Christian Rönnbacka – Kylmä syli

Christian Rönnbacka – Kylmä syli, Bazar 2015, 317s

Christian Rönnbackan uusin romaani on hyvä. Kylmä syli tarjoaa lukijalle kylmää ja armotonta luettavaa. Jo tuttu päähenkilömme, rikoskomisario Antti Hautalehto seikkailee tällä kertaa pääasiassa idyllisissä Porvoon maisemissa. Toki raakojen murhien tutkinta vie hänet muihinkin Etelä-Suomen kaupunkeihin ja jopa ulkomaille.

Kerronta on tuttua ammattimaista poliisityöskentelyn kuvausta. Rönnbacka aukaisee lukijalle poliisimaailmaa, rikostutkintaa ja yksittäisten poliisien elämänkaarta monelta kantilta.

Romaani lähtee heti rikoksen tielle. Tapahtuu murha. Sellainen murha, jota kokeneetkaan tutkijat eivät heti murhaksi tunnista. Rönnbacka vierailee murhaajan sielunkuvauksissa tarkan analyyttisesti ja antaa lukijalle juuri sen verran tietoa murhaajan taustoista kuin on tarpeen.

Nimensä mukaisesti Kylmä syli vie lukijan hyisiin olosuhteisiin. Ja ikään kuin kepillä jäätä koetellen Rönnbacka sivuaa myös muun muassa seksuaalivähemmistöjen asiaa, kun Pappa Lindforsin kauan poissaollut poika tekee ensivierailunsa poliisin tutkintamaailmaan.

Suomalaisen arjen rapaisinta pohjaa Rönnbacka esittelee tärkeän sivuhenkilön Karstan hahmossa.

Porvoon poliisilaitoksen ihmisgalleria on monipuolinen ja särmikäs. Vaikka tutun poliisihuumorin lisäksi Rönnbacka viipyilee erilaisten henkilöiden yksityiselämän ongelmissa, ei varsinainen juoni kärsi lainkaan. Lukijan eteen tuodaan suomalaista nykyaikaa alkoholisteineen, pikkujouluineen ja avio-ongelmineen. Tässä tarinassa poliisilaitoksenkin ihmissuhteet joutuvat koetukselle.

Antti Hautalehto on saanut lisää särmää ja luonnetta, syvyyttä, jopa temperamenttia. Onhan hän kokenut edellisessä elämässään painajaismaisia menetyksiä, joista hän näkee unta vieläkin. Tosin Antin rinnalle on jo ilmestynyt uusi sympaattinen ja ymmärtävä kumppani. Vaikka ymmärrys ja anteeksianto joutuvatkin tutkimusten kiihtyessä kovalle koetukselle.

Rönnbacka kirjoittaa elokuvamaista tarinaa, kohtaukset ovat lyhyitä, vaihdot tutkijan työstä rikollisen työhän ovat teräviä ja suoria, käänteet ovat yllättäviä vaikkakin täysin loogisia. Ei ihme, että hänen kirjoistaan aiotaan tuottaa Hautalehto-elokuvia.

Oikeilla roolivalinnoilla Hautalehto ja kumppanit saavat varmasti vielä lisää syvyyttä ja repaleisuutta, jota ammattimaisen ja tunteettoman tutkintatyön tekijöiden psyykeen väistämättä kasvaa vuosien mittaan.

Jussi Wahlgren

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone