Anneli Kannon romaanille Kiitos kirjasta -palkinto: ”Kanto on tehnyt valtavan taustatyön, punonut yhteen historialliset langanpäät”

Anneli Kannon romaani Rottien pyhimys (Gummerus) on saanut vuoden 2022 Kiitos kirjasta -palkinnon.

Palkinto on kirja-alan ammattilaisten tunnustus kirjailijalle, jonka edellisenä vuonna ilmestynyt suomen- tai ruotsinkielinen kaunokirjallinen teos on ollut erityisen virikkeitä antava. Palkinnon jakavat vuosittain Kirjakauppaliitto, Libro ja Suomen kirjastoseura.

Rottienpyhimys kertoo fiktion keinoin Hattulan pyhän ristin kirkon seinämaalausten synnystä 1500-luvun alkupuolella. Romaanissa keskiaikainen kyläyhteisö kohtaa meren takaa tulevat maalarimestarit. Samalla seurataan yhteisönsä hyljeksimän nuoren naisen kasvutarinaa taiteilijaksi ja pohditaan taiteen tekemisen ikiaikaisia merkityksiä.

”Rottien pyhimyksessä kohtaavat taitavasti rakennettu juoni, päähenkilön psykologisesti uskottava kehitystarina sekä taiteilijuuden kuvaus niin konkreettisena kuin henkisenä prosessina. Kanto on tehnyt valtavan taustatyön, punonut yhteen historialliset langanpäät ja kirjoittanut eläväksi keskiaikaisen Hämeen, joista useimmilla on vain vähäinen aavistus”, perustelee valintaa raadin puheenjohtaja, Kirjakauppaliiton edustaja Markus Sainio.

Raati nosti esille myös teoksen Hämeen historiaa tarkasti kuvailevan otteen. Raadin mukaan Hattulan kirkkomaalareista ei tiedetä mitään, mutta Kanto on tarttunut aiheeseen pelkäämättä ja luonut todellisuuden, josta lukija ei voi ajatella muuta kuin ”miksipä ei”.

Lue näyte Rottien pyhimys -romaanista.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone