JP Koskisen eeppinen kirjasaaga vaati valtaisan työmäärän – ”Lukijat ovat löytäneet saman riemun, jota tunsin kirjoittaessani tätä”

Mesta.net vieraili Helsingin Kirjamessuilla ja tapasi messuhulinan keskellä kirjailija JP Koskisen.

Messuilla pidetyssä kirjailijahaastattelussa JP Koskinen puhui suositun Ristiretki-sarjan päätösosasta Taivaan vartijat (Like). Neliosaisen saagan kirjoittaminen oli Koskisen uran suurimpia ponnistuksia. Sen ensimmäinen osa Ristin ja raudan tie ilmestyi vuonna 2004, joten kyseessä oli kahdenkymmenen vuoden mittainen projekti.

”Ristiretki oli iso ja työläs projekti; neljä kirjaa ja yli tuhat painosivua. Sitä oli mukava tehdä, koska tykkään tehdä isoja tarinoita ja kokonaisuuksia. Tällaiset romaanit eivät ei ole välttämättä hirveän kaupallisia, vaikka on näilläkin oma uskollinen lukijakuntansa”, JP Koskinen toteaa.

Ristiretkessä palataan lähes tuhannen vuoden takaisiin tapahtumiin. Sarjan päätösosan, Taivaan vartijat, mukaansatempaava eeppinen tarina vie lukijansa 1100-luvun lopulle Tyyroksen kaupunkiin, joka on Jerusalemin kuningaskunnan viimeisiä turvasaarekkeita.

”Ristiretki on siinä mielessä ajaton, että mikään asia ei ole sidottu lööppeihin tai virtauksiin. Kirjasarja on vielä viidenkymmenen vuoden kuluttua yhtä ymmärrettävä kuin tänä päivänä.”

Taivaan vartijat on mainio huipennus Ristiretki-sarjalle.

”Rikhard Leijonamielen osallistuminen kolmannelle ristiretkelle oli legendaarinen operaatio, jonka kuvaaminen oli lähes hengästyttävää. Poliittiset salaliitot ja juonet tuntuivat tuoreilta, eikä tuhannessa vuodessa ole muuttunut juuri mikään. Kirjan vastaanotosta päätellen lukijat ovat löytäneet saman riemun, jota tunsin kirjoittaessani tätä, ja se on aina kirjailijalle paras palaute”, Koskinen kertoo.

Koskinen on kirjailijana erittäin tuottelias ja monipuolinen. Hän kirjoittaa dekkareita, tietokirjoja, historiallisia romaaneja sekä lasten- ja nuortenkirjoja. Parhaillaan hän työstää Murhan vuosi -sarjan kymmenettä osaa, joka julkaistaan ensi vuonna. Ensi vuonna ilmestyy myös Tulisiipi-trilogian viimeinen osa.

Helsingin Kirjamessuilla vierailu katkaisi kirjoitusputken. Haastattelujen, signeerausten ja lukijatapaamisten lisäksi Koskinen aikoi tavata messuilla muita kirjailijoita ja käydä eri järjestöjen pisteillä.

”Tämä on vähän erilaista, koska omalla työhuoneella ei ole ketään muita kuin minä. Täällä näkee lukijoita ja tulee kysymyksiä. Kun on kirjoittanut pitkään ja paljon, niin keskusteluja syntyy monesta eri jutusta. Tänäänkin olen puhunut erään lukijan kanssa Paholaisen vasara- kirjastani, joka ilmestyi kaksitoista vuotta sitten. Hän oli halunnut kysyä jo pitkään kirjasta ja nyt siihen tuli tilaisuus. Täytyy muistaa, että kirja on aina uusi lukijalle, joka lukee sen ensimmäistä kertaa.”

Vaikka takana 25 vuotta kestänyt ura, miehestä puhkuu edelleen palavaa intoa.

”Se on aika pitkä aika. Olen miettinyt, että alkaako tämä olla hiipumisen aikaa. Vielä on paljon ideoita, mutta pakko myöntää, että tulee ajateltua, mitä kaikkea ehtii vielä tehdä. Minulla on ollut paljon pitkiä projekteja. Sanotaanko näin, että kyllä se perälauta näkyy lähempänä kuin lähtöpiste”, Koskinen naurahtaa lopuksi.

Ristiretki-sarjan aiemmat osat ovat Ristin ja raudan tie, Seitsemäs temppeliherra ja Nouseva kuu.

Taivaan tulet on saatavilla Jukka Pitkäsen lukemana äänikirjana ja e-kirjana Elisa Kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone