Bulletsin luoja Minna Virtanen kertoo jännityssarjan synnystä: ”Istuimme palaverissa viisi vuotta sitten…”

”Sarjan onnistuminen on kiinni monesta osa-alueesta”, toteaa Bulletsin ja monen muun sarjan luojana tunnettu Minna Virtanen.

Elisa Viihteen alkuperäissarja Bullets sai alkusysäyksen viisi vuotta sitten sarjan luojien, tuottaja Minna Virtasen ja käsikirjoittaja Antti Pesonen yhteisestä ideasta.

Jännityssarjan vauhdikas ja raju tarina alkoi hahmottua, kun parivaljakko alkoi yhdessä pohtia uuden sarjan aihetta.

”Kun meillä on idea, lähdemme työstämään sitä aktiivisesti emmekä enää katso taaksemme. Henkilöhahmojen ja juonen rakentaminen on hyvin teknistä työtä. Se on kuin valaisi betonista taloa, jossa on useita kerroksia”, Minna Virtanen kuvailee työprosessia.

Puolen vuoden työnteon ja lukuisten palaverien jälkeen sarjan peruspalaset olivat kasassa. Virtanen ja Pesonen alkoivat etsiä sarjaidealleen yhteistyökumppaneita.

”Meillä oli kirkas idea sarjasta. Elisa Viihde tarttui siihen ensimmäisenä Suomessa ja ulkomailta saimme kumppaneiksemme saksalaisen Nadconin ja belgialainen Lumièren.”

Bulletsin tuotantobudjetti on noin viisi miljoonaa euroa. Se on yksi kalleimmista sarjoista, joita Suomessa on tehty. Virtanen huomauttaa, että Ruotsissa sarjoja tehdään puolet suuremmalla budjetilla.

bullets kosonen

Kansainvälisillä markkinoilla ei pelata pennosilla.

”Menestyvän sarjan on oltava tänä päivänä visuaalisesti elokuvamainen ja tarinan on oltava hyvä ja koukuttava. Elokuvallinen kerronta tarkoittaa useampia kuvauspäiviä ja suurempia resursseja. Tämä on pelkää matematiikkaa”, Virtanen tiivistää.

”Mitä enemmän euroja, sitä enemmän resursseja ja kuvauspäiviä. Se näkyy sarjan visuaalisessa jäljessä. Toki tarinan pitää ensi toimia, se on kaikkien tärkeintä.”

Sarjan hintalappua kasvatti se, että tarinassa poiketaan Brysselissä ja Georgiassa.

”Kun tarina vaati kuvaamista useassa eri maassa, kaikenlaiset juoksevat kustannukset
kasvavat automaattisesti.Esimerkiksi ison ryhmän matkat ja majoitukset voivat olla huomattava yksittäinen lisäkulu.”

”Kuvausten rytmittäminen on haastavampaa ulkomailla kuin kotimaassa. Ennakkosuunnittelu vaikeutuu, koska eri maassa kuvausolosuhteet ovat hyvinkin erilaisia. Esimerkiksi Brysselissä liikenne on aivan mahdoton verrattuna Helsinkiin. On vaikea arvioida, missä ajassa siellä voi liikuttaa ihmisiä ja kuvauskalustoa paikasta toiseen.”

Bullets on nähtävissä toistaiseksi vain Elisa Viihteessä, mutta sarjaa myydään parhaillaan ulkomaan markkinoille.

Bullets voitti Buyers’ Coup de Coeur Award -palkinnon huhtikuussa Cannesin MIPDrama Buyers Summit -tilaisuudessa.

Sarja oli näkyvästi esillä myos lokakuun puolivälissä Cannenissa MIPCOMissa, joka maailman johtavia tv-alan messutapahtumia.

”Kun on vuosia tuijotellut muiden sarjojen julisteita, oli hienoa nähdä meidän Bulletsin juliste näkyvillä paikoilla Cannesissa”, Virtanen iloitsee.

”Sarjan kansainvälinen levittäjä Sky Vision järjesti Cannesissa tilaisuuden, johon saapui noin 50 broadcasteria ympäri maailmaa. Joukossa olivat muun muassa HBO, BBC ja Arte.”

”Pian näemme, minne sarja menee kaupaksi. Olen toiveikas, että tiedämme asiasta jo tämän vuoden puolella”, Virtanen sanoo.

bullet ryhma
Minna Virtanen on ylpeä sarjan näyttelijöistä ja ohjaajasta. Kuvassa Outi Mäenpää, Sibell Kekilli, ohjaaja Pete Riski, Krista Kosonen ja Tommi Korpela. Kuva on otettu sarjan kuvauksista Helsingin Pitäjänmäellä toukokuussa 2018.

Virtanen on ollut ohjaamassa muun muassa rikossarjoja Kylmäverisesti sinun ja Rikospoliisi Maria Kallio ja Alamaailma. Sarjan onnistuminen on kiinni monesta osa-alueesta.

”Bulletsissa on ihanat näyttelijät juuri oikeissa rooleissa. Meillä on loistava ohjaaja, joka toi mukanaan todella hienon visuaalisen ilmeen sarjalle. Lisäksi saimme mukaan loistavat yhteistyökumppanit. Täytyy todeta, että on ollut upeaa työskennellä superammattilaisten kanssa.”

Virtanen ei sulje pois ajatusta Bulletsin jatkokaudesta

”Jos sarjalla menee hyvin, jatkoa saattaa seurata. Se on hyvin yksinkertainen kuvio.”

Kymmenosaisen Bullets-sarjan kahdeksan jaksoa on katsottavissa Elisa Viihteessä. Koko sarja on katsottavissa 9. marraskuuta.

Lue lisää Bullets-juttuja!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone