Lordi Scream Stream – Scarctic Circle Gathering 22.5.2020, livestream Rovaniemeltä Keikalla.fi -palvelussa.
Lämppärinä ensin Peer Güntin miehekästä rähinärokkia – T. Nikin boogiekone on edelleen vahvassa ajokunnossa ja jatkoksi intiimi keikkatuokio Battle Beastin seurassa. Sitten illan pääesiintyjän Lordin keikan pariin. Eturivin paikat varmistettu.
Mikä festari, joku kysyy. Kyseessä on koronakevään keikattoman ajan perjantai, jossa rokkia on tarjolla enemmän kuin riittävästi – kylläkin ”vain” livestriimin muodossa.
Peer Günt (Live Stream TV) ja Battle Beast (ISTV ja Ruutu+) olivat katsottavissa maksutta, Keikalla.fi:n kautta lähetettyyn Lordin mammuttitapahtumaan piti ostaa tuttuun tapaan pääsylippu. Keikalla.fi:n ehdottomasti paras puoli on, että livestriimin tallennetta voi katsoa vapaasti seuraavan viikon ajan. Jos siis olet ostanut lipun itse livestriimiin. Toisaalta, vaikka et olisi lippua hankkinut, pääset käsiksi tallenteeseen pientä korvausta vastaan. Kätevää ja vaivatonta. Et ole sidottu tiettyyn päivämäärään tai kellonaikaan ja mahdollisen yhteysongelman osuessa kohdalle, voit aina turvautua livestriimin tallenteeseen.
juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Lordi oli lupaillut keikasta suurta fanitapahtumaa, jossa kolmen tunnin verran tarjolla on soittoa ja puhetta Lordi-nimisestä yhtyeestä ja ilmiöstä. Keikkapaikkana toimi Rovaniemellä sijaitseva Paha Kurki Rockhouse. Heti alusta lähtien oli selvää, ettei luvassa ole pommeja tai näyttävää valoshow’ta. Lordin miehistö oli levittäytynyt rokkipaikan uumeniin koronaturvavälit säilyttäen ilmavasti – istuen. Eli keikkaa voisi luonnehtia treenikämppäliveksi. Juontajana toiminut Dylan Broda heitti bändille somen kautta tulleita yleisökysymyksiä ja väliin oli lisätty myös videopätkiä vierailevilta tähdiltä. Lähetyksen aikana ääneen pääsivät kuvanauhalta mm. Tracy Lipp (mies on toiminut Mr. Lordin vokaali + teksticoutsina), Bruce Kulick sekä Paul Stanleyn kanssa Like a bee to the honey -kappaleen säveltänyt John Beauvoir. Lisäksi Lordin Rovaniemen nähtävyyksien esittely (mukana alkuperäiset Lordin tyypit + näyte kasettidemolta sekä tietenkin Joulupukki) kuuluivat lähetyksen ennalta nauhoitettujen osioiden joukkoon.
Keikan konsepti oli lopulta selkeä. Juontaja Broda heitti yleisökysymyksiä ja Lordin tuntijana myös asiantuntevaa kommenttia ja Mr. Lordi puhui pitkästi – ja puhui, kunnes aina välillä muiden hirviöiden suusta kuului ”soitetaan jo”. Biisejä tuntui tulevan suhteellisen harvakseltaan mutta kaikkiaan viisuja soitettiin 23 kappaletta! Koska pommit ja muu lavarekvisiitta loistivat poissaolollaan, huomio keskittyi hyviin biiseihin. Bändin soittokunto on mainiossa formussa ja kieltämättä loputtomilta tuntuvassa välijutustelussa oli asiaa enemmän kuin vastaavissa tilaisuuksissa yleensä.
Biisilistalle oli kerätty harvinaisuuksia ja bonusviisuja uran varrelta ja kauniina koristeena Dingon Autiotalon englanninkielinen coveri. Huomio keskittyi vanhempaan tuotantoon, jonka myös Mr. Lordi huomioi ”ilmeisesti olemme tehneet parin ensimmäisen levyn jälkeen melkoisen paskoja levyjä”. Musiikillisen puolen avanneet Get heavy ja Hulking dynamo osoittivat heti, että Lordin kone on huolella raswattu ja biisit kestävät mainiosti tarkemman tutkistelun. Jopa Mr. Lordin ääni oli vakuuttavan vetreässä kuosissa. Blood red sandman -viisusta päämörko totesi biisin olevan kärjessä vähemmän suosittujen livebiisien joukossa – kunnes lähetys katkesti allekirjoittaneen ja monen muunkin kohdalla. Tekniikkaongelmista myöhemmin lisää mutta palataan ensin itse keikkatilanteeseen.
Blood red Santan – siis Sandmanin jälkeen harvinaisuus Evilove (The Arocalypse-levyn bonari) sekä aivan mainio Let’s go slaughter He-Man. The Monsterican Dream -albumin Kalmageddonia soitetaan livenä harvemmin, oli kuulemma bändin uuden basistin Hiiden suosikkeja. Setin yksi suurimpiä yllätyksiä oli Dark Floors -kauhuleffasta tuttu Beast loose in paradise, joka rokkasi vastustamattomasti. Myös Mr. Lordi hehkutti aikaansaannostaan; ”ehkä paras sävellykseni”. Hard rock hallelujah puolusti paikkaansa epätavallisen sovituksen ansiosta mutta Dingon Autiotalon versiointi ”The House” asettui selkeästi illan onnistujien joukkoon. Viisun vokaaliosuus oli haastava mutta Mr. Lordi selvitti haasteen rimaa hipoen.
Allekirjoittaneen suosikkeihin kuului myös ”Toto-biisiksi” kutsuttu Cutterfly, jonka päähirviö mainitsi yhdeksi tuoreen levyn suosikeistaan. Kappaleen inspiraatio oli lähtöisin Toton keikalta – myös bändi innostui selvästi Toton aikoinaan veivaamasta aikuisviihdeprogeilun tapaisesta hekumoinnista. The Riff ja Deadache-levyn bonusbiisi Hate at first sight (soitettu viimeksi livenä vuonna 2010?) olivat biisejä oikealla paikallaan.
Not the nicest guy – kuulemma kitaristi Amenin suosikkiviisuja, sekä kaksi muuta Get Heavy -levyn kulmakiveä Icon of dominance sekä Biomechanic man (yksi Mr. Lordin omista suosikeista) vahvistivat ajatusta, että vanhassa on vara parempi. Pidemmän kaavan mukaan hehkutettu KISS-taustainen Like a bee to the honey jäi hieman vanhojen killereiden jalkoihin mutta kappaleen olettaisi saavan lisäbuustia täyden mittakaavan ison konsertin koneistosta. It snows in hell -slovarin kitarasoolo säkenöi yhtenä illan yksittäisistä kunkkuhetkistä. Levyllä soolon veti aikoinaan KISS-mies Bruce Kulick. Amenilla on tapana improvisoida jokaisella keikalla soolo erilaiseen kuosiin ja perjantaina kuultu lienee yksi parhaista. Yksi parhaista on myös Get Heavy -levyn Devil is a loser, joka on soitettu lähes jokaisella Lordi-keikalla. Kyseinen yksityiskohta ei menoa haitannut, sillä edellämainittu Lordi-klassikko saattoi olla illan tiukin veto.
Loppuun vielä aivan loistava versio My heaven is you hell -siivusta sekä ”pakollinen” Would you love a mosnterman. Kiitos ja kumarrus, 3 tuntia ja 50 minuuttia. Jokaisen itseään Lordi-fanina pitävän kannattaa käydä kyseinen savotta läpi. Onneksi moinen on vielä mahdollista – Keikalla.fi -palvelusta löytyy kahden viikon ajan. Välihöpinät voi kelata yli, jos ei niitä jaksa. Siinä tapauksessa kyseessä on aivan mainio Lordin ”Best of” -paketti. (Keikan biisilistan voit tarkistaa kokonaisuudessaan täällä).
Palataan vielä yhteysongelmiin. Livelähetyksen puolen tunnin kohdalla kuva jumittui ja seuraavaksi jumittui allekirjoittaneen kärsivällisyys. Usean kirjautumisyrityksen jälkeen vedin hieman henkeä ja pääsin takaisin livestriimiin noin 20 minuutin odottelun jälkeen. Juontaja Dylan Broda mainitsi teknisistä ongelmista ja puhui lähetyksessä hakkerista tai palvelunestohyökkäyksestä. Keikalla.fi:n suunnalta kommentoitiin jälkikäteen, ettei kyseessä ollut suinkaan tahallinen hyökkäys:
”Kun epästabiili striimi katkesi, kaikki katsojat yrittivät samanaikaisesti saada striiminsä näkyviin.Tämä aiheutti lisäkuormaa servereillemme mutta palvelu kesti kuorman. Eli hackerista ei ollut kyse eikä palvelu kaatunut kertaakaan. Serverin skaalauksen aikana osalla katsojista oli hetkittäinen kirjautumisongelma joka poistui skaalautumisen aikana”, toteaa Keikalla.fi -palvelusta Niklas Lindholm.
Kuten aikaisemmin todettiin, Keikalla.fi:n lähettämiä keikkoja voi katsoa tallenteena seitsemän päivää livekeikan jälkeen. Kyseinen seikka poistaa mahdolliset ennakkoluulot tai pelot livestriimin pätkimisen suhteen. Koska Lordin keikalla koettiin yhteysongelmia, tallenne on katsottavissa Keikalla.fi:n palvelussa tupla-ajan eli kahden viikon ajan.
(Teksti: J.A.Kaunisto)