Muistatko tämän 80-luvun klassikkoleffan? Jasper Pääkkönen teki ensimmäisen leffaroolin 7-vuotiaana

Matti Kassilan ohjaama elokuva Ihmiselon ihanuus ja kurjuus sai ensi-iltansa vuonna 1988. Elokuva julkaistiin suoratoistona ja DVD:llä viime viikolla.

Elokuva perustuu F.E Sillanpää samannimiseen romaaniin, joka kertoo luovuutensa hukanneesta ja alkoholisoituneesta kirjailijasta Martti Hongistosta (Lasse Pöysti) sodan kynnyksellä vuonna 1939.

Hongisto lähtee juovuspäissään tapaamaan nuoruudenrakastettuaan Annaa (Liisamaija Laaksonen) kartanoon. Martti ja leskeksi jäänyt Anna päätyvät sänkyyn, mikä kohottaa kirjailijan miehistä luovuudentuntoa.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään muun muassa Esko Roine, Olavi Ahonen ja Leo Lastumäki.

Nuorena Marttina nähdään hädin tuskin parikymppinen Samuli Edelmann, ja yhtä perheen lapsista esittää Jasper Pääkkönen.

Pääkkönen oli Arvo Hongistoa esittäessään 7-vuotias. Hän teki seuraavan elokuvaroolin lastenelokuvassa Kiljusen herrasväen uudet seikkailut -elokuvassa vuonna 1990. Sen jälkeen hän näytteli suurelle yleisölle Salatut elämät -sarjassa vuonna 1999.

Ihmiselon ihanuus ja kurjuus palkittiin neljällä Jussi-palkinnolla vuonna 1989. Rouenin pohjoismaisten elokuvien festivaalilla se voitti pääpalkinnon ja Pöysti palkittiin parhaana miesnäyttelijänä.

Uusi Suomi -lehden kriitikon Heikki Eteläpään mielestä Ihmiselon ihanuus ja kurjuus oli ”keskitetty, kompakti ja tyylivarma, niin sanoakseni yhtä puuta alusta loppuun”.

Elokuva on Matti Kassilan, 94, toiseksi viimeinen pitkä elokuva

Katso leffa Elisa Viihteen Aitiosta.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone