Joel Hirvonen nappasi roolin 95-elokuvasta ilman pitkää kiekkotaustaa – vaikeinta oli oppia ”Jutin murretta”

Odotettu 95 -elokuva sai ensi-iltansa joulupäivänä. Aleksi Mäkelän ohjaama elokuva kertoo monikerroksisen tarinan siitä, miten Suomesta tuli jääkiekon maailmanmestari vuonna 1995 ja miten se vaikutti suomalaisiin.

Joel Hirvonen, 23, näyttelee elokuvassa Leijonien kapteenia Timo Jutilaa. Lovemilla– ja Päin seinää -elokuvista tuttu teatterikorkeakoulun opiskelija valittiin elokuvaan 800 hakijan joukosta,

”Näin casting-ilmoituksen koulussa ja iltapäivälehdissä. Olen erittäin innokas jääkiekon seuraaja ja harrastaja. Mietin, että olisi todella suuri kunnia päästä mukaan elokuvaan”, Hirvonen sanoo kolme päivää ennen ensi-iltaa.

joel hirvonen
” Oman roolisuorituksen näkeminen oli jännittävä ja jollakin tapaa kauhistuttavakin hetki”, Joel Hirvonen sanoi Tampereella pidetyssä ennakkonäytöksessä.

Tuotantoyhtiö Yellow Film & TV järjesti elokuvaan avoimen koekuvaustilaisuuden jääkiekkotaitoisille miehille. Hirvonen on yksi harvoja elokuvan Leijona-tähtiä, joilla ei ole pitkää lätkätaustaa. Siksi elokuvaan pääsy oli hänelle iloinen yllätys.

”Kun saavuin ensimmäisiin koekuvauksiin Espoon Metro-areenalle, meininki oli kuin Idolsin koelauluissa. Jengiä oli pipona.  Vastaan käveli mestistason kiekkoilijoita, jotka käännytetty kotimatkalle ilman roolia. Ajattelin, että tässä joukossa minulla ei ole mitään mahdollisuuksia.”

Kun Hirvonen sai kuulla valinnastaan Timo Jutilan rooliin, hän etsi käsiinsä kaiken mahdollisen kuvamateriaalin. Omia muistikuvia Leijoenien kultakeväästä ei ollut, sillä hän oli vasta 1-vuotias vuonna 1995.

”Katsoin YouTubesta kaikki Jutiin liittyvät videot, ja jopa Jutin tekemiä NHL 09 -videopelin selostuksia. Vaikeinta oli opetella puhumaan Tampereen murretta. Olen kotoisin Helsingistä ja lisäksi Jutin käyttämä murre on voimaakkaampaa kuin perustamperelaisella.”

Tuotantoyhtiö antoi kaikille näyttelijöille mestarijoukkueen pelaajien yhteystiedot. Hirvonen tapasi Jutin vasta viikko kuvausten alkamisen jälkeen.

”Ensin puhuimme puhelimessa ja sitten kävimme yhdessä syömässä. Koska kuvaukset olivat jo alkaneet, en halunnut romuttaa roolihahmoani. Siksi keskustelimme lähinnä joukkueesta ja siihen liittyvistä yksityiskohdista.”

Esikuvaansa Jutilaa hän kuvailee mielettömäksi persoonaksi, joka on osannut myös brändätä itsensä.

”Juti on vaikuttava persoona myös kaukalon ulkopuolella. Kaikki suomalaiset tuntevat hänet ja jokaisella on miepide hänestä. Hän on supliikkimies, joka voi voisi viihdyttää sukujuhlien juhlaväkeä tuntikausia putkeen. Jutista löytyy myös pedantti puoli; tosipaikan tullen hän ottaa homman haltuun ja hoitaa asian loppuun saakka.”

Hirvonen on tyytyväinen 95-elokuvaan.

”Ennen kaikkea tämä on elokuva suomalaisille”, hän tiivistää.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone