Elina Hirvonen kirjoitti elämäkerran Katri Helenasta ja yllättyi erityisesti yhdestä asiasta: ”Kiersin Katrin elämän tärkeät paikat”

Kirjailija Elina Hirvonen sai kolme vuotta sitten työtarjouksen, jonka hän otti vastaan kunniatehtävänä. Sen myötä syntyi kehuttu elämäkerta laulajalegenda Katri Helenasta.

Johnny Knigan kustantama Katri Helena – laulaja -teos on ensimmäinen Katri Helena -elämäkerta. Elina Hirvosen kirjoittamassa teoksessa Katri Helena kertoo vaiherikkaan tarinansa omin sanoin ja omasta näkökulmastaan. Hirvosen mukaan kirjasta saatu palaute on ollut loistavaa.

”Palautetta on tullut paljon sellaisiltakin ihmisiltä, joilla ei ole erityistä suhdetta Katri Helenaan. Moni on sanonut, että teos on avannut Katria ihmisenä uudella ja kiinnostavalla tavalla. Myös monet fanit ovat sanoneet, että teos on tuonut Katria lähemmäksi ja poistanut ikonista ja hieman etäistäkin kuvaa, jollainen hänen julkisuuskuvansa on ollut”, Elina Hirvonen sanoo.

Katri Helenan elämäkerta on kirjoitettu minämuodossa. Myös äänikirjan lukee Katri Helena itse.

”Katri Helenasta on kirjoitettu vuosikymmenien aikana niin valtavasti lehtijuttuja, että tuntui luontevimmalta työstää kirja Katrin itsensä kertomana. Totesimme myös, että Katri on äänikirjan lukijaksi ainoa vaihtoehto. Kun hän luki äänikirjaa studiossa, hän sanoi, että tämähän on ihan kuin omasta elämästään kertoisi”, Hirvonen naurahtaa.

Hirvonen päätyi kirjan tekijäksi kustantamon pyynnöstä. Hän otti tehtävän vastaan mielellään ja piti sitä eräänlaisena kunniatehtävänä. Hirvonen aloitti kirjaprojektin ”puhtaalta pöydältä”, sillä hän ei ollut aiemmin tavannut Katri Helenaa.

”Hän oli kiinnostava hahmo ja pidin häntä jollain tapaa kiehtovampana ihmisenä kuin millainen julkisuuskuvansa oli ollut. En kasvanut hänen laulujensa keskellä. Meillä kotona ei kuunneltu Katri Helenaa. Kirjan myötä olen alkanut kuunnella hänen musiikkiaan.”

Katri Helena on yksi Suomen menestyneimmistä laulajista. Kirjan ilmestyessä hänen ensimmäisestä levytyksestään tuli kuluneeksi 60 vuotta.

Katri Helena oli suhtautunut aiemmin kielteisesti elämäkertoja koskeviin ehdotuksiin.

Hirvonen oli tietoinen siitä, että kirja jää viimeiseksi Katri Helena -elämäkerraksi, jonka tekoon taitelija itse osallistuu. Toki tiedossa oli sekin, että elämäkerta saa osakseen valtavasti mediahuomiota.

”Kävelin kerran läppäri repussa räntäsateessa. Minusta tuntui, että kirjaa tehdessä olen jollain tapaa vastuussa koko Suomen kansalle. Oli kuitenkin tärkeää unohtaa, miten ikoninen Katri Helena on ja keskittyä häneen ihmisenä.”

Kirjaprojekti alkoi tiukkojen koronarajoitusten aikana. Hirvonen ja Katri Helena tapasivat toisensa ensimmäistä kerran laulajan kotona vuonna 2020.

”Sanoin Katrille, että jos meistä tuntuu siltä, että emme ole oikea pari tekemään kirjaa yhdessä, niin meidän täytyy sanoa se ääneen. Ennen kirjan tekoa asetimme tärkeäksi kynnyskysymykseksi, että prosessissa täytyy syntyä keskinäinen luottamus, joka mahdollistaa perusjulkisuutta herkemmän ja avoimemman puheen. Se syntyi kuitenkin helposti.”

Hirvonen ja Katri Helena tekivät useita haastatteluja. Kirjaa varten oli tarjolla myös valtava määrä vanhaa haastattelu- ja arkistomateriaalia.

”Emme menneet heti ensimmäisenä kaikista herkimpiin ja vaikeimpiin asioihin. Niitä käsiteltiin siinä vaiheessa, kun prosessi oli jo pitkällä ja meidän välillemme oli syntynyt luottamus. Puhuimme etukäteen selväksi sen, että miten me toimimme, jos hän haluaa rajata jotain pois. Katri oli ollut pitkään sitä mieltä, että elämäkertaa ei tehdä. Luulen, että hän oli ajatellut, että kun sellainen kerran tehdään, niin se tehdään pieteetillä.”

Hirvonen teki kirjaan varten laajan taustatyön. Hän lähti tien päälle, koska hän halusi nähdä omin silmin Katri Helenalle merkitykselliset paikat.

”Kiersin Katrin elämän tärkeät paikat. Kävin muun muassa hänen lapsuutensa kotikylässä Uusi-Värtsilässä. Oli tärkeää nähdä hänen lapsuudenkotinsa ja tehdas, missä hänen isänsä oli töissä. Kävin myös Keurusselän tanssilavalla, missä hänen aviomiehensä Timo Kalaoja sai sairaskohtauksen ja Keuruun terveyskeskuksen huoneessa, missä hänet todettiin kuolleeksi. Minulle oli tärkeää nähdä ja tuntea, miltä niissä paikoissa tuoksui ja kuulosti.”

Kirjaa tehtiin pätkissä kolmen vuoden aikana. Hirvosen mukaan yhteistyö sujui niin hyvin, että hänen ja Katri Helenan välille jäi suuri lämpö ja luottamus. Kirjaprojekti toi mukanaan yllätyksiä.

”En ollut etukäteen tajunnut, miten hauska ihminen hän on. Kirjaa tehdessä nousi esille myös hänen työläistaustansa, mistä hän ei ollut aiemmin juuri puhunut julkisuudessa. Oli koskettavaa kuulla, että mitä kaikkea työläisperheen tyttö joutui opetella, kun hän tuli pikkukylästä Helsingin iskelmäpiireihin.”

Katri Helena – laulaja (Johnny Kniga) on saatavilla e-kirjana ja Katri Helenan lukukemana äänikirjana.

Elina Hirvosen (s. 1975) teoksia on käännetty yli kymmenelle kielelle. Hänen esikoisromaaninsa Että hän muistaisi saman (Avain 2005) oli Finlandia-palkintoehdokkaana, ja vuonna 2010 Hirvonen voitti Kalevi Jäntin palkinnon romaanillaan Kauimpana kuolemasta (Avain 2010).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone