Tänään TV:ssä Uuno Turhapuro -elokuvien häpeäpilkku – ”naurupommi puuttuu”

Uuno Turhapuron veli (S)  
Mitä kaikkea hirveää ja ihanaa saattaakaan tapahtua, kun seikkailun pääosassa ei olekaan itse jokapaikanhöylä Uuno, vaan hänen odottamattomia taitoja omaava velipoikansa Tarmo (Esko Salminen)? Ohjaaja: Hannu Seikkula, Suomi 1994. (70'). Pääosissa: Esko Salminen, Anu Hälvä, Tapio Hämäläinen, Marjatta Raita, Marita Nordberg, Spede Pasanen, Simo Salminen, Pirkka-Pekka Petelius, Heikki Kinnunen.
Subilla keskiviikkona nähtävä Uuno Turhapuron veli ilmestyi vuonna 1994 ja sitä pidetään epävirallisena Uuno-elokuvana. Syynä on, että Vesa-Matti Loiri ei esiinny elokuvassa riitaannuttuaan Spede Pasasen kanssa.

Loirin mukaan eripura sai alkunsa erimielisyydestä tehdä elokuva ilman elokuvasäätiön tukea.

Kohelluskomedian päähahmo ei olekaan Uuno, vaan hänen velipoikansa Tarmo, jota esittää Esko Salminen. Hahmon maskeeraukseen ulkonevat hampaat ja musta ”pottatukka”. Elokuvassa näyttelee myös Pirkka-Pekka Petelius.

Uuno Turhapuron veli sai surkean vastaanoton. Elokuva sai elokuvateattereihin runsaat 20 000 katsojaa. TV-ensi-illan elokuva vasta vuonna 2016 MTV3-kanavalla.

Juttu jatkuu…

”Turhapuro -elokuva ilman Uunoa ja ilman Vesa-Matti Loiria on väistämättä hillomunkki ilman hilloa. Ennen pitkää Uunon virkistävää olemusta alkaa kaivata”, kirjoitti Helena Ylänen Helsingin Sanomissa.

”Uunon puuttuessa on jotkut esityöt tehty tavallista viitseliäämmin. Juonta on punottu edes hiukan ja Tarmon hahmon ja hänen repliikkiensä vuoksi on nähty vaivaa. Tarmo on kylmäpäinen huijari ja silmänkääntäjä, yllättävän kiehtova hahmo, jonka Esko Salminen tekee mainiosti. Mutta se naurupommi puuttuu, kun mukana ei ole Loirin sanatonta, fyysistä huumoria. Muutenkin elokuvan perusviritys on toinen, Tarmo Turhapuro on vakavampi, salaperäisempi hahmo kuin Uuno”, Ylänen jatkoi.

Seuraava Uuno-elokuva Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies ilmestyi vuonna 1998, ja pääosassa oli jälleen Loiri. Elokuvan katsojasaalis jäi myös vähäiseksi, 70 000 katsojaan, ja samalla Uunojen menestyskausi oli taputeltu.

Lähde: Elonet, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone