Sipoon herttuan kakkoskausi lunastaa odotukset ”Pasi Kovalainen ansaitsee paikkansa suomalaisessa populaarikulttuurissa”

Elisan alkuperäissarja Sipoon Herttua onnistui ensimmäisellä kaudellaan yhdistelemään tumman huumorin ja dokumentaarisena esitetävän fiktion tyylikkäällä tavalla.

Poliittisia lehmänkauppoja ja isoilla kyynärpäillä ilman omaatuntoa liikkuneen liikemiehen Pasi Kovalaisen toiminnasta ei draamaa puuttunut. Sipoon Herttuan tekijät eivät tuominneet tai osoitelleet sormella. Katsojan tehtäväksi jäi eritellä hahmot hyviksiin ja pahiksiin – jos moinen kyseisen sarjan kohdalla on edes mahdollista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Sipoonherttua2_Hietalahti_Perankoski-1

 

Kari Hietalahden esittämä totaalisen kusipäinen liikemies Pasi Kovalaisen on suorastaan herkullinen hahmo. Hietalahden luonnostelemasta ’lopputulos oikeuttaa kaikki mahdolliset likaiset keinot’ -tyypistä voit löytää viitteitä moneen osoitteeseen. Poliittista sisäpiirisuhmurointia harrastava teflonpintainen sankari on myös sinnikkyydessään suomalaisen suota pelloksi raivaavan Jussin perikuva. Joku voisi ehkä sanoa myös irvikuva, mutta sisua löytyy ja kaatuessaan mies miettii ensimmäiseksi joukon kiinni juoksemista.

Tuttuina hahmoina sarjan toisella kaudella ovat mukana myös Miitta Sorvalin esittämä saunapalaverien rautarouva eli kunnanjohtaja Pirkko Haavisto, kunnanjohtajan uskollista sylikoiraa näyttelevä Ville Myllyrinne, harmaalla alueella liikkuvaa lakimiestä esittävä Pekka Strang, mainio mutta hieman naiivi poliisikaksikko (Pirjo Heikkilä ja Riku Nieminen) sekä Kovalalaisen edustusrouvaa esittävä Mari Perankoski.

Ensimmäisellä kaudella Kovalaisen firman rakennuttaman kerrostalon urakasta ei tullut lopulta muuta kuin harmia, hämärät autokaupat sekä rattikännit aiheuttivat poliisitutkinnan. Samalla rajusti kyynärpäitään käyttäneellä Kovalaiselle ilmestyi vihamiehiä  joka oksalle. Toinen kausi alkaa tilanteesta, jossa Kovalaisen vaimo on sijaiskärsijän ominaisuudessa vankilassa, Kovalaisen bisnekset ja maine ovat kuralla sekä venäläiset pikkumafiosot uhkaavat viimeisellä tuomiolla.

Kovalaisen käy lakimiehensä kanssa uuteen taisteluun. Ensin hankitaan puhtoista mainetta, sitten rahaa ja palautetaan tilanne ennalleen. Kovalaisesta kuoriutuu bisnesenkeli ja syrjäytyneiden nuorten pelastaja. Tarkoitus on hankkia Kovalaiselle sädekehä ja vaimolle kutsu Linnan juhliin. Kun kunnanjohtajan tuolia pyritään kaatamaan monelta suunnalta, Kovalainen liittoutuu jälleen kunnanjohtaja Haaviston kanssa – sulle jatkopaikka kunnanjohtajana, mulle automarketti.

Juttu jatkuu…

SipoonHerttua2_Sorvali_Hietalahti_Perankoski_Heikkinen

Sarjassa venytetään jälleen todellisuuden ja fiktion rajaviivoja – käsikirjoittajien on lähes mahdotonta ylittää todellisessa poliittisessa elämässä tapahtuvien takinkääntöjen vaikeuskerrointa mutta kunnanjohtajan ja Kovalaisen suunnitelma nuorisotyöttömyyden poistamiseksi on kieltämättä luovan ajattelun tulosta. Kolmikko joutuu jopa itse saunapalaverissaan pohtimaan hankkeen mielekkyyttä: ”On se aika härskiä. On kyllä. Mutta toimis…mutta on se aika härskiä”. Myös poliisiasemalla tutkinnanjohtajan paikan hakemisesta saadaan aikaiseksi herkullinen ja sopivalla tavalla piikikäs näytelmä, joka perkaa onnistuneesti tasa-arvoisuuden ja sukupuolikysymysten problematiikkaa tavanomaisessa työhaastatteluprosessissa.

Sipoon Herttua ei mene siitä, missä aita on matalin vaan Sipoon Herttua rakentaa vaikka aidan luvatta naapurin tontille, jos tilanne sitä vaatii. Näyttelijät yltävät kautta linjan mainioihin suorituksiin. Toisaalta herkulliset roolihahmot ja pistävän terävä vuoropuhelu antavat näyttelijöille mahdollisuuden loistaa. Jos et ole sarjaa aikaisemmin seurannut, nyt on hyvä aika korjata tilanne. Liikemies Pasi Kovalainen ansaitsee viimeistään toisen kauden myötä alleviivatun paikkansa suomalaisessa populaarikulttuurissa.

Teksti: J.A. Kaunisto

Sipoon herttuan toisen kauden neljä ensimmäistä jaksoa julkaistu Aitio-suoratoistopalvelussa. Loput neljä jaksoa tulevat katsottavaksi keskiviikkona 20.11. Katso traileri alta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone