Kirja-arvio: Arvokuljetusryöstäja-kirja päästää lukijan kovaotteisten ryöstöjen kulisseihin – ”Rikollisten elämässä ei ole mitään tavoittelemisen arvoista”

2334

Arvokuljetusryöstäjä – Matti Sarénin mafiaelämä – (Harri Nykänen, CrimeTime 2019)

Harri Nykäsen toimittama kirja Arvokuljetusryöstäjä kertoo suomenruotsalaisen ex-ammattirikollisen Martti Sarénin tarinan.

Sarén teki rikollisen uransa aikana yli 20 arvokuljetusryöstöä Ruotsissa ja Suomessa.  Häntä voi kutsua kovan luokan ammattirikolliseksi.

Kirja alkaa elokuvamaisen vauhdikkaalla kohtauksella Salon epäonnistuneesta arvokuljetusryöstöstä, joka jäi Sarénin mukaan hänen viimeiseksi keikaksi.

Lukija on koukussa, kun dekkaristina ja rikostoimittajana kannuksensa hankkinut Harri Nykänen pyörittelee tarinaa napakasti ja viihdyttävin sanankääntein.

”Hyppään ulos autosta ja näytän vartijoille rynnäkkökivääriä ja lappua, jossa lukee: Ulos, räjäytetään. Arvokuljetuskuski ei kuitenkaan tule heti ulos autosta, ja kaverini alkaa ampua pistoolilla sitä saatanan panssariautoa. Näin voi tapahtua, kun on täynnä adrenaliinia.”

arvokuljetusryöstjäkansi

Helmikuussa 2016 tehty Salon arvokuljetusryöstö on yksi vuosikymmenen suurimpia rikostapauksia Suomessa. Naamioituneet ryöstäjät pakottivat konepistoolilla uhaten kuljettajan ulos autostaan keskellä kirkasta päivää Turun moottoritiellä. Röyhkeä ryöstöyritys toteutettiin kuin Hollywood-elokuvissa konsanaan.

Adrenaliinin täyttämän alun jälkeen kirjassa palataan Sarénin, 46, lapsuuteen ja nuoruuteen. Samalla lukija alkaa saada vastauksia.

Sarénin lapsuutta varjosi isän kuolema. Hän oli kuusivuotias, kun perhe muutti Helsingistä Bro-nimiseen Tukholman lähiöön. Koulu meni surkeasti, mutta urheilussa tuli menestystä.

Jo teini-iässä hän ajautui rikolliisporukoihin. Nuoret miehet ryöstivät kassakaappeja kuin liukuhihnalta. Ystävien muodostamaa ryöstöjengiä alettiin kutsua Ruotsin Mafiaksi.

Rikollisen uransa huipulla Sarén teki yhteistyötä Kolumbian huumekartellin kanssa ja tutustui myös legendaarisen mafiapomo John Gottin porukoihin.

Rehdille peruskansalaiselle kirja tarjoaakin mielenkiintoisen kurkistusikkunan ammattirikollisuuden kovaan maailmaan.

Vaikka kysessä ei ole oppikirja, niin lukjalle selviää muun muassa, miten ryöstökohteita väijytään ja kuinka väripanoksilla suojatun rahasalkun setelit saa pelastettua värjääntymiseltä.

Kirjassa ei ihannoida rikollisuutta, että vaan se alleviivaa näkemystä, että ammattirikollisen elämässä ei ole mitään tavoittelemisen arvoista.

Vankilatuomiot, jatkuva virkavallan välttely ja väkivallan uhka muodostavat helvetillisen yhtälön. Toisaalta paatunut  ammattirikollinen saattaa elää melko tavallista elämää. Perustaa perheen ja kuskaa lapsia harrastuksiin.

Sarénin tarinassa saattaa olla hopeiset reunukset. Hän tekee kirjan lopussa pitkän tilinpäätöksen elämästään ja vakuuttaa, että rikollinen elämä on tässä.

”Olen nyt 47-vuotias ja istunut vankilassa aika vähän, vain neljä kertaa. Mutta kaikella on hintansa, totta kai. Lapsiakin sain aika vanhana, enkä ennen sitä saanut kokea perhe-elä-mää. Sekin on ollut hinta, jonka olen joutunut maksamaan.

Sitaatit ovat Arvokuljetusryöstäjä-kirjasta.

Arvokuljetusryöstäjä on saatavana myös sähköisenä ja äänikirjana.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone