JP Koskinen kirjoitti kattavan kirjan Ulvilan murhasta: ”Murha kuulostaa yksinkertaiselta lehtien sivuilta luettuna mutta todellisuus on ihan muuta”

Mesta.netin kesäjuttusarjan viimeisenä vieraana on JP Koskinen. Monipuolisen kirjailijan kirjoittama Ulvilan murha – kadonneen tekijän jäljillä julkaistiin alkukesällä. Syyskuussa häneltä ilmestyy odotettu dekkari.

Hei JP! Kertoisitko aluksi, että millaista palautetta olet saanut Ulvilan murha -kirjasta?

JP Koskinen: ”Paljon on tullut kiitosta siitä, että kirja kokoaa tapauksen vaiheet selkeästi yksiin kansiin. Toisaalta on pakko myöntää, etten ole seurannut muuta kuin suoraan minulle tulleen palautteen, en siis ole lukenut lehtijuttuja tai vastaavia.”

Teit kirjan entisen tutkinnanjohtajan Pauli Kuusirannan kanssa. Olit jo aiemmin oma-aloitteisesti selvittänyt Ulvilan surmaa ja kuvannut sitä Murhan vuosi -romaanisarjassa. Millainen kokemus oli kirjoittaa ja rekonstroida murhatapausta päätutkijan kanssa? Millainen työnjako teillä oli?

”Tämä kirja on ehdottomasti Paulin kirja. Hänellä oli tutkijana kaikki materiaali ja minun osuuteni oli lähinnä jäsentelyä ja karsimista. Kokemus oli mielenkiintoinen, sillä minulla oli luonnollisesti jo vankat pohjatiedot tapauksesta, sillä olin lukenut oikeuden pöytäkirjat ja muun saatavilla olevan materiaalin dekkareitani varten. Nyt minulla oli tilaisuus myös esittää tarkentavia kysymyksiä tutkijalle, joka oikeasti oli aikoinaan tapauksen kimpussa. Kokonaisuutena projekti oli erittäin mielenkiintoinen.

Aineistona on käytetty poliisin tutkimusaineistoa sekä oikeudenkäyntipöytäkirjoja. Millaisiin yllättäviin asioihin törmäsit kirjaa tehdessä?

”Vanhan pohjatyön takia mitään täysiä yllätyksiä ei tullut. Ehkä se oli vieläkin hiukan yllätys, miten eri tavalla oikeudenkäynnit, joita oli siis tapauksen tiimoilta monta, tulkitsivat tutkimusaineistoa. True Crime tarinoissa on aina pysäyttävintä lukea uhrin vammojen kuvaus, se on yksi raskaimmista osuuksista. Murha kuulostaa yksinkertaiselta lehtien sivuilta luettuna mutta todellisuus on ihan muuta.”

Murhan vuosi -sarjan yhdeksäs osa Syyskuun surmanloukku julkaistaan syyskuun alussa. Kirjassa Kalevi Arosuo ja Juho Tulikoski selvittävät kadonneen nuoren tapausta. Mitä muuta haluaisit kertoa odotetusta uutuusdekkarista?

”Tätä osaa oli erityisen mukava tehdä, sillä siinä on mukana paljon itselle tuttuja asioita. Keskivertoihmisen on välillä vaikea sisäistää, että kaikki meistä eivät elä ihan niin kuin me luulemme. Kirjassa on värikäs kuvaus useastakin henkilöstä, joiden asenne elämään ja elämiseen voi yllättää.

Miten kesä on mennyt? Oletko löytänyt päräyttävää kesälukemista?

”Kesä on sujunut kirjoittamisen merkeissä, nyt on ollut useampikin suuri työ eri vaiheissa. Kesän aikana olen lukenut lähinnä tietokirjoja. Mielenkiintoisin oli Murder in the City: New York, 1910-1920.”

Lopuksi vielä kesäinen kysymys: mikä lempipaikkasi kesällä kotikaupungissasi Hämeenlinnassa, ja mitä siellä pitää tehdä?

”Ehdottomasti Aulangon luonnonsuojelualue ja Honkalanrannan luonnonsuojelualue. Siellä ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin kävellä ja miettiä asioita. Toki Honkalanrannassa tulee välillä laavulla viritettyä tulet ja syötyä eväitäkin, mutta sehän on vain bonusta.”

Ulvilan murha – kadonneen tekijän jäljillä on saatavana e-kirjana ja Martti Raninin lukemana äänikirjana.

Mesta.netin kirjasivustolla kesän aikana julkaistava Kesävieras-juttusarja päättyy tämän kesän osalta. Lue aiemmat jutut täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone