elämään.

Mitä muuta haluat kertoa kirjastasi.

Vaikka tarinassani on kuvattu isojakin vaikeuksia löytää paikkaansa maailmassa, niin se on minusta lohdullinen ja tulevaisuuteen uskova.

Aloit kirjailijaksi viisikymppisenä. Olet julkaissut 15 vuoden aikana kahdeksan teosta. Millä mielin katsot tähänastista matkaasi kirjailijana?

En olisi uskonut 2008, kun esikoiskirjani Kesäpäiväkirja ilmestyi, että näitä kirjoja syntyy näin monta ja tie vain jatkuu.

Millaisia työsuunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa?

Kirjoittaminen tuo minulle paljon iloa ja nautin siitä, siksi haluan jatkaa niin kauan kuin aiheita ja virtaa on.

Mitä aiot kirjoittaa seuraavaksi?

Työn alla on aihelmia, jotka jatkavat Ukko-kirjaa. Miehen kanssa kirjoittaminen oli antoisa kokemus, siksi meillä on vielä suunnitelma ainakin yhdeksi yhteiseksi kirjaksi. Myös fiktion pariin palaaminen houkuttaa. Mutta kirja kerrallaan.

Kati Tervo vastasi lopuksi kolmeen revolverikysymykseen:

Luen tällä hetkellä Maria Turtschaninoff: Suomaa

Kirja, johon haluaisin tarttua seuraavana on Olli Jalonen: Stalker – vuodet

Keväässä on parasta luonnon herääminen ja valo.

Tyttö joka olin on saatavilla e-kirjana mm. Elisa Kirjasta. Lue näyte. Äänikirja julkaistaan 12. huhtikuuta.

Kuva: Niclas Mäkelä / Otava

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone