Twin Peaks tulee taas! – tiesitkö nämä sarjasta?

twin peaks laura palmer

David Lynchin ohjaama uusi Twin Peaks tulee ensi-iltaan yksinoikeudella HBO Nordicilla Suomessa 22. toukokuuta

Twin Peaks sinkosi vuonna 1990 Laura Palmerin murhamysteerin siivittämänä kriitikoiden ja yleisön sydämiin. Sarjasta tuli kahvitaukojen ja välituntien pakollinen keskustelunaihe pian myös Suomessa.

Twin Peaks ei jäänyt vuosikymmenen muoti-ilmiöksi, vaan pikemminkin sen kulttimaine ja merkitys tv-viihteelle on vuosien myötä vain vahvistunut.

Twin Peaks on kuvitteellinen pikkukaupunki Koillis-Washingtonissa. Sarja on kuvattu pääasiassa North Bend -nimisessä kaupungissa, joka sijaitsee 52 kilometrin päässä Seattlesta. Monet sarjan kuvauspaikoista ovat suosittuja turistikohteita.

twin peaks kyltti
Twin Peaksin asukasluvuksi ilmoitetaan tervetuloa-kyltissä 51 201. Alkuperäinen asukasmäärä oli 5120, mutta se muutettiin ABC-yhtiön vaatimuksesta suuremmaksi. Tuotantoyhtiö ei halunnut sijoittaa sarjaa ”pieneen tuppukylään”.

Sheryl Lee, nyt 50, näytteli sarjassa kaksoisroolin Laura Palmerina ja Maddy Fergusonina. Hän seurusteli aiemmin kollegansa David Duchovnyn kanssa. Duchovny näytteli kolmessa Twin Peaks –jaksossa transvestiittia erikoistutkijaa Denise Brysonia.

twin peaks pölkkyrouva 2

Alkuperäisessä sarjassa näytellyt Catherine Coulson (kuvassa yllä) kuoli syyskuussa 2015 syöpään 71-vuotiaana. Hän esitti Margaret Lantermania eli Pölkkyrouvaa. Coulsonin piti esiintyä myös uusissa jaksoissa. Pölkkyrouva sai nimensä siitä, että hän kantaa mukanaan puupölkkyä, jonka kautta vastaanottaa viestejä.

Erilaiset näyt ja muut yliluonnolliset kokemukset ovat olennainen osa Twin Peaksia. Laura Palmerin haamu lausui viimeisessä jaksossa Kyle MacLachlanin esittämä erikoisagentti Dale Cooperille ”nähdään 25 vuoden päästä”. Sattumaa tai ei,  uudet jaksot kuvattiin osapuilleen 25 vuoden päästä tästä. Kyseessä oli tuskin lupaus, sillä käsikirjoitushetkellä sarjan tekijät olivat siinä luulossa, että kolmas kausi julkaistaan vuonna 1992.

Twin Peaksin ikonisen tunnusmusiikin säveltänyt Angelo Badalamenti kertoi vuonna 2015 julkaistulla videolla, että hän sai inspiraation kappaleeseen keskustellessaan David Lynchin kanssa. Hän sävelsi kappaleen Fender Rhodes –sähköpianolla noin 20 minuutissa.

Suomessa Twin Peaksin 15 ensimmäistä jaksoa keväällä 1991 ja loput syksyllä 1991. Sarjan viimeisin uusintakierros alkoi TV5:llä lokakuussa 2013.

Sarjan innoittamana on tehty myös elokuva Twin Peaks – Tuli kulje kanssani. Elokuvan vastaanotto ei ollut yhtä innostunut kuin sarjan.

Showtime-kanavan kokonaan uuden 18-osaisen Twin Peaksin neljä ensimmäistä osaa tulee HBO Nordicille 22. toukokuuta. Varhain aamulla tulevat saataville osat 1 ja 2, ja osat 3 ja 4 tulevat saataville pian näiden jälkeen.

Uudessa Twin Peaks -sarjassa nähdään monien uusien näyttelijöiden ohella useita alkuperäisnäyttelijöitä, kuten FBI:n erikoisagentti Dale Cooperia näyttelevä Kyle MacLachlan.

HBO Nordicia voi katsoa myös Elisa Viihteen kautta.

 

Kuvat: HBO Nordic. Lähteet: Buzzfeed, HBO

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone