Arvio: ”The Death of Stalin on erinomainen farssi, joka kuvaa epäluulon, pelon ja vallanhimon vääristämää todellisuutta.”

stalin

The Death of Stalin. Ohjaus: Armando Iannucci. Pääosissa: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Paddy Considine, Rupert Friend, Jason Isaacs, Olga Kurylenko, Michael Palin, Andrea Riseborough. 106 min. K12.

Kun Josif Stalin (Adrian McLoughlin) lyyhistyi vuonna 1953 aivoverenvuodon seurauksena datšansa lattialle, sai diktaattori tehdä rauhassa kuolemaa omassa virtsalammikossaan, sillä vartijat eivät uskaltaneet ilman käskyä astua suuren johtajansa huoneeseen. Tämän jälkeenkään lääkäreiden hälyttämisen kanssa ei pidetty kiirettä, osittain siksi, että pätevimmät heistä olivat Stalinin vainojen seurauksena vankileireillä tai kuolleita.

The Death of Stalin kuvaa yrityksiä paikata kommunistisen puolueen 1. pääsihteerin poismenon jättämää valtatyhjiötä. Kulisseissa juonia punovat ja toisiaan selkään iskevät Nikita Hruštšov (Buscemi), Vjatšeslav Molotov (Palin), Georgi Malenkov (Tambor) ja Lavrenti Berija (Beal).

Roolitus on erinomainen. Suurimman tilan saavat Beal NKVD:n juonikkaana ja sydämettömänä hirviönä ja Buscemi Stalinin huumorintajusta muistiinpanoja tekevänä Hruštšovina.

Alan Partdigen hahmon luojana tunnetun Armando Ianuccin tausta tv-komedioiden (Rouva varapresidentti, Politiikan nappula) parissa näkyy tutuissa teemoissa ja satiirisessa otteessa. Hänen johdollaan Fabien Nuryn ja Thierry Robinin sarjakuva on kääntynyt makaaberiksi farssiksi, jonka dialogissa on screwball-komedioiden nopeutta ja nokkeluutta.

Käsikirjoitus ei pyri historialliseen tarkkuuteen vaan ottaa reilusti vapauksia kuvatessaan epäluulon, pelon ja vallanhimon vääristämää todellisuutta. Monet vitseistä ovat kuitenkin tosipohjaisia, mikä ei vähennä niiden tehoa mutta saattaa hankaloittaa niille nauramista. Toisaalta kyydityksiä ja teloituksia kuvataan realistisesti, ilman huumorin pehmentävää vaikutusta.

J. K. SILVENNOINEN

Death of Stalin Elisa Viihde Vuokraamossa

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone