Arvio: Uusi Häräntappoase on yhtä vahvasti kiinni ajassaan kuin alkuperäinen sarja – ”seksuaalisuuden kysymyksiä käsitellään laajemmin”

Anna-Leena Härkösen Häräntappoase-kirjaan perustuva viisiosainen tv-sarja julkaistiin vuonna 1989.

Härantappoase osui ilmestyessään monen nuoren sydämeen. Elämänmakuista säätämistä, ensirakkautta, ja oman paikan etsimistä aikuisuuden kynnyksellä. Jälkikäteen katsottuna elämää täynnä olevien hahmojen taustalta löytyy ylinäyttelemistä ja leimallisesti teatterinomaista tulkintaa, mutta sarja tarjosi samaistumiskohteita ja jopa vertaistukea kokonaiselle nuorten sukupolvelle.

Nyt klassikkoromaanista on tehty uusi sarja, joka sai ensi-iltansa Elisa Viihde Viaplayssa.

Klassikon uusiokäsittely on aina riskipeliä. Häräntappoaseen kohdalla käsikirjoitusta on muutettu riittävästi, jotta edellytykset tapahtumien siirrolle nykypäivään ovat mahdollisia. Yllättävä muutos on päähenkilö Allun vaihtuminen pojasta tytöksi. Sarjan tapahtumille muutos aiheuttaa todellisen energiapiikin. Nuorten miesten maskuliinisuuden pullistelut ovat edelleen mukana, mutta seksuaalisuuden kysymyksiä voidaan käsitellä huomattavasti laajemmin kahden nuoren naisen välisen tunnemyrskyn kautta. Tiukasti uskonnollinen  ympäristö aiheuttaa kahden naisen läheiselle suhteelle myös omat jännitteensä.

Jos Santeri Kinnunen ja Outi Alanen muodostivat aikoinaan lähes täydellisen parin ensirakkauden tulkeiksi, uusioversion Carola Hakola ja Rebekka Baer onnistuvat jopa alkuperäistä kaksikkoa paremmin. Kaksikon välinen jännite on harvinaisen vahvaa. Allun ja Kertun hauska hölmö ensirakkaus elää niin vahvana, että kaikki muu jää varjoon. Mutta niin siinä käy tosielämässäkin.

Alkuperäisessä versiossa Antti Majalahden esittämä Rutanen oli elävä esimerkki tyypistä, joka oli liian nuori aikuiseksi, mutta pyrkimys elää ja kokea aiheutti häsläämistä. Noa Lange tekee Rutasesta vastaavan pikkuärsyttävän version, Lange ei tosin ole niin kakara kuin Majanlahti aikoinaan. Sukulaisperheen ”varttihullu” peräkammarin poika Tauno jää uusioversiossa ikävästi varjoon – hahmon olisi voinut pudottaa kokonaan pois, vaikka alkuperäisessä tarinassa Taunolla oli vahva häiriötekijän leima. 

Mutta miten onnistuvat sarjan pari ehdotonta klassikkokohtausta 2000-luvun painotuksin? Saunakohtaus, josta koko sarja on saanut nimensä, viljelee edelleen kovaa puhetta ”pimpistä ja pippelistä”. Allun vaihtuminen naiseksi ei muuta ratkaisevasti asetelmaa, sillä Allu on tisseistä huolimatta hyvä jätkä. Muuttunut asetelma vesittää kuitenkin alkuperäisen sarjan raflaavan kohtauksen, jossa selänpesun jälkimainingeissä ilmaan heitettiin ajatus poikien välisestä seksiaktista. Kyseinen juonenkäänne joudutaan nyt ohittamaan hymistelyllä.

Allun ja Kertun ensimmäinen seksiakti epäonnistuu kaikessa kömpelyydessään. Uusioversiossa ”epäonnistumiselle” on aihetta vielä suuremassa mittakaavassa – kyseessä on tuplasti ensikerta. Naisparin välinen seksiakti onnistuu olemaan juuri niin kömpelö, kuten asiaan kuuluu.

Uusioversiossa Kertun luonnonlapsen pirskahtelevalle ailahtelulle annetaan selkeämmät viitekehykset. Kerttu tuntuu käsittelevän elämää laajemmin, kun Allu tarkertuu liikaa ensimmäisen tyttösuhteensa kiemuroihin. Alkuperäisessä sarjassa maaseutu varasti suuremman roolin, nyt maatilan työt jäävät vain viitemaininnan asteelle.

Kari Väänänen ja Jaana Saarinen ovat sukulaisperheen vanhuksina oiva valinta. Mukavana yllätyksenä molemmat suhtautuvat tyttöjen välisen rakkauteen täysin luontevasti. Kertun vanhemmat ovat luonnollisesti aivan eri puuta. Uskonnollisuuden vahva taustavaikutus antaa sarjassa lisäpotkua kaupunkilaisia ja maaseudun väkeä erottavalle henkiselle muurille. 

Kokonaisuutena uusi Häräntappoase on edelleen tunteisiin vetoavaa ikuisten aihealueiden eli rakkauden ja aikuistumisen onnistunutta läpikäyntiä. ”Nuoruus, siivekästä ja veristä”, kuten eräs runoilija on todennut. Vaikka alkuperäisessäkin sarjassa nuoret puhuivat ärräpäitä säästelemättä, uusittu versio onnistuu myös sillä saralla edeltäjäänsä paremmin.

Kiitosta voi antaa myös henkilöohjauksesta ja käsikirjoituksen terävyydestä. Ei ole helppo tehtävä päivittää 80-luvun klassikkoa 2000-luvulle. Yllättävää kyllä, Häräntappoase 2021 vaikuttaa olevan vahvasti kiinni ajassaan – samoin, kuin alkuperäinen versiointi vuonna 1989.

Häräntappoase on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone