Häräntappoasetta kuvattiin Pirkkalassa – tältä näytti sarjan kulisseissa

Mesta.net vieraili uuden Häräntappoase-sarjan kuvauksissa.

Pirkkalan kirkon takapihalle on lavastettu hengellinen Suvijuhla -tilaisuus. Rekvisiitaksi on tuotu vanhoja autoja ja asuntovaunuja sekä valkoisia telttoja, joissa on tyrkyllä vaalimainoksia ja hengellisiä flaijereita. Kova tuulenpuuska uhkaa viedä teltat mennessään.

Käynnissä ovat Elisa Viihde Viaplaylla ensi vuonna ensi-iltansa saavan Häräntappoaseen kuvaukset.

Ohjaaja Petra Lumioksa ohjeistaa parikymmenpäistä avustajajoukkoa ja tarkastaa kertalleen kamerakulmat.

Näyttelijä Matti Ristinen on sliipattu herrasmiesmäiseksi. Hän kulkee edestakaisin ja pänttää käsikirjoitusta paperilta.

Kuvattavassa kohtauksessa Ristisen esittämä Pietari Hurme saarnaa Suvijuhlan väellä. Joukko eri-ikäisiä seurakuntalaisia kuuntee hartaana puhetta ja antaa lopuksi raikuvat aplodit. Kuulijoiden joukossa on myös Alexandra ’Allu’ Korva, jonka roolia näyttelee Carola Hakola.

Sarja perustuu Anna-Leena Härkösen vuonna 1984 julkaistuun klassikkoromaaniin. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Oskari Sipola sekä aiemmin muun muassa Putousta käsikirjoittanut Oona Haapaniemi.

Oskari Sipolan mukaan kirjan tapahtumia lähestytään nykypäivän vinkkelistä. Lähtökohtana on, että miltä romaanin tarina näyttää, kun se tapahtuu tänä päivänä.

”Mielestäni olemme tekemässä todella kaunista ja kunnioittavaa tulkintaa”, Sipola tähdentää.

Häräntappoasetta kuvattiin kesän aikana Pirkkalan lisäksi Tampereella, Kangasalla, Valkeakoskella, Lempäälässä, Nokialla, Ylöjärvellä ja Ikaalisissa.

Takkisten maatila, jonne Allu Korva saapuu kesäksi, lavastettiin Tampereen Aitolahdella olevalle entiselle maatilalle.

”Romaani sijoittuu Pohjanmaalle, mutta myös alkuperäinen tv-sarja kuvattiin täällä Tampereen seudulla. Valitessamme kuvauspaikkoja rakensimme eräänlaisen pohjanmaasimulaation”, Sipola kertoo.

Häräntappoase-romaani on monelle 1980-luvulla nuoruuttaan eläneille sukupolvikokemus. Kun tieto uudesta Häräntappoase-sarjasta julkistettiin heinäkuussa, sosiaalisessa mediassa kävi kuhina. Sipolan mukaan Häräntappoaseen merkitys on ollut aistittavissa myös kuvauksissa.

”Yhdellä kuvauspaikalla ohikulkija huikkasi, että minä muuten näyttelin Kerttua yläasteella. Se kertoo, millä tasolla suomalaisten tuntemus on näistä hahmoista”, Sipola naurahtaa.

Juttu jatkuu…

Vanhat autot ja asuntovaunut oli tuotu rekvisiitaksi Suvijuhla-kohtaukseen.
Sulo Laukkanen, Noa Lange (Pasi Rutanen) ja Tuure Taskinen

Nuoret näyttelijät Sulo Laukkanen (Ripe), Noa Lange (Pasi Rutanen) ja Tuure Taskinen (Ilari Mäkelin) ovat olleet kuvauksissa jännän äärellä, sillä heillä ei ole aiempaa kokemusta tv-sarjoissa ja elokuvissa näyttelemisestä.

Heillä on kuitenkin kokemusta teatterilavoilta.

”TV-sarjaa tehdessä kohtauksen voi unohtaa ja siirtyä seuraavaan, kun se on kerran tehty. Lavalla koko tarina täytyy osata ulkoa pidemmän aikaa, sillä samaa näytelmää esitetään jopa vuosia”, Tuure Taskinen vertailee.

Ennen Häräntappoase -romaani luettiin lähes jokaisella yläasteella, mutta useimmat nykynuoret eivät ole lukeneet kirjaa. Taskinen kertoo lukeneensa kirjan yläkoulussa ja pitäneensä siitä kovasti. Hänen lempihahmoni on Allu Korva, jonka hahmo on muutettu uudessa sarjassa pojasta tytöksi.

Alkuperäisessä Häräntappoase-tv-sarja ilmestyi vuonna 1989 Ylen tuottamana. Siinä Allua esitti Santeri Kinnunen ja hänen kesäihastustaan Kerttua Outi Alanen. Molemmat heistä olivat kuvasten aikaan yli 20-vuotiata.

Uuden sarjan nuoret näyttelijät ovat ovat 16-18-vuotiaita.

”Vanhasta sarjasta huomaa, että päähenkilöt eivät ole 15-vuotiata. Meillä teini-ikä on tuoreessa muistissa ja sen myötä meidän on helpompi samaistua roolihahmoihimme”, Sulo Laukkanen näkee.

Konkarinäyttelijä Kari Väänänen näyttelee Takkisen maatilan isäntää Svante Takkista.

Juuri ennen kuvauksia Väänänen kaatui portaissa ja mursi kätensä. Hän valmistautui jo luopumaan roolistaan, mutta onneksi näin ei käynyt.

”Soitin sarjan tekijölle ja kerroin tilanteestani. Minulle sanottiin, että halutessani voin tehdä roolin kipsikätisenä. Käsikirjoitukseen lisättiin kohta, jossa maatilalle tarvitaan apua, kun Svante alkaa olla vanha ja sillä on käsikin poikki”, Kari Väänänen sanoo naurahtaen.

Väänänen ei ole lukenut Häräntappoase-kirjaa, mutta vuonna 1989 jukaistusta tv-sarjasta hänellä on muistikuvia.

Kemijärvellä asuva Väänänen on viihtynyt kuvauksissa. Mieleen on jäänyt etenkin maatilakohtausten lämminhenkinen tunnelma.

”Olen tavannut mukavia maatilojen isäntäpareja. Eilen kuvasimme Ikaalisissa navetassa ja mulli meinasi syödä minut. Ei se minulle uutta ollut, sillä olen ollut paljon tekemisissä eläinten kanssa. Tosin nykyisin pääsee harvemmin käymään navetoissa”, Väänänen tuumaa.

Kuudella vuosikymmenellä näytellyt Väänänen on kokenut alalla kaiken mahdollisen. Suhtautuminen näyttelijän työtä kohtaan on muuttunut vuosien varrella.

”Kuvausreissut ovat minulle seikkailuja. Painopiste alkaa olla nykyisin elämänkokemuksissa. Näissä kuvauksissa on ollut mukava istua isäntien ja emäntien kanssa ja jutella tuottajahinnoista.”

Ohjaaja Petra Lumioksa kehui avustajia ja kuvausten tunnelmaa erinomaisiksi.
Pietari Hurmetta esittävä Matti Ristinen kuvailee rooliaan pieneksi. ”Tulin ikään kuin piipahtamaan kuvauksissa.”

Matti Ristinen pitää Häräntappoasetta oman sukupolvensa keskeisenä romaanina.

”Luin kirjan 13-vuotiaana. Anna-Leena Härkönen onnistui kuvamaan hienolla ja rehellisellä tavalla nuoren ihmisen ajatusmaailmaa pelkoineen ja odotuksineen.”

Kuvauspalkalle oli pystytetty telttoja, joissa oli esillä hengellistä kirjallisuutta-.
Sarjan nuoret näyttelijät Ofelia Hanttu (Vuokko) Rebekka Baer (Kerttu Hurme) ja Carola Hakola (Alexandra ”Allu” Korva).


Sarjan tuottaja toinen käsikirjoittaja Oskari Sipola uskoo, että sarja kiinnostaa myös vanhempaa yleisöä.

”Teos on vanhalla tavalla tunnistettava. Ajatus kesästä, jolloin kaikki muuttuu on aiheena on lähellä suomalaisten sydäntä. Jos joku katsoo sarjan ja lukee sen jälkeen romaanin, hän huomaa että kaikki sarjassa oleva löytyy kirjasta”, Sipola summaa.

Sarja nähdään Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa keväällä 2021.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone