J.K. Tamminen kirjoitti kirjan Estonian uppoamisesta: ”Olen ollut pakahtua ihmisten kiitollisuudesta ja kiinnostuksesta aihetta kohtaan”

Mukaansatempaavista tietokirjoistaan tunnetun J.K. Tammisen uutuuskirja Estonian salaisuudet herättää kysymyksen, tiedämmekö edelleenkään, mitä Estonialla todella tapahtui ja miksi?

Matkustaja-autolautta Estonian uppoamisesta vuonna 1994 on jatkuvasti kertynyt uutta ja ristiriitaista todistusaineistoa. Tietokirjailija ja rikostutkija J. K. Tamminen selvitti väitteitä unohtamatta tutkimusraportteja ja kokosi niitä uuteen kirjaansa Estonian salaisuudet (Minerva).

Viimeisimmät kirjasi kertoivat 90-luvun lamasta ja Pasilan miehestä. Mikä sai sinut tarttumaan Estonian tapaukseen?

Tamminen: Opin työssäni taustatoimittajana televisiokanaville ja elokuvayhtiöille valmistelemaan kymmeniä juttuja samaan aikaan sekä seuraamaan niissä kehitystä vuosien aikana. Minulla on useiden kirjojen taustat olemassa odottamassa kirjoiksi muokkaamista. Uusia aiheita aloitan säännöllisesti. Parasta on, että minulla on paljon vuosien aikana kerättyähaastattelutietoa eri aiheista. Lisäksi minulla on  tuhansien lausahdusten ja ilmaisujen arkisto. Aina kuullessani hyvän ilmaisun, pyrin laittamaan sen arkistoon odottamaan oikeaa hetkeä osana tekstiä.  Olen asunut Virossa vuodesta 1994, valmistunut täällä yliopistoista ja harjoittanut erilaisia ammatteja. Olen hyvin virolaisessa yhteiskunnassa sisässä. Samaan aikaan minulla on hyvät suhteet Saksassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Suomessa. Saan aina tietoa ylivoimaisen laajalta kentältä ja niin harmaalta kuin arkisista lähteistä. Olen päässyt pitkälle pelkästään luottamuksen avulla. Tärkeää on suojella tiedonantajia ja noudattaa muutamaa periaatetta: ”yhdet puheet”,  pysyä miehenä ja olla aina  tavoitettavissa.


Kirjassasi kuvataan pelastuneiden riipaisevia eloonjäämiskamppailuja ja monet henkilöt esittävät näkemyksiään uppoamisen syistä. Mitä yllättävää tai mieleenpainuvaa nousi esille kirjaa tehdessä?

Tamminen: Lähestymistapani kerätä aineistoja pitkältä ajalta tuo usein komeita osumia kun jonkun kertoma pienenpieni seikka saattaa selvittää ison tapahtumaketjun. Haastattelijan on syytä olla hereillä ja muistin on oltava herkkä. Parhaat tiedot tulevat usein sieltä, jossa ei koskaan odota tietoa olevan: ei ole olemassa tyhjää kaivoa tai sammunutta leiritulta. Tarina on aina läsnä. Usein hiljaisuudessa on kirkas ja suorastaan karjuva sanoma, joka odottaa havaintoa. Kannattaa aina pohtia. miksi asiasta ei puhuta tai miksi henkilö valehtelee. Estonia-kirjassa törmäsin asioihin ja tapahtumiin, joiden merkitys kokonaiskuvan ymmärtämisessä on avuksi. Eräs tällainen on erään aiemmin kaikista  haastatteluista kieltäytyneen kertomus laivan kovasta vauhdista ja huonosti kiinnitetyistä ajoneuvoista. Hänen ilmaisunsa oli vahvaa ja siinä oli mukana vielä vuosikymmenien jälkeen ankaraa katkeruutta.Haastattelijana minun oli vaikeaa kirjata tavattoman tarkkoja kertomuksia kuoleman läsnäolosta ja kovasta taistelusta, rankasta eloonjäämisen vaistosta ja sen ilmenemisestä:”Joku roikkui selässäni, jäädäkseni henkiin oli minun ravisteltava hänet irti…” (vapaa lainaus haastatelusta).

Vaikka Pohjoismaiden suurin rauhanajan katastrofi on tutkittu kansainvälisen tutkimuskomission toimesta, niin huhut sotatarvikkeiden kuljetuksista, kokaiinilasteista, Venäjän mafiasta, kadonneista kapteeneista ja jopa murhista vellovat vuodesta toiseen. Miten kirjaprojektiisi on suhtauduttu. Millaista palautetta olet ehtinyt saada?

Tamminen: Virossa julkisuus on ollut ennakkoon valtava. Suhtautuminen on ollut innostava ja kannustava Suomessa ja Virossa. Olen ollut pakahtua ihmisten kiitollisuudesta ja kiinnostuksesta aihetta kohtaan. Suhtautuminen on ollut hyvää. 

Olet julkaissut useita elämänmakuisia tietokirjoja. Miten kirjallinen urasi jatkuu tästä?

Tamminen: Valmistelen kirjaa petoksista. Seuraavat kuukaudet kierrän maailmalla haastattelemassa konnia, myös etsintäkuulutettuja. Paljon julmia tarinoita ja surkeita ihmiskohtaloita olen kirjaa kirjoittaessani kohdannut. Koska kunnioitan tutkivan journalismin periaatteita ja arvostan etulinjassa työskentelyä, olen liikkunut kuukausien ajan Suomen suurimman petosliigan matkassa tarkkailijana. Olen konnien antamasta mahdollisuudesta kiitollinen ja olen tavannut melkoisia tekijöitä: vanhaa kaartia ja Suomen alamaailman seuraavia kovantason osaajia.  Vahva kokemus. Edessä olevat matkat etsintäkuulutettujen piilopaikkoihin ovat epäilemättä innostava ja vaarallinen kokemus. Toista tällaista mahdollisuutta ei tule, eikä ole koskaan kenellekään toiselle kirjailijalla tai toimittajalle tullut. 

Kirjani eivät olisi koskaan ilmestyneet ja menestyneet, mikäli kustantajani (Minerva) ei olisi peloton, vahva sekä valpas.Ilman luottamusta valitsemani lajin kirjoja ei ole mahdollista toteuttaa. Olen luottamuksen arvoinen myös jatkossa.

Estonian salaisuudet on saatavilla myös Joonas Kääriäisen lukemana äänikirjana. Näytteen e-kirjasta voi lukea täältä.

J. K. Tamminen on Virossa asuva toimittaja ja kirjailija. Hän on kouluttautunut muun muassa rikostutkijaksi, lakimieheksi ja teologiksi. Hän on julkaissut mm. rikosromaanitrilogian sekä 90-luvun laman ihmiskohtaloista kertovan Perintämies ei soita kahdesti.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone