Ghost: Popestar ★★★★☆

 

Ruotsalainen Ghost teki allekirjoittaneeseen lähtemättömän vaikutuksen viime kesän Tuska-festareilla. Tämän jälkeen erityisesti yhtyeen kaksi uusinta levyä, Meliora ja Infestissumam, ovat kuluneet lähes puhki jatkuvan pyörittämisen seurauksena. Kovassa nosteessa olevalta joukkiolta odotetaan kärsimättömästi uutta materiaalia ympäri maailman ja nyt pahinta kaipuuta helpottaa tuore Popestar-EP. Kyseessä on viisi raitaa käsittävä julkaisu, joka yhtä uutta kappaletta lukuun ottamatta koostuu lainamateriaalista.

Julkaisun ainoa uusi kappale Square Hammer on jälleen osoitus yhtyeen musiikillisesta tyylitajusta: rokkaava, tarttuva ja mukavan monipuolinen biisi on kaikkea sopivassa suhteessa tarjoava veto. Näppärä syntikkakuvio pureutuu tajuntaan jo ensimmäisellä kuuntelukerralla ja kertosäe jää kaikumaan mieleen pitkäksi toviksi. Monivivahteinen ja värikäs veisu ei kalpene millään osa-alueella yhtyeen huippubiiseille.

Lainaosasto puolestaan keskittyy pääosin rauhallisemman tunnelman luomiseen. Ghost on kohdellut lainamateriaalia sopivalla kunnioituksella, mutta myös muokannut sitä tarpeeksi, jotta lopputuloksessa kuuluu kaikki yhtyeelle tyypilliset elementit. Ainoastaan Missionary Man erottuu selkeästi joukosta rokkaavamman tyylinsä ansiosta ja kappale kuulostaakin huuliharppu-osioineen hyvältä, mutta samalla joltain, mitä en olisi Ghostin levyillä uskonut kuulevani. Toinen erityisen onnistunut versiointi on I Believe, joka on yhtyeen käsittelyssä muuttunut hauraan kauniiksi teokseksi, jota kuunnellessa liikuttuminen ei ole kaukana.

Ghost ei näytä väljähtymisen merkkejä ja yhtyeen hittitehdas syytää pihalle loistavaa musiikkia tasaisella tahdilla. Minijulkaisu ei pidä sisällään lainkaan huonoja kappaleita, mutta olisin kaivannut hieman lisää monipuolisuutta lainamateriaalin suhteen. Nyt se jättää aavistuksen yksipuolisen jälkimaun. Tästäkin huolimatta Popestar on osoitus siitä, että Ghost tuntuu muuttavan kaiken haluamansa kullaksi.

 

Jesse Kärkkäinen

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone