Aallonmurtaja on uudenlainen rikossarja – tekijät haastattelivat rikollisia ympäri Suomea

Aallonmurtaja

C Moressa 2.9.. alkava rikossarja Aallonmurtaja rikkoo rajoja. Kotimainen draamauutuus sijoittuu rikollismaailmaan, mutta keskeisenä teemana on myös epätavallisten ihmisten rakkaustarina.

Sarjan ohjaaja-käsikirjoittaja Mika Kurvinen ja käsikirjoittaja Miira Karhula halusivat tehdä valtavirrasta poikkeavan rikossarjan. Lähtökohtana oli rikollisen näkökulma.

”Totesimme, että useimmat näkemämme Nordic Noir -sarjat on tehty poliisin näkökulmasta. Meitä kiinnosti ajatus rikollisten näkökulma. Lisäksi halusimme sarjaan vahvoja naishahmoja. Helmasyntinä on, että nainen esitetään usein sarjoissa mieheltään neuvoja kyselevänä bimbona”, Mika Kurvinen kertoo Mesta.netille.

Päähahmoina nähdään pariskunta, Tuula (Maria Ylipää) ja Upi (Turkka Mastomäki), jotka tavallisen perhe-elämän lisäksi pyörittävät rikollisliigaa Kotkassa. Liiga salakuljettaa itärajan yli niin huumeita kuin aseita. Upin pyrkimyksenä on keskittyä laillisiin bisneksiin.

aallonmurtaja 2

Ohjaajan tavoitteena oli realistinen kuvaus rikollisuudella leipänsä tienaavasta perheestä.

”Rikollismaailman ominaispiirteitä ovat valehtelu sekä se, että asioita ei selitellä. Pyrimme näyttämään realistisesti, kuinka rikoksia tehdään, mutta tilanteita ei avata tarkemmin. Sarjassa ei ole tositarinoita, vaan kaikki tapahtumat ovat fiktiivisiä.”

Aallonmurtaja-sarjaa edelsi vuosien taustatyö.  Tekijät kävivät haastattelemassa entisiä ja nykyisiä ammattirikollisia ympäri Suomea.

”Tutkimme rikollisuutta viiden vuoden ajan. Kun rikollismaailma alkoi avautua, ymmärsimme, että elokuvan sijaan on tehtävä sarja.”

”Osa haastatellusta oli aktiivisia, osa eläköityneitä rikollisia. Rikollisia juonikuvioita on helppo keksiä, mutta me halusimme selvittää, millaisia rikolliset ovat ihmisinä. Useimmat rikolliset osoittautuivat todellisiksi huumoriveikoiksi, jotka voittaisvat stand up –koomikot huulenheitossa”.

”Rikollisia katsotaan hirveän mustavalkoisesti ja yksiulotteisesti. Tapasimme muun muassa rikollisen, joka karppaa. Se avasi silmämme, että he ovat ihan normaaleja ihmisiä omine heikkouksineen ja vahvuuksineen”, Kurvinen toteaa.

Ohjaajan mukaan Aallonmurtaja sopii sekä jännityksen että ihmissuhdedraamojen ystäville.

”Pohjimiltaan tämä on ihmisuhdedraama, joka on täytetty jännityksellä. Myös huumoria on enemmän kuin tämän gengren sarjoissa on tapana.”

Sarja sijoittuu Kotkaan ja sen läheisille merialueille. Kurvisen mukaan Kotka valikoitui kuvauspaikaksi, koska se on Venäjän rajan läheisyydessä oleva iso satamakaupunki.

”Kotkalla on myös vuosisatoja kestäneet perinteet rikollisuudesta. On myös hienoa näyttää erilaista Suomea, ettei kaikki tapahdu aina Helsingissä.”

Aallonmurtaja alkaa C More –suoratoistopalvelussa lauantaina 2.9. C Moren lisäksi Aallonmurtaja tulee näkymään Elisa Viihteen C More -tilaajille. Avausjakso esitetään MTV3-kanavalla.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone