Asko Känsälä kirjoitti erilaisen johtamiskirjan: ”Yksikin lukijassa herännyt ajatus tai inspiraatio tekee kirjastani arvokkaan”

Asko Känsälä kirjoitti ihmisläheisen ja inspiroivan johtamiskirjan. Johtajasta mestariksi -kirjan kirjoittaminen oli pitkä ja opettavainen kokemus.

Asko Känsälä teki pitkän ja menestyksekkään uran Elisassa liiketoimintajohtajana ja varatoimitusjohtajana. Hän valmensi uuden sukupolven johtajia ja kehitti samalla itseään.

Känsälän esikoiskirja Johtajasta mestariksi (Tammi) ei ole tyypillinen johtamiskirja, jossa lukijaa lähestytään ylhäältä käsin luennoiden. Lähestymistapa on inhimillinen ja maanläheinen. Yritysmaailman lisäksi ajatusmalleja haetaan muun muassa käsityöläisyydestä, perhe-elämästä, japanilaisesta kulttuurista ja urheiluharrastuksesta.

Känsälän tavoitteena oli tehdä erilainen johtamiskirja, joka resonoisi monipuolisesti lukijoiden kanssa.

”Ajattelen johtamisesta, että se on paljon monipuolisempaa kuin normaalisti ajatellaan. Perinteinen johtamiskirja, jossa tarjoillaan kolmen Power pointin kautta menestysreseptejä, ei ole koskaan kiinnostanut minua, enkä ole sellaiseen uskonut. Johtaminen on paljon laaja-alaisempaa ja syvempää. Se liittyy aina ihmisiin. Siksi ei riitä, että johtaminen keskittyy pelkkiin johtamisen ismeihin”, Asko Känsälä toteaa.

Känsälä on saanut kirjasta lyhyessä ajassa paljon innostunutta lukijapalautetta.

Monet ovat kertoneet lukeneensa kirjan yhdeltä istumalta. Kirjaa on kehuttu tiiviiksi, mukaansatempaavaksi ja ajatuksia herättäväksi.

”Lukija luo kirjalle arvon, en minä. Yksikin lukijassa herännyt ajatus tai inspiraatio tehdä jotain tekee kirjastani arvokkaan. Silloin en tullut hukanneeksi kahta vuotta aikaani ja tuhlannut suurta määrää paperia”, Känsälä naurahtaa.

Känsälä kertoo kirjassa käänteentekevistä oivalluksistaan ja kohtaamisistaan niin arjessa, harrastuksissa kuin työelämässä.

Känsälän oma ajatusmalli johtamista kohtaan muuttui professori William G. Pietersen vuonna 2000 pitämällä luennolla.

”Joku kuulijoista totesi, että nämä asiat on kuultu ennenkin. Pietersen vastasi, että en opeta teille uutta, vaan sitä mikä on oleellista. Se oli minusta käänteentekevä ajattelu. En enää miettinyt mikä on uutta ja mikä vanhaa, vaan mikä on epäoleellista ja mikä oleellista”, Känsälä muistelee kohtaamista.

Johtajasta mestariksi -kirja valmistui pitkän ja yksinäisen työn jälkeen. Kirja sai alkusysäyksen eräällä illallistapaamisella Elisan hallituksen jäsenen Antti Vasaran kanssa. Känsälä innostui puhumaan illan aikana johtamisesta astetta syvällisemmin.

”Ihminen, joka alkaa puhua syvällisiä, on usein aika tylsää illallisseuraa. Antti jaksoi kuunnella ja kommentoida. Kun seuraavan kerran tapasimme, hän sanoi, että sinun pitää kirjoittaa kirja ajatuksistasi. Ajattelin ensin, että en varmasti kirjoita. Sitten aloin miettiä, että olisi hienoa, jos pystyisin kirjan kautta vaikuttamaan ihmisten ajatteluun.”

Känsälä ei halunnut käyttää haamukirjoittajaa, vaan kirjoittaa kaiken itse. Hän kääntyi kirjailijan ja puhetaidon kouluttajan Juhana Torkin puoleen ja sai hänet valmentamaan. Sen jälkeen hän kävi kirjoitatietokirja.fi -kurssin, jossa hän tutustui Sanna Nyqvistiin, joka myös alkoi sparrata esikoiskirjailijaa.

”Sain hyvää koutsausta kahdelta ammattilaiselta ja pikkuhiljaa oma teksti alkoi löytyä. Juhana sanoi aina, että poista tekstistäsi kaikki mitä voit. Sanna sanoi puolestaan, että et voi kirjoittaa tuossa kohtaa noin tiivisti, koska lukija tipahtaa. Kun osuin siihen keskelle, molemmat alkoivat hyväksyä tekstini. Sain Torkilta myös neuvon, että älä lihota tekstiäsi sanoilla, vaan ajatuksillasi.”

Kun Känsälä teki kustannussopimuksen Tammen kanssa vuonna 2020, koossa oli ajatuksia, esipuhe ja lupaus siitä, että käsikirjoituksen on oltava valmiina 15.8.2022.

”Siitä alkoi löysässä hirressä oleminen. Se oli tuskallinen ja yksinäinen prosessi, koska olen tottunut normaalityössäni sparraamaan ihmisten kanssa. Lähetin käsikirjoituksen kustantamoon juuri sovittuna päivänä.”

Kirjaprojekti ja asettuminen kirjailijan asemaan oli Känsälle avartava kokemus ja sai hänet arvostamaan kirjailijoiden työtä entisestään.

”Minulla on vanhastaan liiketoiminnallinen näkökulma. Kuinka valtava työmäärä menee yhden kirjan tuottamiseen ja mikä on korvausmäärä, jonka kirjailija siitä saa? Vaikka en ajattele sitä omalla kohdallani, niin nyt ymmärrän konkreettisesti, mitä se tarkoittaa. Jos minun olisi pitänyt elättää itseni kirjailijana, olisin nääntynyt nälkään ajat sitten.”

Media-ala tuli hänelle tutuksi nuoruusvuosina. Känsälä oli 12-vuotiaana Yleisradion avustajana Vaasan aluetoimituksessa. Hän teki lastenohjelmia radioon ja televisioon. 15-vuotiaana hän pääsi Vaasa-lehden urheilutoimitukseen harjoittelijaksi.

”Sain kirjoittaa ja otsikoida urheilu-uutisia kolmen vuoden ajan. Sen jälkeen en ole kirjoittanut mitään. Nyt minulle tarjoutui mahdollisuus opetella kirjoittamista mestarien kanssa. Olen parantumaton uuden oppija. Sen on asia, mistä elän. Kirjaa tehdessä tuntui siltä, kuin olisin ollut taas karkkikaupassa.”

Johtajasta mestariksi on saatavana äänikirjana, jonka lukee Aku Laitinen. Lue näyte e-kirjasta.

Asko Känsälä (s. 1957) on menestyksekkään uran Elisassa tehnyt liiketoimintajohtaja, valmentaja, sijoittaja sekä kymmenen lapsenlapsen vaari. Hän on työskennellyt niin teollisuudessa, julkishallinnossa kuin pankki- ja ICT-alalla, neljän vuoden ajan myös Japanissa.

Ajatuksia lukemisesta: Olen huolissani nuorten lukemisesta. Nykyaikaa leimaa tietynlainen lyhytjänteisyys ja pinnallisuus. Toivottavasti syvällisempi kirjallisuus löytäisi paikkansa ja lukijansa.

Lukee mieluiten kirjallisuutta, joka on syvällistä.

”Luen parhaillaan Junichiro Tanizakin teosta Varjojen ylistys. Se on esimerkki kirjasta, joka on todella minun makuuni”

”Tekstissä pitää olla muuta kuin pelkkää pintakiiltoa. Jos puhutaan johtamiskirjallisuudesta, niin usein huomaa, että kyseinen ihminen ei ole ikinä johtanut kunnon organisaatiota tai liiketoimintaa, vaan hän toistaa kuulemiaan asioita. Sekin on tärkeätä, mutta minuun ei vetoa sellainen teksti.”

Teksti: Jouni Hirn. Kuva: Veikko Somerpuro/Tammi

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

Kommentit suljettu.