Kirjailija Antti Tuomainen löysi oman tyylinsä ja menestyy maailmalla: ”Suomalaisuus on hirveän eksoottista, mutta emme itse tajua sitä”

Helsingin Kirjamessuilla vieraili neljän päivän aikana yli 88 000 kävijää. Kävijämäärä kohosi Pohjoismaiden kirjallisuustapahtumien ykköseksi Göteborgin kirjamessujen ohitse.

Jo kirjamessujen ensimmäinen päivä torstai oli ennätysvilkas ja osoitti, että kirja-alalla on kuhinaa.

Menestyskirjailija Antti Tuomainen kävi Elisa Kirjan messuosastolla keskustelemassa tarinankerronnasta ja Mies joka kuoli -sarjan matkasta menestysromaanista menestyneeksi tv-sarjaksi.

Tuomainen korosti keskustelussa sitä, että sen sijaan että haemme vaikutteita muista Pohjoismaista, meidän tulisi luottaa omiin vahvuuksiimme ja tuoda niitä kansainvälisesti esille.

”Suomalaisuus on hirveän eksoottisia, ja mutta emme itse tajua sitä. Meidän pitäisi osata kääntää se eduksemme ja tehdä sitä tunnetuksi maailmalla. Meidän pitäisi luottaa enemmän omalaatuisuuteemme ja omaäänisyyteemme. Suomalaisuus on mielestäni raikasta”, Antti Tuomainen tiivisti asian keskustelun tauottua.

Tuomainen itse tunnetaan omintakeisestä tyylistään kirjoittaa ja luoda omanlaistaan jännitystä ja vinksahtanutta huumoriaan. Suomalaisuus on vahvasti läsnä hänen kirjoissaan. Niitä on myyty yli 30 maassa.

”Kukaan ei tee tätä samaa, mitä minä teen. En sano tätä kehuakseni itseäni, mutta näin asia näyttää olevan. En ole suunnitellut mitään, vaan kaikki on tapahtunut luonnostaan”, Tuomainen sanoo.

Hänen uutuusromaaninsa Palavat kivet jatkaa hänen omintakeista tyyliään. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pienelle paikkakunnalle ja päähenkilönä on käsintehtyjä kiukaita valmistavan yrityksen johtaja Erkki ”Kiuaskuningas” Ruusula.

Palavat kivet on romaani saunasta, keski-iästä, rakkaudesta ja elämän raiteiltaan sysäävästä tapahtuvasta murhasta.

Tuomainen on intohimoinen saunoja. Hän halusi jo pitkään kirjoittaa jotain saunan liittyvää. Sitten yhtäkkiä hän tajusi, että sauna-aihe sopisi mainiosti tähän kyseiseen tarinaan.

”Asioiden pitää yhdistyä oikealla hetkellä, mutta se on enemmän henkimaailman juttuja”, Tuomainen naurahtaa.

Palavat kivet on kirvoittanut mielipiteitä laidasta laitaan.

”Rakensin tietoisesti tämän kirjan tietyntyyliseksi, ja se selvästi näkyy vastaanotossa. Joidenkin mielestä se onnistui, joidenkin mielestä ei. Se on hyvä asia. Haluan uudistua ja kokeilla jotain uutta.”

Kirjailija elää parhaillaan kiireistä aikaa. Ensi viikolla hän lähtee Saksaan, missä ohjelmassa kolme kirjallisuustapahtumaa. Marraskuun puolivälissä hän matkustaa Norjaan rikoskirjallisuusfestivaaleille.

”Elän ammattikirjailijan arkea. Kirjoitan luonnollisesti, jonka lisäksi työhöni liittyy tänä päivänä hirveä määrä kaikkea muuta. Kirjamessuilla käynti on osa ammattia. Helsingin Kirjamessuille on kiva tulla siitäkin syystä, että tämä on minulle niin tuttu paikka. Kirjoitan kirjoja yksin ja messut, festivaalit ja muut tapahtumat ovat miltei ainoa paikka, missä saan tavata lukijoita.”

Tuomainen kirjoittaa parhaillaan romaania, mutta sen sisällöstä on liian aikaista sanoa enempää.

”Jälleen kerran se on jotain uutta. Keväämmällä tiedän enemmän.”

Palavat kivet on saatavilla Pirjo Heikkilän lukemana äänikirjana. Mies joka kuoli -sarja on katsottavissa Ruutu plussalla.

Teksti ja kuvat: Jouni Hirn

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Anni Korpinen, ykkösmyyjä on kirjan päähenkilö. Onkohan ensimmäinen Tuomaisen kirjoista, jossa nainen onkin pääosassa?

Kommentit suljettu.