Joona Keskitalon kehuttu dekkaritrilogia päättyy: ”Kolmannen osan kirjoittaminen oli tähänastisen kirjailijanurani haastavin etappi”

Joona Keskitalon loikkasi rymimällä kotimaiselle dekkarikentällle kaksi vuotta sitten. Nyt hänen kehuttu Tottelemattomat-rikosromaanitrilogiansa päättyy, mutta uutta sarjaa on jo näkyvissä. Mesta.net haastatteli kirjailijaa.

Rottien kuninkaat (Bazar) päättää Tottelemattomat-trilogian jännittävällä ja mukaansatempaavalla tavalla, ja yllätyksiäkin on luvassa. Millaisin fiiliksin päätät Tottelemattomat-sarjan? Millaisen matkan koit sen parissa?

Joona Keskitalo: Toivoisin voivani vastata että tyytyväisenä, mutta se olisi vale. Jos homma olisi pistetty pakettiin kakkososan jälkeen, näin olisi ollutkin. Kolmannen osan kirjoittaminen oli tähänastisen (lyhythän se on) kirjailijanurani haastavin etappi. Alkuperäinen suunnitelmani siitä mihin tarina oli johtamassa ja millä tavalla matto vedetään lopussa lukijan jalkojen alta, ei toiminut. Jouduin rakentamaan tarinan uudestaan ja prosessissa revittiin kunnolla tukkaa päästä. Lopulta uskon päässeeni ihan hyvään lopputulokseen, joka tuottaa tietysti tyydytystä, mutta en kuitenkaan onnistunut aivan siinä mihin tähtäsin. Matka on kuitenkin ollut uskomattoman mielenkiintoinen ja opettavainen. Olen saanut tavata ihmisiä, joita en olisi muuten koskaan tavannut ja olen oppinut asioita, jotka auttavat tulevaisuudessa kirjoittamaa jotain poikkeuksellista (näin haluan uskoa ja uskonkin)

Sait idean Tottelemattomat-sarjaan parvekkeella Jätkäsaaressa, kun katselit ystäviesi kanssa satamaan saapuvista laivoista purkautuvia rekkoja ja pohditte, kuinkahan paljon laitonta tavaraa ne tuovat Suomeen. Millaisia ajatuksia tai tavoitteita sinulla oli tuolloin kirjoittamisen suhteen?

Tavoitteet olivat silloin todella kovat. Olen hieman laskenut rimaa sen jälkeen, mutta edelleen tavoitteena on kirjoittaa jotain joka vangitsee lukijansa täysin ja joka jää elämään klassikkona.

Trilogia on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla. Sarja julkaistaan Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Lisäksi trilogia on myös optioitu tv-draamasarjaksi. Missä näiden kuvioiden osalta mennään tällä hetkellä?

Tottelemattomat on kaavailtu julkaistavaksi kyseisissä maissa syksyllä 2024. TV-sarjan osalta useat neuvottelut ovat kesken eikä mitään voi vielä sanoa varmaksi.

Haluatko sanoa vielä jotain Rottien kuninkaat -kirjasta? Tullaanko sen hahmoja kohtaamaan vielä muissa kirjoissa?

Jos joku hahmoista vielä palaa kirjan muodossa, se on luultavasti Kunniattomissa tavattu Stefan, joka oli vangittuna maailman vaarallisimpana pidettyyn vankilaan Tacumbuun. Haluaisin kirjoittaa joskus hänen tarinansa ja palata Tacumbun maailmaan.

Helmikuussa on vuorossa jotain uutta, kun uuden Takamaa-sarjan ensimmäinen teos julkaistaan. Voisitko kertoa jotain tulevasta dekkarisarjasta?

Kyllä voin. Takamailla-sarjassa sukelletaan trillerimäisien rikostarinoiden muodossa pitkien hiekkateiden päähän suomen takamaille. Kukin osa on oma tarinansa, omassa ympäristössään ja omalla aikakaudella. Keskiössä on suomalainen mielenmaisema, mielenkiintoiset hahmot ja dekkarimaiset rikokset, (tosin ilman poliisipäähenkilöitä ratkaisemassa niitä). Ensimmäinen osa Saari joka repesi on tarina 12 askeleesta, jotka suistivat Korppoon täydelliseen kaaokseen. 

Kerrotko vielä, mitä kirjoja olet itse lukenut kesän aikana?

Robert Harrisin Rooma-sarjan, Jo Nesbon Pimeyden talon ja Jesper Ersgårdin 1986 -sarjan.

Rottien kuninkaat on saatavana e-kirjana ja Markus Niemen lukemana äänikirjana. Tutustu Kunniattomat-dekkarisarjaan täällä.

Joona Keskitalo (s. 1992) on syntyjään oululainen, varttunut Hämeenlinnassa ja asuu nykyisin perheineen Espoossa. Keskitalon työuraan on mahtunut kaikkea varastohommista urheilijoiden managerointiin ja markkinointiyrityksen tuotekehittelyyn.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone