Leffa-arvio: ”Wonder Woman on ylivoimaisesti paras supersankarielokuva, jonka pääosassa on nainen”

item ww

Ohjaus: Patty Jenkins. Päärooleissa: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Connie Nielsen, David Thewlis. Tyylilaji: fantasiaseikkailu. K12. 2017.

Wonder Woman on kenties maailman tunnetuin naispuolinen supersankari ja yksi DC Comiksin ”kolmesta suuresta” Batmanin ja Teräsmiehen ohella. Hahmoa näytteli Lynda Carter 1970-luvun camp-henkisessä tv-sarjassa, ja se vilahti Gal Gadotin esittämänä Batman v Supermanissa (2016). Silti tämä Suomessa Ihmenaisena tunnettu, William Moulton Marston 1940-luvulla luoma hahmo sai oman elokuvansa vasta 2017.

Oli korkea aikakin, sillä perinteisesti naisille on langennut supersankarielokuvissa lähinnä tyttöystävän tai pelastettavan rooli. Samalla Wonder Woman on ylivoimaisesti paras supersankarielokuva, jonka pääosassa nähdään nainen – olkoonkin, että Catwoman (2004) ja Elektra (2005) eivät vertailukohtana ole kummoisia.

Patty Jenkinsin ohjaama ja sarjakuvakirjoittaja Allan Heinbergin käsikirjoittama elokuva kuvaa Dianan kasvutarinan soturiprinsessasta yliluonnolliset voimansa hallitsevaksi puolijumalaksi. Matka amatsonien hallitsemalta paratiisisaarelta ensimmäisen maailmansodan mutaisiin juoksuhautoihin saa alkunsa, kun Steven (Chris Pine) lentokone tippuu mereen. Kun Dianan pelastama lentäjä päättää palata Lontooseen, saa hän mukaansa omista supervoimistaan juuri tietoiseksi tulleen naisen. Molempien tavoitteena on päättää sota, mutta heidän keinonsa ovat erilaiset.

wonderwoman-diana-lunging

 

Wonder Woman kuvataan kyvyistään huolimatta viattomana ja naiivina pikkutyttönä, jolle ihmisten maailma näyttäytyy outona ja vieraana ympäristönä. Maailmansodan kauheudet saattavat Dianan idealismin koetukselle, mutta eivät horjuta hänen oikeamielisyyttään ja uskoaan ihmisten hyvyyteen.

Elokuvaa ei ole väkisin sidottu DC-universumin muihin hahmoihin, vaan sen annetaan keskittyä esittämänsä supersankarin kasvutarinaan. Hengeltään ja kerronnaltaan se on DC:n synkähköihin ja toimintapainotteisiin supersankarielokuviin verrattuna kepeä, humoristinen ja rauhallinen.

Jatkoa on luvassa, sillä Wondar Woman II:ta on lupailtu elokuvateattereihin vuoden 2019 lopulla.

J. K. SILVENNOINEN

Wonder Woman voi katsoa Elisa Viihde Vuokraamosta.

Kuvahaun tulos haulle elisa viihde rakkautta ja anarkiaa

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

3 kommenttia

  1. Harmi vain että elokuva on täyttä tuubaa alusta loppuun ja tarkoitettu murkkuikäisille henkilöille enemmän kuin aikuisille. Jos tämä on paras supersankarielokuva jossa on nainen pääosissa niin asiat ovat kyllä aika huonosti

  2. Ja jälleen kerran vaikea sanoa onko kyseessä Elisa viihteen mainos vai arvostelu.

Kommentit suljettu.