Kansainvälistä Ivalo-sarjaa kuvataan Lapin hyytävissä oloissa – tältä kuvauksissa näytti!

Kaunispään tunturin laella vihmoo kova tuuli ja pakkanen, mutta sää on aurinkoinen. Käynnissä ovat kansainvälisen Ivalo -rikossarjan kuvaukset, joita tehdään  yhdeksän viikon ajan Inarin ja Utsjoen lumisissa maisemissa. Sarja julkaistaan Elisa Viihteessä loppuvuodesta 2018.

Tänään kuvauskalusto on koottu matalan lavasteen eteen Kaunispään huipulle. Kulissin päälle tuotetaan digitaalisesti hotellin julkisivu. Kaikki muukaan ei ole sitä miltä näyttää. Lumitykki pöllyttää irtolunta näyttelijöiden päälle. Sarjassa lumi tupruaa helikopterin roottorivirtauksesta. Myös kopteri lisätään kuvaan digitaalisilla keinoilla.

ivalo 23
Saksalainen Maximilian Brückner ja Iina Kuustonen käyvät läpi kohtausta. Kohta kamera käy. Näyttelijöiden on oltava useissa ulkokohtauksissa paljain päivän ja kevyissä talvivaatteissa.

Suomalais-saksalaisena yhteistyönä syntyvän sarjan ohjaa Hannu Salosen. Sarjan kuvaukset alkoivat Helsingissä viime vuoden lopulla, mutta Lapissa kuvataan vasta toista päivää. Sarjan tekijät saivat ensimmäisenä päivänä jäätävän muistutuksen Lapin sääoloista, kun kovan tuulen ansiosta pakkanen kapusi 30 asteeseen.

”Kylmyys tuo mukanaan omat haasteensa, joihin ei lämpimissä olosuhteissa törmää. Saamme jännittää, että kestävätkö kaapelit ja huippukamerat kovaa pakkasta”, ohjaaja Hannu Salonen kertoo.

”Menemme luonnon ehdoilla ja kokeilemme rajojamme. On luonnollista, että energiataso laskee kun työskentelee kylmässä kellonympäryksen. Siksi olemme satsanneet suuria summia lämpöasuihin.”

Clemens Schick
Saksalainen Clemens Schick on tuttu monista kansainvälisistä elokuvista.

Kohtausten välissä näyttelijä Clemens Schick, 45,  napsii maisemakuvia kännykällään. Bond-elokuvassa Casino Royale konnaa näytellyt saksalainen on ensimmäistä kertaa Lapissa. Hän esittää Ivalo-sarjassa lääkefirman johtajaa Marcus Elbeniä.

”Maisemat näyttävät upeilta. Kylmästä ei ole ole haittaa, koska meillä on nämä varusteet”, lämpöasuun pukeutunut näyttelijä toteaa.

Islantilainen näyttelijä Joi Johannsson (The Deep, Isiemme liput) on myös ensimmäisellä Lapin visiitillään. Hän esittää sarjassa ammattisotilasta, joka kykenee tarvittaessa kylmäverisiin tekoihin.

”Tämä Lappi on uskomaton paikka. Olen täällä vajaan viikon. Toivottavasti ehtisin nähdä poroja, käydä hiihtämässä ja ajamassa moottorikelkalla”, Johannsson toivoo.

ivalo7 (2)
Joi Johannsson, Iina Kuustonen, Hannu Salonen, Maximilian Brückner ja Clemens Schick Kaunispään upeissa maisemissa.

Lappi tuttu kuvauspaikka tuottaja Jarkko Hentulalle, sillä oli tekemässä kahta viimeisintä Napapiirin sankarit -elokuvaa Kittilässä.

”Lapin haasteena ovat pitkät etäisyydet. Kaupungissa voimme kuvata kolmessa eri kuvauspaikassa päivän aikana, koska siirtymät ovat lyhyitä. Täällä siirtymiin menee aikaa, joten kuvaamme yleensä vain yhdessä paikassa päivän aikana”, Hentula sanoo.

Hentulan mukaan talvinen Lappi tekee sarjasta visuaalisesti näyttävän ja erilaisen.

”Valo on Lapissa hyvin erilaista kuin muualla. Sininen hetki, jolloin aurinko laskee, kestää täällä yli tunnin. Se tuo mukanaan eksoottiikkaa.”

Lapissa kuvauksiin osallistuu 40-henkinen kuvausryhmä ja päivästä riippueen kahdesta kymmeneen näyttelijää. Mukana on myös pieni määrä paikallisia avustajia. Ulkomaiset näyttelijät hoitavat osuutensa muutamassa päivässä.

”Mahdollisuuksien mukaan järjestämme heille kuvausten lomassa jonkun ikimuistoisen ohjelman, kuten avantouintia”, Hentula heittää.

iina kuustonen ivalo2

Kotimaisista näyttelijöistä päärooleissa nähdään suomalaista poliisia Nina Kautsaloa esittävä Iina Kuustonen (kuvassa) sekä tämän siskoa Maritaa esittävä Pihla Viitala. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa Janne Kataja, Jani Virman, Taneli Mäkelä, Kari Ketonen ja Maria Ylipää.

Realistisekn rikossarjan tarina alkaa, kun suomalainen paikallispoliisi Nina Kautsalo (Kuustonen) löytää erämaamökistä tajuttoman ja kahleissa olevan naisen, jonka verinäytteestä löytyy hengenvaarallinen virus. Maximilian Brücknerin esittämä saksalainen virologi Thomas Lorenz määrätään Lappiin poliisin avuksi tutkimaan virustartunnan saaneita.

ivalo 25
Maximilian Brückner esittää saksalaista virologia Thomas Lorenzia. Tiukkasävyinen puhelu on menossa.

ivalo 22

ivalo 221
Kuvauksia varten Kaunispään huipulle tehtiin kulissi (takana oikealla). Sen päälle tuotetaan digitaalisesti hotelli.

Kuvat ja teksti: Jouni Hirn

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone