Anu Joenpolven maalaisromanttisen Rantakylä-kirjasarjan menestys tuli kirjalijalle yllätyksenä: ”Voisi puhua myös järkytyksestä”

Anu Joenpolven maalaisromanttinen kirjasarja on saanut hyvän vastaanoton. Hän kertoo seuraavassa epätavallisestaan polustaan kirjailijaksi. Juttu lukeutuu Mesta.netin Kirjavieras-juttusarjaan. Aiemmat haastattelut löytyvät täältä.

Joenpolven kirjoittama Rantakylä-sarja sijoittuu maaseudun kesäisiin maisemiin. Sarjan viime vuonna avannut romaani Poutaa ja perunankukkia oli menestys. Kesäkuussa julkaistu toinen osa Rakkautta ja raekuuroja on itsenäistä jatkoa, siinä Marleena asettuu asumaan entiseen kyläkouluun. Kirja on ihanan kesäinen, romanttinen ja luonnonläheinen.

Hei Anu! Miten tarinasi muotoutuvat? Miten rakennat maailmaa?

Tarina alkaa hyvin pienestä. Hahmottelen juonta mielessäni, jotain kirjaan paperille. Itse kirjoitustyön teen jaksottain, kirjoitan kappaleet jotka ovat jo mielessäni valmiina. Sitten lisään juonen käänteitä ja tapahtumia, tarina kehittyy oikeastaan palapelin lailla ja vähitellen palaset loksahtavat paikoilleen. Maailma rakentuu kirjoittaessa, näen silmissäni paikat ja henkilöt hyvinkin selvästi. Niillä ei ole olemassa olevia esikuvia, ne ovat täysin mielikuvituksen tuotetta. 

Olit nuorena ahkera kirjoittaja, mutta harrastus jäi vuosikymmeniksi ja julkaisit esikoiskirjasi viisikymppisenä. Mikä antoi lopullisen sysäyksen esikoisromaanille?

Minulle tuli muutama vuosi sitten suorastaan palava tarve kirjoittaa. Halusin huvikseni kokeilla, miten minulta onnistuisi kepeän, viihteellisen maalaisromanttisen tarinan laatiminen. Kirjoitusprosessi oli todella innostava ja hurahdin siihen täysillä. Käsikirjoituksen lähettäminen kustantajalle oli päähänpisto, ajattelin että siinä ei menetä mitään. Valitsin kustantajan joka julkaisee vastaavan genren luettavaa. Läpimeno oli tietysti valtava yllätys, voisi puhua myös järkytyksestä.

Miten kirjailijaksi ryhtyminen on muuttanut elämääsi?

Se on muuttanut sitä paljon. Olen ollut enemmän tai vähemmän duunari koko työurani ja kirjoittaminen avasi näkökulman aivan uuteen maailmaan. On ollut yllättävää huomata, että minulla voi olla annettavaa silläkin saralla. Kirjan luominen on työtä aivan toisella tapaa kuin mihin olen tottunut. Vapaa-ajan ongelmia ei ole, ja bongailen työn alla olevaan tarinaan aiheita jatkuvasti sekä nykypäivästä että omista kokemuksistani. Se on kaiken kaikkiaan hyvin antoisaa. 

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?

Kirja kerrallaan on toiveeni. Eli aion jatkaa Rantakylä-sarjaa niin kauan kuin sitä minulta toivotaan ja siihen kykenen. Olen satunnaisesti kirjoittanut myös novelleja lukemistolehteen.

Onko sinulla joku kirjallinen esikuva?

Suosikkejani tällä saralla ovat Hilja Valtonen ja Enni Mustonen. Romantiikan puolelta olen myös aina fanittanut Kaari Utriota.

Millaista kirjallisuutta luet vapaa-ajallasi?

Ihan kaikkea, nykyisin kuitenkin fiktiota valikoidummin. Luen elämäkertoja, historiateoksia, matkakertomuksia. Kesällä palaan suosikkieni pariin. Olen lukenut Linnan Täällä Pohjantähden alla noin kymmenen vuoden välein. Lukemiseni voi olla mitä tahansa Waltarin novelleista  L.M. Montgomeryn Runotyttöön. K.M. Walleniuksen Miesten meri ja Bea Uusman Naparetki, rakastettuni ovat lyömättömiä matkakirjoja. Syksyltä maistuvat  Huovisen Hamsterit ja Janssonin Muumilaakson marraskuu. Viime ajat olen kerännyt henkistä kanttia tarttuakseni Kilven Alastalon salissa -romaaniin.

Asut maaseudulla. Mikä on lempipaikkasi siellä kesällä?

Tällä hetkellä se taitaa olla kirjoituspöytä! Mutta koska asun keskellä metsää, (nykyään muuten suositaan hyvin arveluttavaa ilmaisua “keskellä ei mitään”), minulla on paljon lempipaikkoja, metsä, puutarhan sireenimaja, joenranta. Luonto on vieressä, kuulen linnun laulua tähän aikaan vuodesta melkein taukoamatta. Pihassa viihtyvät palokärjet, sepelkyyhkyt, mustarastaat vain joitakin mainitakseni. Ja tietysti rusakot ja valkohäntäpeurat!’

Anu Joenpolven molemmat teokset on saatavilla e-kirjoina ja äänikirjoina.

Kuva: Iida-Maria Riihiluoma

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone