Anna-Leena Härkönen pitää kirjoitustaukoa, mutta parhaillaan hänestä työstetään elämäkertaa

Helsingin Kirjamessuilla on kuhinaa torstai-iltapäivänä. Otavan osastolla ihmiset jonottavat signeerauksia Anna-Leena Härkösen uutuuskirjaan Huomenna hän ei tule.

Huomenna hän ei tule (Otava) kertoo leskeksi jääneestä kuusikymppisestä Elsasta, joka tutustuu sattumalta seksipalveluita tarjoavaan ja itseään huomattavasti nuorempaan mieheen. Siitä alkaa epätavallinen suhde.

Vaikka kirjan vastaanotto jännitti Härköstä etukäteen normaalia enemmän, hänen korviinsa on kantautunut lähestulkoon pelkästään positiivista palautetta.

”Nykyaikana ei enää tarvitse pelätä, että meneekö joku asia överiksi ja voiko seksuaalisuudesta kirjoittaa. Lähes kaikesta voi kirjoittaa, koska nykyään on aika estotonta”, Härkönen sanoi signeerausurakan päätteeksi.

Härkönen pitää parhaillaan kirjoitustaukoa, mutta uusi romaani pyörii jo päässä. Sitä ennen toteutuu ainutkertainen kirjaprojekti, omaelämäkerta.

”Ystäväni ja kollegani Katja Kallio kirjoittaa minusta elämäkertaa. Hän on haastatellut minua kerran viikossa. Menneiden muistelu on välillä tosi hauskaa ja toisinaan tosi rankkaa. En kyllä niinä haastattelupäivinä jaksa tehdä juuri muuta.”

Katja Kallio ja Anna-Leena Härkönen Sipoon herttua -sarjan ensi-illassa keväällä 2023. (Kuva: Marko Seuranen)

Härkösen mukaan kirjasta tulee rehellinen läpileikkaus hänen elämästään – mitään autofiktiota ei siis todellakaan ole luvassa.

”Kerron kirjassa kaiken. Se on selkeästi elämäkerta, jossa on myös ajankuvaa ja muistoja esimerkiksi 80-luvulta Teatterikorkeakoulun ajoilta”, Härkönen sanoo.

Härkösen edellinen omaelämäkerrallinen teos, Heikosti positiivinen, julkaistiin vuonna 2001. Vuonna 2005 ilmestyneessä Loppuunkäsitelty -kirjassaan hän käsitteli siskon itsemurhan aiheuttaa surua.

Se, että elämäkerran kirjoittaa kokenut kollega, on Härkösen mukaan vapauttavaa.

”On ihanaa sikäli, kun ei tarvitse kirjoittaa ja muotoilla lauseita itse. Totta kai tarkistan tekstin ja saatan esittää jotain ideoita, mutta itse teksti ei ole minun vastuullani”, Härkönen toteaa.

Anna-Leena Härkönen lukeutuu kirjamessujen vakiovieraisiin. Hän pitää lukijoiden tapaamisista, mutta lavaesiintymiset yleisön edessä jännittävät häntä vuodesta toiseen.

”Ajatus katoaa usein lavalla. Ja silloin kun jännitän, saatan puhua hölmöjä asioita ja se saattaa harmittaa jälkikäteen”, Härkönen totesi.

Härkönen näytellyt viime vuosina muun muassa Elisa Viihteen Pohjolan laki -sarjassa ja Napapiirin sankarit 4 -elokuvassa.

”Teen pienen roolin eräässä leffassa, joka perustuu Kenraaaliharjoitus-romaaniini.. Näyttelen matkatoimiston johtajaa. Elokuva tulee ensi-iltaan vuoden kuluttua, mutta en vielä tiedä, mikä sen nimeksi tulee. Muita rooleja ei ole toistaiseksi tiedossa, mutta ottaisin niitä vastaan mielelläni”, Härkönen sanoi lopuksi.

Teksti: Jouni Hirn

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone