Arvio: ”Ikitie on kaikilla osa-alueilla kansainvälistä tasoa”

bg0816_15_pic_ikitie-1024x576

Ikitie. Ohjaus: AJ Annila. Pääosissa: Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Ville Virtanen, Hannu-Pekka Björkman. 103 min. K16. 2017.

Toivo paremmasta elämästä sai aikanaan sadattuhannet suomalaiset matkustamaan Pohjois-Amerikkaan. Huonommin muistetaan, että suuri lama houkutti 1930-luvun alussa tuhannet amerikansuomalaiset hankkimaan laivalipun toiseen suuntaan ja matkaamaan Neuvosto-Karjalaan rakentamaan työläisten hallitsemaa ihanneyhteisöä.

Heidän matkansa maanpäälliseen paratiisiin päättyi teloituskomppanian eteen kuopan reunalle, kun vainoharhaisen Stalinin mieli alkoi nähdä kansanvihollisia kaikkialla.

Suomalaisten massamurhasta pysyttiin hiljaa suomettumisen aikana, mutta ei se suuremmin esillä ole ollut sen jälkeenkään. Ikään kuin ajateltaisiin, että ”mitäs lähtivät”.  Tämän vuoksi yhden fiktiivisen kohtalon kautta aihetta käsittelevä Ikitie sopii satavuotisen Suomen ohjelmistoon paremmin kuin kolmas elokuvaversio Tuntemattomasta sotilaasta.

Yhdysvalloista Kauhavalle palannut Jussi Koskela (Tommi Korpela) revitään keskellä yötä sängystään mustan auton takapenkille. Lapuan liikkeen miesten tarkoituksena ei ole vain pelotella vaan teloittaa kommunistiksi syyttämänsä mies Neuvostoliiton rajalla.

Koskelan onnistuu paeta ainoaan mahdolliseen ilmansuuntaan. Ulkomaanmatka säästää hengen mutta antaa Jussille uuden kansalaisuuden, nimen ja tehtävän. Valtiollisen poliisin Kallonen (Hannu-Pekka Björkman) passittaa hänet Amerikasta saapuneiden kolhoosiin, josta Koskelan olisi syytä lähettää säännöllisesti raportteja NKVD:n toimistoon.

Ikitie pohjautuu Antti Tuurin samannimiseen romaaniin, joka on seitsemäs Äitini suku -sarjassa ja kolmas, joka kuvaa Jussi Koskelan vaiheita. Tuurin yhdessä AJ Annilan kanssa työstämä käsikirjoitus on keventänyt ja tiivistänyt romaanin tapahtumia ja henkilögalleriaa elokuvan muotoon paremmin sopiviksi.

Korpelan karisma kantaa odotetun helposti ison pääosan, mutta myös muut näyttelijät, kuten Ville Virtanen, Sampo Sarkola, Sidse Babett Knudsen ja erityisesti Hannu-Pekka Björkman, tekevät ensiluokkaiset roolit.

Kuvahaun tulos haulle elisa viihde mesta.net tom of

Annila on yllättävä valinta tosipohjaisen historiallisen epookin ohjaajaksi, sillä hänen aiemmat elokuvansa ovat olleet suomalaisittain harvinaisia genre-elokuvia. Kalevalaista mytologiaa ja aasialaista kung fu -elokuvaa yhdistellyt Jadesoturi (2006) sekä visuaalisesti komea kauhuelokuva Sauna (2008) eivät olleet täydellisiä mutta verrattain rohkeita ja persoonallisia luomuksia.

Ikitie on elokuvana niitä perinteisempi mutta ehyempi kokonaisuus, joka on kaikilla osa-alueilla kansainvälistä tasoa. Sen tosin toivoisi olevan kotimaisen elokuvan kohdalla itsestään selvä asia eikä kehu.

J. K. SILVENNOINEN

Katso elokuva Elisa Viihteen Vuokraamosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone