Kari Haakanan dekkaristin ura sai lentävän lähdön: ”Kyllä vastaanotto hieman yllätyksenä tuli”

Helsinkiläinen Kari Haakana on julkaissut toisen dekkarinsa. Tapa hänet ensin on jatkumoa viime vuonna ilmestyneelle esikoiskirjalle Välitön uhka, joka käynnisti Karhu-dekkarisarjan. Mesta.net haastatteli kirjailijaa.

Tapa hänet ensin -kirjassa turvallisuusalalla työskentelevän Jari Karhun luokse tulee nuori hakkeri, joka tarvitsee kiireellistä apua. Hakkerilla on hallussaan tietoa, jota joku haluaa itselleen keinoja kaihtamatta. Siitä käynnistyy jännitysnäytelmä, jonka lonkerot yltävät ulkomaille.

Millaista toisen kirjan kirjoittaminen oli esikoiseen verrattua?

Huomattavasti helpompaa. Ensimmäisen kirjan suhteen olin hyvin epävarma siitä, onko se mistään kotoisin ja että miten se otetaan vastaan. Toista kirjaa aloittaessani tiesin jo, että kirjan kirjoittaminen on mahdollista ja ensimmäisen kirjan vastaanottokin oli ollut hyvä, joten ylenmääräistä jännitystä ei ollut. Pääsin ehkä ensimmäistä kirjaa enemmän keskittymään siihen, miten tekisin mahdollisimman hyvän kirjan (sen sijaan että pystynkö ylipäätään kirjaa kirjoittamaan).

Molempia dekkareitasi on kehuttu runsaasti niin kriitikoiden kuin muidenkin lukijoiden toimesta. Onko hieno vastaanotto ja kriitikoiden kehut tulleet yllätyksenä? Millä mielin olet seurannut kirjojesi vastaanottoa?

Kyllä vastaanotto hieman yllätyksenä tuli. Nykyäänhän kritiikkejä julkaistaan aika vähän, joten jokaisesta kritiikistä olen jo sinällään ollut kiitollinen, mutta se, että kritiikit ovat olleet niin positiivisia, on ollut vielä toinen positiivinen yllätys siihen päälle. Erityisen hienoa on ollut se, kun kehuja on tullut rikos- ja jännityskirjallisuuteen pitkään keskittyneiltä kriitikoilta. Vastaanotto ylipäätään on ollut mukava seurata ja on hauskaa, että kirjat näyttävät löytäneen lukijansa.

Miten kirjasi tarinat muotoutuvat. Tiedätkö jo aloittaessasi koko juonen ja loppuratkaisun? Mikä on haastavin vaihe?

Kaikki kaksi tähänastista kirjaa ovat lähteneet muotoutumaan todellisten tapahtumien inspiroimina, joita sitten olen lähtenyt muovaamaan johonkin suuntaan. Molempia kirjoja varten olen tehnyt suhteellisen tarkan suunnitelman siitä, mitä kussakin osassa ja kohtauksessa tapahtuu, mutta molemmissa varsinainen lähtökohta on ollut kirjan loppu: miten tähän tilanteeseen on päädytty? Työprosessi tai se, miten päädyn juonikuvioon, rakentuu siis tavallaan lopusta alkuun.

Haastavin vaihe on varmaankin klassisesti käsikirjoituksesta irti päästäminen. Täytyy vakuuttaa itselleen, että kyllä se on nyt valmis. Viilaamista voisi tietenkin tehdä loputtomiin ja virheitä löytyy aina, mutta jossakin kohtaa dokumentti on vain parasta panna sähköpostiin.

Kohtaatko koskaan jumeja kirjoittaessa, vai eteneekö kirjoittaminen vaivatta?

Jo edesmennyt runoilija ja romaanejakin kirjoittanut kulttuurivaikuttaja Claes Andersson sanoi, että romaanin kirjoittamiseen tarvitaan puoli päätä ja kaksi persettä ja siinä Andersson oli oikeassa. Jumeja tulee ja vaikein asia romaanin kirjoittamisessa on löytää sitkeys, jolla romaani kirjoitetaan läpi. Se ei sinällään ole vaikeaa, mutta vaikeaa on löytää itsestään sellainen matalakierroksinen matkavaihde, jolla homma pusketaan maaliin saakka.

Työskentelet suoratoistopalveluihin erikoistuneena digimedia-asiantuntijana. Miten sovitat yhteen päivätyön ja rikosromaanin kirjoittamisen?

Päivätyö on hyvin erilaista työtä kuin itsekseen tehtävä kirjoittaminen. Nykyaikainen asiantuntijatyö on yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa ja sitä oman pään sisällä tehtävä kirjoitustyö tasapainottaa, koska kirjan tekeminen on pelkästään kirjailijasta itsestään kiinni. Ja toisinpäin: yksin puurtamista tasapainottaa se, että päivätyössä pääsee tekemisiin ihan oikeiden lihaa ja verta olevien ihmisten kanssa eikä vietä aikaansa vain omassa päässä elävien mielikuvitushenkilöiden seurassa.

Esikoisteoksen tapaan Tapa hänet ensin -äänikirjan lukevat Unto Nuora ja Matti Rönkä. Millainen kirjojen kuluttaja itse olet? Käytätkö itse digikirjaa?

Olen lukenut viimeisen kymmenen vuoden ajan suurimman osan kirjoista sähköisen lukulaitteen tai iPadin ruudulta. Äänikirjoja kuuntelen aika vähän, en saa kuuntelemalla samanlaista kokemusta sanoista ja lauseista kuin luettuna. Painettuina kirjoina luen lähinnä antikvariaattilöytöjä tai sellaista lähdekirjallisuutta, jota ei jostain syystä ole saatavilla e-kirjamuodossa.

Kiitos haastattelusta! Lopuksi vielä kolme nopeaa…

Luen tällä hetkellä

John lé Carren kirjaa Little Drummer Girl (Pieni rumpalityttö). 

Kirja, johon haluaisin tarttua seuraavana on…

Antikvariaatista löytämääni kirjaa ”90 minuter i Entebbe”.

Kesällä aion…

Kirjoittaa kolmatta Karhu-sarjan kirjaa mm. kirjoituslomalla Hampurissa.

Tapa hänet ensin on saatavana e-kirjana ja Unto Nuoran ja Matti Rönkän lukemana äänikirjana.

Kari Haakana (s. 1968) on helsinkiläinen suoratoistopalveluihin erikoistunut digiasiantuntija, kolumnisti, bloggaaja ja entinen toimittaja. Hän on ollut pitkään töissä Ylellä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone