Ari Väntänen kirjoitti koskettavan ja hauskan elämäkerran Razzlesta – nuorena kuolleesta Hanoi Rocks -rumpalista paljastui uusia puolia

Ari Väntäsen uutuuskirja kertoo nuorena kuolleen rocktähden elämästä.

Ari Väntäsen kirjassa Razzle – Hanoi Rocks -legendan tarina (Like) pureudutaan Razzlen eli Nicholas Charles Dingleyn elämään. Hanoi Rocks -rumpalin elämä päättyi vain 24-vuotiaana kohtalokkaassa kolarissa Mötley Crüen nokkahahmon Vince Neilin autossa.

Kirjaan on haastateltu kymmeniä Razzlen tunteneita ihmisiä. Hanoi Rocksin jäsenistä mukana ovat Michael Monroe, Sami Yaffaja Gyp Casino.

Razzle – Hanoi Rocks -legendan tarina -kirjan julkaisusta on kulunut muutama päivä. Millaisia kommentteja olet saanut lukijoilta?

Ari Väntänen: ”Monista tuntuu olevan hienoa, että Razzlesta ylipäänsä on tehty kirja, ja että suuri Hanoi Rocks -saaga on tältä osin täydennetty. Pari kertoi liikuttuneensa kyyneliin viimeisillä sivuilla. Eräs lukija sanoi, että kirja oli hauska lukea ja siitä oppi uusia asioita. Se lämmitti, koska täsmälleen siihen pyrin..”

Olet todennut, että Razzlesta puhutaan usein vain ruumiina ja halusit kirjoittaa hänen elämästä. Miten oma käsityksesi Razzlesta muuttui elämäkertaprojektin myötä?

”Tärkein motiivini oli selvittää itselleni, millainen tyyppi Razzle oli ja millaista hänen elämänsä oli ennen Hanoi Rocksia. Lähes kaikki, mitä kuulin hänen elämästään ennen vuotta 1982, oli uutta. Ihmisenä hän osoittautui sellaiseksi lempeäksi ja hyväntuuliseksi kaveriksi, jolta hän Hanoi-vuosinaan vaikuttikin. Hän oli kuitenkin määrätietoisempi ja päättäväisempi oman uransa, elämänsä ja työnsä suhteen kuin olin ajatellut.”

Miten Razzlen omaiset ja lähimmät ystävät suhtautuivat kirjan tekoon?

”Kukaan ei suhtautunut negatiivisesti. Suurin osa muisteli häntä ja yhteisiä kokemuksia hymy huulilla. Pari ihmistä totesi kohteliaasti, että tuntuu mukavammalta pitää rakkaat muistot yksityisomaisuutena. Kaikki sanoivat, että Razzle on kirjansa ansainnut.”

Millaisia mieleenpainuvia tilanteita koit kirjaa tehdessäsi?

”Kirjoittaminen sinänsä on aika yksinäistä puuhaa, mutta uusiin maailmoihin uppoutuminen on aina kiehtovaa. Wightsaaren 70-luvun punkskene ja 1980-luvun alkun rokkipiirit Lontoossa tulivat yllättävänkin tutuiksi. Mieleen jäi myös pitkä Sami Yaffan haastattelu, jossa Razzlen tempauksia muisteltiin vedet silmissä nauraen.”

Olet kirjoittanut aiemmin Hanoi Rocksin bändihistoriikin ja Michael Monroen elämäkerran. Razzlen kuoleman katsotaan johtaneen Hanoi Rocksin hajoamiseen. Mikä on oma näkemyksesi siitä, miten bändin ura olisi jatkunut ilman kohtalokasta onnettomuutta?

”Mahdotonta sanoa, mutta bändillä oli kyllä ongelmia ilman Razzlen kuolemaakin. Periaatteessa olisi voinut tapahtua mitä tahansa jonkun muun kuolemasta miehistönvaihdoksiin, tai sitten bändi olisi saattanut pitää taukoa ja palata voimissaan. Ei se ainakaan niin suoraviivaista olisi ollut kuin Arttu Wiskarin laulussa mietitään: ”Entä jos Razzle ei ois kuollut ja Hanoi ois breikannut?”

Millaista kirjallisuutta itse luet mieluiten?

”Yritän lukea vuorotellen faktaa ja fiktiota. Nyt on meneillään Tuomas Marjamäen kirjoittama Spede, nimittäin. Lukemattomien pinossa on ainakin uusi Hotakainen ja Nikki Suddenin omaelämäkerta. Ihana on myös Tommi Liimatan Rollo, joka taitaa olla autofiktiota eli jotain romaanin ja muistelmien väliltä.”

Mitkä elämäkertakirjat ovat tehneet sinuun suuren vaikutuksen?

Philip Normanin Rolling Stones -kirja oli teininä järisyttävä elämys ja laukaisi elinikäisen fanituksen. Legs McNeilin ja Gillian McCainin Please Kill Me oli paikoin niin koskettava ja toisaalla niin iskevä, että inspiroi minut kokeilemaan oral history -kirjoitustyyliä Razzle-kirjassa.”

Kiitos haastattelusta. Kerrotko vielä, mitä kirjoitusrintamalla tapahtuu seuraavaksi?

Kiitos! Lokakuussa ilmestyy suomennokseni Lenny Kravitzin David Ritzin kanssa laatimasta muistelmateoksesta Let Love Rule

Razzle – Hanoi Rocks -legendan tarina on saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Lue näyte tästä.

Ari Väntänen (s. 1974) on toimittaja, tietokirjailija ja suomentaja. Väntäsen muistelmateokset Hanoi Rocksista, Michael Monroesta, Apulannasta ja Stone-yhtyeestä ovat olleet myynti- ja arvostelumenestyksiä. Keväällä 2020 Väntäseltä ilmestyi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän suunnistajan Minna Kaupin elämäkerta Suunta/vaisto.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone