Arvio: ”Sipoon herttua käsittelee suomalaista korruptiota tiukasti, mutta ilman turhaa tiukkapipoisuutta”

Elisa Viihteen uusi alkuperäissarja Sipoon herttua tarttuu suomalaista korruptiota tiukalla niska-persotteella, ilman turhaa tiukkapipoisuutta. Vakavaa aihetta voi ja on hyvä käsitellä komedian keinoin.

Sarjan päähenkilö, oman tiensä raivaaja ja omilla säännöillään pelaava Pasi Kovalainen (Kari Hietalahti) on liikemies, joka pitää Sipoota hiekkalaatikkonaan taskussaan Sipoon päättävät poliitikot –  ja bonukseksi lasketaan ”sätkynukke” myös poliisissa. Pekka Strangin esittämä teflonpintainen lakimies hoitaa rattaiden voitelun ja kotona Mari Perankosken esittämä vaimo käyttää päätäntävaltaa parhaan taitonsa mukaan.

Sipoo makaa tukevasti paikoillaan kunnes sattuma puuttuu asiaan. Kovalainen ajaa kännipäissään lenkkeilijän kumoon. Vanha tuttu poliisi jättää puhaltamatta ja sotku on valmis. Iltapäivälehdessä kiinnostutaan asiasta. Lopulta myös poliisi ja syyttäjä haistavat Kovalaisen jäljiltä palaneen käryä.

 

Hietalahden luonnostelema Kovalainen löytyy suoraan elävästä elämästä. Näitä riittää. ”Tarkoitus pyhittää keinot” ja hyvä veli-verkoston mannekiinina Kovalainen on nilkki pienemmästä päästä, mutta nilkki on omassa universumissaan voittamaton. Myös johtajan lapset oireilevat – poika on saanut jo äidinmaidossa tujauksen kaikkivoipaa asennetta ja tytär haluaa kuulua omat sääntönsä luovaan eliittiin.

sipoon herttua promo

Jos Kovalaisen ylimielisyys ja keisariasenne on jo itsessään huvittavaa, huumorin puolella tapausta selvittävät poliisit, Tinder-treffejä harrastava Salla (Pirjo Heikkilä) ja tuore isä Kalle (Riku Nieminen) ovat sarjan moottoreita. Kaksikon sanailu on nokkelaa mutta kaikkea muuta kuin itsetarkoituksellista läpän heittoa. Huumoria irtoaa arkipäivän asioista ja kaksikon hieman vinosta elämänasenteesta. Kiristyksen uhriksi ja samalla rahapomon sätkynukeksi joutuva Juho Milanoffin esittämä poliisipäällikkö on myös mainio hahmo. Vahvoja naisrooleja on useita. Perankosken esittämä rahamiehen vaimo on topakka ja räväkkä mutta juuret ovat vahvasti hämärissä rahavaroissa. Perheen tytär saattaa julkisuuden kipeydessään nousta sarjan edetessä tähdeksi. Varsinainen voimahahmo löytyy Miitta Sorvalin esittämästä kunnanjohtajasta, joka päättää paikkakunnan tärkeistä asioista miesten kanssa saunan lauteilla.

Kolmen jakson ennakkokatselun perusteella käsikirjoitus syöttää uusia käänteitä toisensa perään ja vauhti on sujuvan ripeää. Tarina paisuu kuin itsestään. Ensin lööpissä puhutaan vain liikemiehestä, sitten jo kohuliikemiehestä ja lopulta nimi lukee isolla etusivulla. Vyöryä ei voi pysäyttää. Ainoa arvailujen varaan jäävä asia on, riittääkö käsikirjoittajilla tuhlattavaksi juonenkäänteitä.

Sipoon herttua elää tapahtumien vyörystä. Jossain vaiheessa on pakko vetää myös reilusti överiksi ja siinä vaiheessa käsikirjoittajilla on toivottavasti sopivasti rohkeutta. Sitä odotellessa, Sipoon herttuan lähtökohdat ovat herkulliset.

J.A. Kaunisto

Sipoon herttuan kolme ensimmäistä jaksoa on katsottavissa Elisa Viihteestä. Vuokraaminen onnistuu myös ilman asiakkuutta.

Kurkista sarjan kuvauksiin!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone