Kalle Ahola kokosi Jouko Lehtolan legendaariset rock-valokuvat ja tarinat kirjaksi: ”Lupaus joka piti täyttää”

Jouko Lehtolan Rock-Finlandia -kirja esittelee legendaarisen valokuvaajan Jouko Lehtolan töitä ja kurkistaa suomirockin kultavuosien kulisseihin. Mesta.netin kirjasivusto haastatteli teoksen tekijää Kalle Aholaa.

Valokuvataiteilija Jouko Lehtola (1963-2010) tunnettiin erityisesti nuoria ja nuorisokulttuuria kuvaavista valokuvasarjoistaan. Hän kuvasi myös suomalaista rockmaailmaa. Hänen kuviaan julkaistiin lukuisissa levynkansissa ja lehtiartikkeleissa. Lehtola kuoli 47-vuotiaana syöpään 2010.

Rockvalokuvista ja taustoittavista muusikkohaastatteluista koostuva Jouko Lehtolan Rock-Finlandia -teos tekee kunniaa yhdelle Suomen merkittävimmistä valokuvaajista. Teos on saatavilla myös e-kirjana.

Kalle Ahola tutustui Lehtolaan 1990-luvulla, kun Lehtola alkoi kuvata Don Huonot -yhtyeen levyjen kansia. Ahola ehdotti Lehtolalle kirjan tekoa kesäkuussa 2010. Kun Ahola kertoi kirjan saaneen vihreää valoa kustantajalta, he keskustelivat kuvavalinnoista niin paljon kuin Lehtolan voimat sallivat. Kaksi viikkoa myöhemmi, syyskuussa 2010, hän oli jo poissa.

Ahola kävi kirjaa tehdessään läpi Lehtolan laajaa kuva-arkistoa ja haastatteli muusikoita sekä Lehtolan läheisiä ja ystäviä. Hänen aisaparikseen ryhtynyt Ville Hartikainen teki haastatteluista artikkelit.

Kalle Ahola, millainen matka kirjaprojekti oli sinulle henkilökohtaisesti?

”Kirjan teko oli kaikin puolin antoisa ja avartava kokemus. Pääsin tutkimaan arvostamani valokuvataiteilijan arkistoja, haastattelemaan mielenkiintoisia suomalaisia musiikintekijöitä sekä tutustumaan uusiin ihmisiin. Kirjan teossa oli paljon yhteistyöperiodeja. Toimittaja Ville Hartikaisen lisäksi työryhmään kuuluivat kuvankäsittelijä Petri Kuokka, taittaja Tommi Tukiainen sekä kustannustoimittaja Jarkko Jokelainen. Lisäksi sain apua Joukon kollegoilta.”

Millaista oli asettua haastattelijan asemaan?

Haastatteluja oli pääsääntöisesti luontevaa tehdä. Yritin valmistautua niihin mahdollisimman huolellisesti niin kuin toivoisin itseänikin haastattelevien tekevän. Asiaa helpotti että melkein kaikkien artistien musiikillinen tuotanto oli minulle tuttua. Jönssin läheisten haastikset jännittivät eniten etukäteen. Mutta hekin olivat kaikki kuitenkin täydellä sydämellä ja avoimuudella mukana. Vaikka muistoissa oli mukana vaikeitakin asioita koska Jouko kuoli syöpään vain 47-vuotiaana.

Jouko Lehtolan Rock-Finlandia oli Ville Hartikaisen ja Kalle Aholan yhteinen projekti. Kuva: Ville Malja

Mitkä asiat toistuvat yleensä haastattelusta toiseen? Jäikö joku kohtaaminen erityisesti mieleen?

Haastatteluja kertyi satakunta ja ihan jokainen niistä oli erityinen ja jäi mieleen. Kronologisessa järjestyksessä eteneviä valokuvia ja artistihaastatteluja syventävät Lehtolan läheisten työtovereiden ja ystävien muistelut. Kirjan yksi teema on suomalaisten bändien yritykset lyödä läpi ulkomailla. Lehtola tunnetaan erityisesti yhteistyöstä Ville Valon ja HIM -yhtyeen kanssa, mutta hän kuvasi myös esimerkiksi Amorphista, The Rasmusta, Leningrad Cowboysia, Smackiä, The Crashiä, Stratovariusta, Lordia, 22 Pistepirkkoa ja Hanoi Rocksin jäseniä.

Jouko Lehtolan tunnetuin otos on pinkkitaustainen henkilökuva Ville Valosta, joka päätyi HIMin läpimurtolevyn Razorblade Romancen (1999) kanteen.

Jouko Lehtolan Rock-Finlandia on ensimmäinen kirjaprojektisi. Mikä oli yllättävintä ja avartavinta kirjan teossa?

Kuva-arkiston tutustumisen ja erityisesti Jönssin läheisten haastattelujen myötä itselleni avatui tarkemmin kuinka ainutlaatuinen taiteilja ja persoona hän oli. Tavallaan etsin ja löysin löysin vastauksia myös siihen miksi itse pidin Jönssin kanssa työskentelystä ja hänestä ihmisenä. Kirjassa esitellään Lehtolan rock-valokuvaajan työn eri puolia: Promo- ja levynkansikuvien lisäksi hän otti paljon kuvia lehtiin: uransa aluksi Länsiväylään ja Rumbaan. 90-luvun alkupuolelta lähtien Helsingin Sanomat tilasi häneltä säännöllisesti artistimuotokuvia. Kirjassa on toki myös mukana livekuvia bändien keikoilta, niistä Melrose -yhtye soittamassa Sörkan vankilan pihalla on oma suosikkini.

Millaista kirjallisuutta itse luet? Ketkä kirjailijat ovat tehneet sinuun suurimman vaikutuksen?

Vaikkapa Donna Tartt ja Rosa Liksom ovat suosikkikirjailijoitani. Luen romaaneja, tietokirjoja, elämäkertoja ja runoja, milloin mitäkin.

Mitä muuta sinulle kuuluu? Onko musiikkirintamallla tapahtumassa joitain? Aiotko julkaista uusia kirjoja?

Musiikkirintamalla olen valmistellut pitkään uutta albumia. Tämä oli ensimmäinen ja viimeinen kirjaprojektini. Lupaus joka piti täyttää.

Jouko Lehtolan Rock-Finlandia on saatavilla e-kirjana Elisa Kirjasta. Lue näyte täältä.

Rock-Finlandia -valokuvanäyttely on 7.5. asti nähtävissä Glass Housessa, osoitteessa Aleksanterinkatu 13, Helsinki.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone