Nyrkki-vakoojasarjan päämaja lavastettiin vanhaan viljakuivaamoon: ”Tämä on yksi Suomen hienoimmista lavasteista”

nyrkki kuvaus hp

AJ Annilan ja Alli Haapasalon ohjaama vakoojatrilleri Nyrkki tempaisee katsojan ensimetreiltä mukaansa 1950-luvun kylmän sodan aikaiseen agenttimaailmaan. Nyrkin päärooleissa näyttelevät Emmi Parviainen, Olavi Uusivirta, Hannu-Pekka Björkman, Sampo Sarkola ja Katja Küttner.

Elisa Viihteessä perjantaina ensi-iltansa saanut sarja kuvattiin Helsingin seudulla, josta löytyi vielä riittävä ja monipuolinen määrä 1950-luvun kuvauspaikkoja. Sarjan keskeisin kuvauskohde löytyi Vantaan Backaksen kartanolta, jonka vanhan puimalan viljakuivaamoon lavastettiin agenttiryhmä nyrkin salaisen päämajan maailma.

Kun lavastaja Christer Hongisto tuli ensimmäisen kerran katsomaan kuvauspaikkaa elokuussa 2018, näky ei ollut silmiähivelevä ja pieni epäusko valtasi mielen.

”Täällä oli silloin polviin asti heinää ja sahanpurua. Alin kerros oli täynnä vanhoja kodinkoneita ja renkaita. Kuljetimme täältä neljä lavallista roinaa kaatopaikalle”, Hongisto muistelee.

Kuivaamossa on neljä kerrosta, joista jokainen lavastettiin tarkasti pienetkin yksityiskohdat huomioiden 50-luvun tyylisesti. Kerroksista löytyy 50-luvun tyyliin tehtyjä toimistotiloja, lepohuoneita, asevarasto, pimiö, koodinpurkupaikka, ampumarata, salakuunteluhuone, ruokavarasto sekä pommisuoja.

”Kuivaamon lavastaminen kuvauskäyttöön vaati paljon työtä ja aikaa. Uskallan väittää, että se on yksi Suomen hienoimmista lavasteista” vastaava tuottaja Teea Hyytiä Zodiak Finlandilta sanoo.

nyrkki kuvaus 33
Lavastaja Christer Hongisto esittelee vakoojien ruokavarastoa.

”Tämä tila on älyttömän iso. Oli vaikea arvioida ennakkoon, kuinka paljon tämä vaatii lavasteita. Jos tänne toisi vain pari pöytää, se ei näyttäisi vielä miltään. Niitä täytyy olla parikymmentä. Onneksi saimme Yleltä huonekaluja käyttöön. Niitä tuotiinkin useampi kuorma-autollinen”, Hongisto kertoo.

katri manninen

Sarjan äitinsä Kirsti Mannisen kanssa käsikirjoittanut Katri Manninen (kuvassa yllä) kävi katsomassa Nyrkin päämajaa jo ennen kuvausten alkua. Tutustuminen kohteeseen antoi lisäväriä käsikirjoitustyöhön.

”Saimme tietää jo varhaisessa vaiheessa, että tämä on päämaja. Se antoi meille valtavasti lisää inspiraatiota ja mahdollisuuden luoda visuaalista maailmaa jo käsikirjoitusvaiheessa”, Manninen kehuu.

HD_jonna+järnefelt+nyrkki+kuva+jouni+hirn

Jonna Järnefelt näyttelee sarjassa suomalaistaustaista CIA-agenttia Lisa Salménia. Myös hän kertoo ihastuneensa sarjan visuaalisuuteen ja kuvauskohteisiin.

”Tätä sarjaa tehdessä ei todellakaan menty Pasilan metsiin, vaan tähän haettiin parhaan kuvauspaikat. En edes tajunnut kuinka paljon Helsingissä on epookkia jäljellä”, Järnefelt toteaa.

Järnefeltillä on idea jalostettavaksi.

”Olisi hienoa, jos järjestettäisiin Nyrkki-kiertoajeluja, jossa käytäisiin läpi kuvauspaikkoja. Minua kiinnostaisi lähteä Babylon Berlin -sarjan kuvauspaikkakiertueelle, joten varmasti monia katsojia kiinnostaa myös, missä Nyrkin kohtaukset on kuvattu.”

Elisa Viihteen alkuperäissarja on katsottavissa Elisa Viihteen Aitiossa perjantaista 4.10.2019 alkaen. Katso alta lisää kuvia.

nyrkki ryhmäkuva (2)
Nyrkin pääosissa nähdään Hannu-Pekka Björkman, Sampo Sarkola, Olavi Uusivirta, Jonna Järnefelt, Emmi Parviainen ja Katja Küttner.
nyrkki kuvaus kartano
Ulkoa päin karulta näyttävä kuivaamo osoittautui aarteeksi kuvausten kannalta.
nyrkki kuvaus 45
Päämajan pimiössä valmistetaan salakuvia.
nyrkki 833
Katja Küttner ja vakoojan työpöytä.
olavi uusivirta nyrkki
Olavi Uusivirta esittää . Katso alta sarjan avauskohtaus.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Wau, miten upeeta! Tuli heti tunne, että tuonne pitäisi päästä katsomaan lavasteita. Lavastustiimin kokoonpano olisi ollut myös julkaisemisen arvoinen asia. Varsinkin, kun se oli jutun varsinainen aihe. Tosin itse sarjakin sai kiinnostuksen heräämään jutun takia.
    Seuraan tilannetta… Katson varmasti.

Kommentit suljettu.