Helena Immonen niittää menestystä sotadekkareillaan: ”Parasta olisi, jos voisin jossain vaiheessa elää kirjailijan työllä”

Helena Immonen singahti kertaheitolla kotimaisen dekkarikirjallisuuden kärkeen vuonna 2020 esikoisromaanillaan Operaatio Punainen kettu. Juuri julkaistu toinen sotaromaani Operaatio Aavikkokettu on edeltäjänsä kaltainen tasokas trillleri. Mesta.netin kirjasivusto selvitti kirjailijan tuoreet kuuumiset.

Hei Helena! Jännittävässä ja esikoisteoksesi tapaan hyvin realistisessa uutuuskirjassasi Operaatio Aavikkokettu suomalainen kriisin hallintajoukko Afganistanissa joutuu Yhdysvaltojen ohjusiskun sijaiskärsijäksi. Samalla kaksi suomalaista rauhanturvaajaa joutuu tahtomattaan mukaan CIA:n salaiseen tehtävään. Samalla suomalainen upseeri salamurhataan pahamaineisella novitšok-hermomyrkyllä.

Millaista lukijapalautetta olet saanut kirjasta tähän mennessä?

Olen saanut paljon positiivista palautetta, kirjaa on kehuttu jännittäväksi ja ajatuksia herättäväksi. Esimerkiksi Afganistanissa palvelleelta reserviläiseltä olen saanut palautetta, että Afganistanin kohtaukset toivat takaumia omasta ajasta siellä.

Operaatio Aavikkokettu on realistinen ja mukaansatempaava psykologinen jännitysromaani. Kauanko olet työstänyt romaania? Miksi haluat kertoa tämän tarinan?

Työstin Aavikkokettua noin kymmenen kuukautta. Välillä käsikirjoitus kävi toki kustannustoimittajalla kommentoitavana. Punaisen ketun jälkeen halusin kehittää erilaisen skenaarion, koska en halunnut tietenkään kirjoittaa samaa tarinaa uudestaan. Suomi ja länsimaat olivat silloin vetäytymässä Afganistanista, ja ajattelin, että olisi kiinnostava käsitellä Suomen osallistumista Afganistanin operaatioihin. Lisäksi sotilastiedustelun maailmaan sijoittuvaa juonta inspiroi viime vuosina tapahtuneet Skripalien ja Aleksei Navalnyin murhayritykset novitsokilla.

Olet reservin luutnantti, sissiradisti ja työskennellyt Puolustusvoimien viestintätehtävissä ja reissaavana toimittajana. Miten paljon työtaustasi on ollut hyötyä kirjailijana?

Ilman toimittajan taustaani eli siis käytännössä ilman tiedonhankinnan ja kirjoittamisen rutiinin taitoja kirjani eivät varmasti valmistuisi. Myös vuodet Puolustusvoimissa ovat kasvattaneet ymmärrystäni maanpuolustusasioista sekä laajentaneet tuntemaani asiantuntijaverkostoa, jota olen voinut hyödyntää.

Olet kirjoittanut myös lastenkirjoja. Millaisena näet tulevaisuutesi kirjailijana? Onko sinulla suunnitelmia tai haaveita?

Toivon, että saan jatkossakin kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille ja että lukijat innostuisivat tulevista kirjoistani yhtä lailla. Parasta olisi, jos voisin jossain vaiheessa elää kirjailijan työllä.

Esikoisteoksesi Operaatio Punainen kettu oli arvostelu- ja myynmenestys. Teosta on myyty yli 20 000 kappaletta. Miten elämäsi on muuttunut esikoisteoksen jälkeen?

Arkeni ei ole juurikaan muuttunut, mutta Punaisen ketun menestys on mahdollistanut kirjailijan uran jatkumisen. Minun ei tarvitse enää stressata sitä, saanko kustannussopimuksia, vaan voin keskittyä kirjoittamiseen.

Miten ahkera lukija itse olet? Millaista kirjallisuutta luet vapaa-ajallasi?

Minulla on jatkuvasti vähintään muutama kirja kesken. Luen erilaista kirjallisuutta, mutta erityisesti rakastan fantasiaa. Luen paljon kotimaista fantasiaa, sillä Suomessa on aivan loistavia fantasiakirjailijoita. Tällä hetkellä minulla on kesken Elina Pitkäkankaan uutuus Sang.

Mikä kirja sinulla on kesken?

Tulikin jo mainittua, Elina Pitkäkankaan Sang. Sen lisäksi kesken on Abdulrazak Gurnahin Loppuelämät (olen ollut tämän kanssa jumissa vähän liian pitkään) ja äänikirjana kuuntelen parhaillani Tove Janssonin Kesäkirjaa.

Kiitos haastattelusta. Kerro vielä, mikä on syksyssä parasta?

Sienet ja syksyiset metsäretket! Tattien suhteen vaikuttaa surkealta syksyltä, on liian kuivaa. Mutta suppilovahveroita odotan.

Kuva: Mikko Rasila

Operaatio Aavikkokettu äänikirjana ja e-kirjana. Kuuntele tai lue näyte Elisa Kirjasta.

Helena Immonen (s. 1986). Syntynyt Haapajärvellä, asuu Espoossa perheensä kanssa. Julkaissut myös kaksi lastenkirjaa: Näkymätön Milanna ja Näkymätön Milanna ja kielletty kirja. Työskentelee Puolustusvoimien Pääesikunnan viestintäosastolla.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone