Alex Schulmanin uutuuskirjassa Malman asema kerrotaan hajoavista perheistä ja täysin erilleen ajautuvista sisaruksista – lue arvio

Alex Schulmanin uutuusteos Malman asema (Otava) sisältää arvoituksellista draamaa.

Alex Schulman on tunnettu autofiktiivisistä romaaneistaan, mutta tämä ei ole sellainen. Aiemmin Schulmanilta on suomennettu kolme romaania: Unohda minut (2017), Polta nämä kirjeet (2020) ja Eloonjääneet (2021). 

Aloin vähitellen kirjan edetessä päästä kärryille siitä, mikä saattaisi yhdistää useiden eri henkilöhahmojen tarinoita. Sen lisäksi, että he kaikki ovat päätyneet samaan junavaunuun junassa, joka kulkee kohti syrjäistä Malman asemaa, heidän kaikkien menneisyydestä löytyy hylätyksi tulemisen kokemuksia.

Episodimaisesti kirjassa kerrotaan katkelmia junassa matkustavien ihmisten elämästä. Kaikkien kohdalla jotain särkyy, jokin menee pahasti mönkään, vahingossa tai tahallisesti, ja tämä johtaa ihmissuhteen katkeamiseen, epäluottamuksen syntyyn tai kriisiin. Jonkun perhe hajoaa, kun vanhemmat eroavat. Alex Schulman käsittelee tässä kirjassa hienolla tavalla mokia, lipeämisiä ja sohaisuja. Kun inhimillinen erehdys, mielen oikku tai kenties traumasta johtuva psykoottinen käytös aiheuttaa omituisen kohtauksen. Se voi olla henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Kun lapsi puree tappelun keskellä sisareltaan erään ruumiinosan, jotain peruuttamatonta on äkkiä tapahtunut.

Kirjan keskiössä ovat isäsuhteet, hylkäämiskokemukset ja lapsuuden traumat. Kirjan aikana näytetään eri tavoin, miten lapsuuden kokemukset vaikuttavat ihmiseen halki elämän. Aikuiset oireilevat psyykkisesti, käyttäytyvät arvaamattomasti; konduktöörille pottuillaan räikeästi ja nuorille pojille puhutaan seksuaalissävytteisesti niin, että joudutaan poliisin kiinni ottamaksi epäiltynä seksuaalisesta häirinnästä. Onko se maniaa, skitsofreniaa vai mitä lie, se jätetään avoimeksi. Joskus ihmiset vain kilahtavat. Toisaalta, tämän kirjan hahmojen taustoja pohjustetaan sen verran, että lukijalle käy osittain selväksi, mistä eri hahmojen arvaamaton ja epäsovelias käytös saattaa kummuta.

Kirjassa kuvaillaan sukupolvien jatkumoa: miten lapsuuden kaltoinkohtelu ja heitteillejättö vaikuttavat ihmiseen halki elämän. Ennen kaikkea kirja haluaa lukijan pohtivan suurta kysymystä, jonka se esittää useaan otteeseen: Milloin lapsensa menettää? Milloin eripura on yltynyt niin suureksi, ettei uutta alkua enää voi tulla? Kirjassa koetaan vanhempien erokriisi, joka vaikuttaa selvästi kaikkein eniten lapseen.

Kerronnassa otetaan aikaloikkauksia samassa junavaunussa, kohti Malman asemaa, kulkevien viiden henkilön aiempaan elämään. Kipeät muistot, tapahtumat, jotka hajottivat jotain sisimmässä, tai särkivät luottamuksen perheenjäsenten välillä, saavat kirjan luvuissa huomiota. Selkeästi tuodaan esiin miten traumat, käsittelemättömät kehoon tallentuvat muistot, saavat syntynsä. Miten lapsen kasvuun saattaa vaikuttaa se, jos hän ei saa vauvana halauksia ja hellyyttä? Vaunussa istuu esimerkiksi Yana, aikuiseksi kasvanut nainen, joka lapsena ei saanut tarvitsemaansa huomiota, läheisyyttä ja turvaa.

[tekstinäyte s. 216]: ”Oskar katsoo kuvaa, joka iskee suoraan hänen sisimpäänsä. Hän näkee Harrietin ilmeen ja silmät, kuva on otettu hetkeä ennen kuin lapsen voimat loppuvat. Siinä Harriet on isänsä kanssa, mutta silti ypöyksin tällä asemalla. Isä ei halaa tytärtään vaikka tällä on paha mieli, hän ottaa vain valokuvan. Oskar sulkee silmänsä. Lapsuus on käsittämätön rakennelma, kuin moderni taideteos. Käsittämätön ja turha. Tekisi mieli potkaista hajalle koko paska.”

Kirjassa kerrotaan hajoavista perheistä, täysin erilleen ajautuvista sisaruksista, ja siitä, millaisen sisäisen arven ihmiseen voi jättää tällainen suuri vaiettu skisma. Miksi en ole nähnyt siskoani lapsuuden jälkeen? murehtii eräs kirjan hahmoista kovaa ikävää potien. Mitä kummallista on voinut tapahtua, jotta tällainen railo perheenjäsenten kesken pääsi aikanaan syntymään?

Entä millaisiin ihmissuhteisiin nämä lapsina kaltoinkohdellut päätyvät aikuisiällä? Millainen dynamiikka heidän suhteissaan vallitsee? Kirja valottaa taitavasti ja hienovaraisesti ongelmallisia kiintymyssuhdemalleja ja epätasapainoisia tilanteita, joita nämä rikkinäiset ihmiset saavat jatkuvasti osakseen. Silti elämä pysyy jotenkin kasassa, vaikka kärsimystä ja kipua nämä joutuvat kestämään.

Jos lapsi kuulee vahingossa vanhempiensa kylmästi haukkuvan itseään avioeroriidan tiimellyksessä se voi jättää syvän kelpaamattomuuden tunteen. [Tekstinäyte s. 218]: ”Kerran pienenä makasin sängyssäni ja kuuntelin vanhempieni keskustelua keittiöstä”, Harriet sanoo. ”He olivat päättäneet erota ja jakaa meidät lapset. Sekä äiti että isä halusi Amelian, kumpikaan ei halunnut minua. Sen keskustelun kanssa minun on elettävä joka päivä. Minä olen se jota ei haluttu, olen aina ollut ja tulen aina olemaan.” Harriet on kirjan hahmoista se, joka on kerta toisensa jälkeen joutunut kokemaan tulevansa hylätyksi, olemaan ei-haluttu.

Miten lapseen vaikuttaa se, jos äiti piiloutuu häneltä kaupan hyllyn taakse, koska haluaa nähdä tämän itkevän? Vanhemman narsismi tai muu vastaava häiriö aiheuttaa lapsen henkiselle kehitykselle tuhojaan…

Kirjan kertojanääni on ulkopuolinen kaikkitietäjä. Eri luvuissa otetaan keskiöön vuoroin eri henkilöhahmojen tarinat. Yhteensä siis kirjassa on 5 eri henkilöä, joita seurataan. Schulman osaa kirjoittaa psykologisesti uskottavaa draamaa, jossa henkilöhahmot eivät todellakaan jää pinnallisiksi. Tämän kirjan hahmojen sisällä värisee pelokkaita pieniä mieliä ja sydämiä. Toisilla psyyke on lopulta, korjausyrityksistäkin huolimatta, kohtalokkaan hauras, toisilla onnekkaammilla se kestää.

Teksti: Aarne Pohjois-Koivisto

Malman asema on saatavilla e-kirjana Elisa Kirjasta. Äänikirja julkaistaan 5.11.

Alex Schulman on ruotsalainen toisen polven julkkis. Hänen suomalainen isänsä Allan oli tunnettu tv-tuottaja ja toimittaja. Alex vetää yhdessä kirjailija Sigge Eklundin kanssa yhtä Ruotsin suosituinta podcastia, jolla on 750 000 kuuntelijaa. Alex & Sigge -nimellä tehdään myös liveshow’ta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone