Harri Nykänen yllättyi tehdessään arvokuljetusryöstäjä Matti Sarénin muistelmia: ”Monet ryöstöt olivat kuin suoraan elokuvista tai dekkarista”

Rikoskirjailija Harri Nykäsen uutuuskirja Arvokuljetusryöstäjä – Matti  Sarénin mafiaelämä kertoo ex-ammattirikollisen Matti Sarénin tarinan. Sarén teki pitkän rikollisen uransa aikana yli 20 arvokuljetusryöstöä Ruotsissa ja Suomessa. Mesta.netin haastatteli kirjan tekijää Harri Nykästä.

Tuore kirjasi Arvokuljetusryöstäjä – Martti Sarénin mafiaelämä lukeutuu vuoden mielenkiintoisimpiin muistelmateoksiin. Mikä sai sinut tarttumaan Sarénin tarinaan ja kuinka kirjaprojekti eteni?

”Pyyntö kirjoittaa Matti Sarénin muistelmat tuli tavallaan alamaailman kautta. Sarénin kanssa vankilassa ollut henkilö oli saanut tietää Sarénin kiinnostavasta elämästä ja otti vapauduttuaan yhteyttä minuun. Hän oli lukenut Rööperi – rikoksen vuodet kirjani ja piti siitä. Silti hän kyseli minusta eräältä alamaailman vaikuttajalta joka oli suositellut minua. Kiinnostuin heti ja kävin tapaamassa Sarfénia Keravan vankilassa missä hän istui lopputuomiotaan. Vankilan takia työ aloitettiin siten että toimitin Sarénille vankilaan nauhurin, mihin hän kertoi tarinoitaan. Tämä onnistui vankilahenkilökunnan suopeuden ansiosta. Kiitos siitä.  Kun tapasimme vankilassa sovimme mistä hän kertoo lisää ja mitkä tärkeät näkökulmat puuttuvat kokonaan. Näin perustarina pikkuhiljaa syntyi. Kun Sarén pääsi koevapauteen kävimme vielä purettuja tarinoita läpi ja täydensimme niitä.”

arvokuljetusryöstjäkansiTuliko kirjaa tehdessä eteen mitään yllättävää tai pysäyttävää?

Monet Sarénin kuvaamat ryöstöt ja tapaukset olivat kuin suoraan elokuvista tai dekkarista. Jälleen kerran huomasi että totuus on joskus tarua ihmeellisempää. Yksi yllättävin ja ehkä pysäyttäväkin seikka oli Sarénin lapsuuskavereista koostuvan jengin vuosikymmeniä kestänyt ystävyys. Jengin viisi sisäpiiriläistä ovat yhä hyviä ystäviä keskenään vaikka kaikki ovat hieman erilaisia luonteeltaan. Ystävyys ja lojaalius ovat kovassa alamaailmassa harvinaisuus.

Kirjassa muistellaan värikkäin sanakääntein rikoksia, mutta ohessa käsitellään kipeitä asioita muilta elämän osa-alueilta. Miten Saren koki kirjan teon? Jouduitteko jättämään jotain pois?

Kovien rikosten muisteleminen ei ollut aina helppoa koska Sarén kokee olevansa eri mies kuin rikoksia tehdessään. Perheeseen liittyvät asiat olivat tietysti herkkiä. Yksi vaikeus oli siinä, ettemme halunneet kenellekään elossa olevalle ongelmia joten kaikki oli kirjoitettava kieli keskellä suuta. Samoin jouduimme muuttamaan joitakin kriittisiä nimiä ja tapahtumia jotta niitä ei voisi tunnistaa.

Parhaillaan vietetään dekkariviikkoa. Sinulla on takana yli 30-vuotinen ura dekkaristina? Miten kotimainen rikoskirjallisuus on muuttunut vuosien saatossa?

Suurin muutos on määrällinen kasvu. Kirjailijoita on tullut paljon lisää ja myös kirjoja julkaistaan paljon aikaisempaa enemmän. Arvostuksen kasvusta kertoo mm. Se, että monet ns. Perinteiset kirjailijat ovat alkaneet kirjoittaa myös rikoskirjoja. Yksi suuri muutos alalla on rikoskirjallisuuteen erikoistuneen CrimeTime kirjailijaosuuskunnan perustaminen. Olen itse yksi perustajajäsenistä. Niinpä myös Matti Sarénin muistelmat julkaistiin CrimeTimen kautta.

Mitä kirjoja olet itse lukenut viime aikoina?

Lähinnä CrimeTimen kustantamia dekkareita ja rikosaiheisia tietokirjoja. Mökillä luen myös vanhoja klassikkodekkareita.

Kiitos haastattelusta. Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Tällä hetkellä työllistää Matti Sarénin muistelmien muokkaaminen tv-sarjaksi. Kirjan filmatisointioikeudet on myyty Solarille.  Lisäksi kirjasta on juuri tehty käännössopimus ruotsalaisen kustantamon kanssa. Sitten rentoa kesänviettoa kunnes on aika aloittaa seuraava Ariel Kafka-dekkari.

Lue arvostelu ja näyte kirjasta.

Arvokuljetusryöstäjä on saatava e-kirjana ja äänikirjana

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone