Heini Röyskö kohtasi tv-sarjassa pysäyttävän näyn – sen tuloksena syntyi vavahduttava romaani

Kirjailija Heini Röyskö ei saanut pyyhittyä mielestään tv-sarjassa näkemäänsä arkkurivistöä. Sen seurauksena syntyi tositapahtumien inspiroima romaani Ja samassa tuli hiljaisuus (Karisto).

Heini Röyskön uutuusromaani Ja samassa tuli hiljaisuus käsittelee Lapualla vuonna 1976 tapahtunutta patruunatehtaan räjähdystä. Se kuvaa eloonjääneiden surua ja selviytymistä.

13. huhtikuuta 1976 Lapuan patruunatehtaan kakkoslataamossa tapahtui räjähdys, joka tuhosi koko rakennuksen. Kyseessä on yksi Suomen rauhanajan historian tuhoisimmista onnettomuuksista. Onnettomuudessa kuoli 40 patruunatehtaalla työskennellyttä henkilöä, joista suurin osa oli naisia. Lapsia jäi äidittömiksi, miehiä leskiksi ja ystäviä suremaan.

Idean kirjaan Röyskö sai katsoessaan The Crown -sarjaa vuonna 2019. Jaksossa vietettiin Isossa-Britanniassa sattuneen kaivosonnettomuuden uhrien hautajaisia. Vuonna 1966 tapahtunut suuronnettomuus vaati yli 140 ihmishenkeä.

”Siinä oli hautajaiskohtaus, jossa oli valtava määrä onnettomuudessa kuolleiden arkkuja. Niitä katsoessa mieleeni palautuivat valokuvat arkkurivistöstä Lapuan tuomiokirkon edestä, kun menossa olivat patruunatehtaan onnettomuuden uhrien hautajaiset. Minulle tuli siitä jonkinlainen pakkomielle. Minun oli saatava tietää, mitä Lapualla todella tapahtui. Menin ensimmäisenä kansallisarkistoon lukemaan patruunatehtaan onnettomuutta käsitteleviä artikkeleja”, Röyskö muistelee.

Röyskö syntyi Pohjanmaalla Kokkolassa, mutta hän muutti jo lapsena pääkaupunkiseudulle. Hänen aviomiehensä on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta.

”Kirjan kannalta oli tärkeää, että oli tutustunut eteläpohjalaiseen mielenmaisemaan mieheni kautta. Ilman sitä koko kirjaa olisi tuskin syntynyt”, Röyskö arvelee.

Röyskö rajasi kirjan tapahtumat vuosiin 1976-1977.  Kyseessä ei ole tietokirja, jossa luetellaan faktoja ja selvitetään syitä. Onnettomuutta kuvaillaan ihmisten tasoilta. Onnettomuuden loppuraportti valmistui vasta vuonna 1978.

Kirja koskettaa ja tuo omaisten tuskan iholle. Kerronnan voima on pienissä, viipyvissä hetkissä. Röyskö kuvaa tapahtumia ikään kuin kärpäsenä katossa.

”Kirjailijana minulla oli ajatus kirjoittaa toivosta. Vaikka kirjassa tapahtuu kauheita asioita, niin halusin kirjoittaa myös siitä, että ihminen voi selvitä niistä. Ihminen ei unohda, mutta hän voi selvitä ja löytää ehkä jopa lisää syvyyttä ja uudenlaisia yhteyksiä elämäänsä.”

Elämä jatkui kaikesta huolimatta. Kirjan päähenkilö Maria menettää äitinsä, mutta elämään astuu äidin kummitäti, joka tuo turvaa ja pitää huolta.

”Monella tasolla uskon rakkauden parantavaan voimaan. En kirjoittanut yhtä asiaa kirjaan, koska se olisi saattanut olla liian siirappista luettavaa. Mutta todellisuudessa on ainakin yksi pariskunta, jossa leskeksi jääneet löysivät toisensa”, Röyskö sanoo.

Röyskö aloitti kirjoitusprosessin vuonna 2020. Laajaa taustatyön aikana hän hän haastatteli useita henkilöitä Lapualta.

”Yhden koskettavimmista haastatteluista tein henkilöstä, joka oli onnettomuuspäivänä töissä tehtaassa. Pysäyttävintä oli se, kun hän alkoi puhua onnettomuudesta, niin hänen puheäänensä muuttui. Silloin tajusin, että tapahtuman jättämät jäljet ovat niin syvällä, etteivät ne lähde koskaan pois. Hän muisti onnettomuudesta hyvin kirkkaasti ja valokuvamaisesti erilaisia asioita.”

Röyskö on julkaissut aiemmin kaksi omakustanneromaania. Hän itse tykkää lukea surumielisiä kirjoja. Hän kokee ne terapeuttisina,

”Olen lukenut viime aikoina paljon klassikoita, kuten Kafkaa. Suosikkikirjailijoihin lukeutuu eteläkorealainen Hang Kan. Hänen Valkoinen kirjansa on aivan upea. Luin viimeksi Vesa Haapalan kirjan Alexis, joka kertoo Aleksis Kiven elämästä. Se on myös aivan mahtava kirja, ja mielestäni jokaisen suomalaisen pitäisi lukea se. Myös Marguerite Durasin Rakastaja on teos, joka jokaisen kannattaa lukea”

Ja samassa tuli hiljaisuus on saatavilla myös e-kirjana (Elisa Kirja). Äänikirja julkaistaan 10.3., sen lukee Mimosa Willamo.

Heini Röyskö (s. 1975) on Helsingissä asuva toimittaja ja kirjailija,
jonka juuret ovat Pohjanmaalla. Hän on julkaissut aiemmin kaksi omakustanneromaania.

Kuva: Sakari Röyskö

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone