Karo Hämäläinen kokosi kirjaansa häikäilemättömimmät huijaukset – yksi tapauksista veti hänet mietteliääksi

Uutuuskirja Rikos ja rahastus kertoo häikäilemättömistä huijaustapauksista meiltä ja maailmalta. Mesta.netin kirjasivusto jututti kirjan tekijää Karo Hämäläistä Helsingin kirjamessuilla.

Rikos ja rahastus – Suurimmat sijoitushuijaukset meillä ja maailmalla (WSOY) -kirjassa kerrotaan kymmenen erilaista rikostapausta, jotka Hämäläinen on kirjoittanut trillerimäiseen ja viihdyttävään tapaan. Kirjassa kysytään, mikä suurimpia huijareita on ajanut ja miten heidän valheensa on saanut elää niin pitkään? Tapauksia on Charles Ponzista Bernard Madoffiin ja WinCapitaan.

Hämäläinen kuvaa teostaan kerronnalliseksi tietokirjaksi. Kaikki faktat pitävät paikkansa, mutta tarinat on puettu kaunokirjalliseen muotoon. Hämäläisestä oli kiinnostavaa luoda saumakohdat kahden erilaisen genren välille.

Kirjassa on finanssihuijauksia sekä yritys- ja kirjanpitorikoksia. Mukana on myös kotimaisten asfalttiyhtiöiden härski kartelli, jota pyöritettiin tamperelaisen Cumulus-hotellin saunakabinetissa.

Kirjan teon taustalla oli Hämäläisen oma kiinnostus huijauksia kohtaan. Kirjan ensimmäinen huijari on Bernard Madoff, joka on maailman kaikkien aikojen suurimman tunnetun taloushuijauksen tekijä. Hänen pyramidihuijauksellaan oli kymmeniä tuhansia uhreja ympäri maailmaa.

Hämäläinen mietti kirjaan tehdessään, että olisinko hän itse voinut langenta Madoffin huijaukseen.

”Olisin saattanut joutua hänen pyramidihuijauksensa uhriksi, koska se oli niin pirullisen taitavasti toteutettu”, Hämäläinen toteaa.

”Hän oli häivyttänyt niin taitavasti jälkensä, ettei häneen eli päätekijään päästy kinni. Nautin suunnattomasti kirjoittaessani hänen tarinaansa, koska hän on niin klassinen huijarityyppi. Hän osasi puhua uummet ja lammet, ja luultavasti alkoi jossain vaiheessa uskoa itsekin puheisiinsa”, Hämäläinen kertoo.

Kuten kirjasta käy hämmentävällä tavalla selville, monet huijauksen kohteeksi joutuneet eivät vielä vuosienkaan jälkeen usko joutuneensa rikoksen uhreiksi.

”Vaikka Onecoinin toiminta tiedetään rikolliseksi, se houkuttelee edelleen uutta väkeä. Myös WinCapitaa ympäröi yhä ”uskovien yhteisö”, joka seisoo sen takana vahvana puolustusrintamana.”

Hämäläinen törmäsi kirjaa tehdessään moneen yksilöpsykologiseen asiaan, jotka selittivät huijattujen käytöksen.

”Kun uskoo riittävästä johonkin, niin sen jälkeen on tosi vaikea muuttaa mielipidettään. Tähän törmää monessa asiassa, jossa ihminen on tehnyt väärän päätöksen. Hän on saattanut muuttaa väärän ihmisen kanssa yhteen. Siinäkin tilanteessa mietitään aika pitkään ennen kuin tehdään suuria ratkaisuja.”

Saamassaan ja näkemässään palautteessa on Hämäläisen mukaan korostunut se, että kirja on koettu paitsi kiehtovaksi luku- tai kuuntelukokemukseksi myös opettavaiseksi.

”Etenkin Twitterin sijoituskuplan keskusteluissa näkyy suosituksia tyyliin: ”Lue tämä, niin et tule (ainakaan niin helposti) huijatuksi.”

Rikos ja rahastus on noussut syksyn myydyimpien tietokirjojen listalle. Hämäläisen arvion mukaan teosta on myyty eniten äänikirjana. Hän kiinnitti jo kirjoitusvaiheessa – äänikirjaa silmällä pitäen – huomiota teoksen rakenteeseen ja selkeisiin johtolauseisiin.

Hämäläinen on itsekin äänikirjojen suurkuluttaja. Hän on huomannut, että etenkin tietokirjat sopivat kuunneltaviksi.

”Kuuntelen äänikirjoja käydessäni lenkillä. Välillä kuunnellessa voi mennä kymmeniä sekunteja hukkaan, kun väistelen autoja tai morjestan tuttuja. Tietokirjaan on helpompi palata, kun sen perustarinan tietää. Toisin on fiktiivisen kaunokirjallisuuden äänikirjoissa. Jos minuutti jää kuulematta, silloin voi pudota kärryiltä.”

Syksyn kirjavinkit irtoavat Hämäläiseltä kuin apteekin hyllyltä.

”Kuuntelin eilen loppuun hollantilaisen trillerikirjailija Herman Kochin uuden suomennoksen Pääosassa Sophia. Kirja on hänen läpimurtoteoksensa jälkeen parasta Kochia. Aloitin heti perään Sixten Korkmanin uuden kirjan Talous ja humanismi. ”

Hämäläisellä on koko ajan useampi kirja ladattuna äänikirjapalvelussa.

”Siellä on erilaisia kirjoja, joista valitsen sopivimman eri tarpeisiin ja tilanteisiin. Esimerkiksi haastavampi kaunokirja vaatii pitkän ja rauhallisen juoksulenkin.”

Karo Hämäläinen (s. 1976) on taloustoimittaja, monipuolinen kirjailija
ja kirjallisuuslehti Parnasson vastaava tuottaja. Hänen kirjallinen
tuotantonsa ulottuu lastenromaaneista sijoitustietokirjoihin.

Kuuntele tai lue näyte Rikos ja rahastus -kirjasta Elisa Kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone