Maria Kaurismäki on toisen polven elokuva-ammattilainen

maria kaurimäki 11 (2)

Maria Kaurismäki ei seurannut automaattisesti kuuluisan ohjaajaisänsä jalanjälkiä. Lopulta kuitenkin elokuva-ala vei mennessään.

Tuotantopäällikkö Maria Kaurismäen isä on elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki. Elokuvamaailma tuli hänelle tutuksi jo lapsena.

”Muistan selkeästi olleeni Cha, Cha Cha -elokuvan kuvauksissa viisivuotiaana. Söin cateringista ja istuin kuvaustauolla Kari Väänäsen sylissä”, Maria Kaurismäki, 34, muistelee.

14-vuotiaana Kaurismäki meni kesätöihin isänsä ja setänsä Aki Kaurismäen omistamaan Villealfa-elokuvatuotantoyhtiöön.

Käsikirjoituksia kopioidessaan hän ymmärsi, että elokuvan tekeminen on pitkälti ihan normaalia toimistotyötä. Kuvauksissa ollaan vain pieni osa vuodesta, ja muu aika tehdään valmistavia töitä.

Elokuva-alalle päätyminen ei ollut hänelle itsestäänselvyys. Päinvastoin hän kapinoi tietoisesti alaa vastaan.

”En kokenut itsessäni riittävän suurta lahjakkuutta tai intohimoa elokuvan tekoa kohtaa. Pikemmin ajattelin, että löytyisipä joku muu kiinnostuksen kohde.”

”Olin nähnyt miten vaativa elokuva-ala on. Tietyllä tavalla se toi meidän perheeseen myös huonoja asioita, koska isä oli paljon poissa kotoa kuvausreissujen takia”, Kaurismäki pohtii.

Kallion ilmaisutaidon lukiossa Kaurismäki työsti omia dokumentteja. Lukion jälkeen hän työskenteli isänsä omistamissa ravintoloissa tarjoilijana.

”Sitten pääsin opiskelemaan Tampereen Ammattikorkeakouluun kuvauslinjalle. Siellä tajusin nopeasti, että kuvaajaksi ei minusta ole, koska se vaatii paljon teknistä osaamista ja todellisen intohimon kuvausta kohtaan.”

Koulun jälkeen Kaurismäki meni toimistotöihin. Kahdeksasta neljään työ virastossa ei hänelle sopinut; hän kaipasi vaihtelevuutta ja joustavuutta.

Niitä löytyy elokuva-alalta.

”Elokuva-alalla työ on joustavaa eikä yksikään päivä ole samanlainen. Työ oli paljon raskaampaa kuin osasin kuvitella. On ravattava kuvauspaikasta toiseen ja tultava toimeen pahimmillaan vain muutaman tunnin yöunilla.”

Tyypillistä on, että elokuva-alalla edetään askel kerrallaan vastuullisimpiin tehtäviin. Niin teki Kaurismäkikin.

Tällä hetkellä hän toimii tuotantopäällikkönä Solar Filmsillä. Lisäksi hän on osakkaana ja varatoimitusjohtajana isänsä Mika Kaurismäen omistamassa Marianna Films Oy:ssä.

yösyöttö8
Maria Kaurismäki toimi tuotantopäällikkönä Yösyöttö-elokuvassa. Se on hänestä hyvä esimerkki elokuvasta, jossa kaikki loksahti kohdalleen.”Mielestäni onnistuimme tuomaan elokuvan hyvin ja pienellä rahalla valkokankaalle. Onneksi elokuva löydettiin hienosti Finnkino-jupakasta huolimatta.”

Kaurismäki on toiminut tuotantopäällikkönä muun muassa elokuvissa Yösyöttö, Kaikki oikein ja Elämältä kaiken sain. Hiljattain päättyivät Mielensäpahoittajan jatko-osan kuvaukset, joista jutun pääkuva on peräisin.

Tuotantopäälliköllä on suuri vastuu elokuvanteossa. Hänen on valvottava, että elokuva valmistuu sovitulla budjetilla ja resurssien puitteissa.

”Tuotantopäällikkö pukee numerot actioniksi, palkkaa työntekijät, hankkii kalustoa, tekee tarvittavat sopimukset ja niin edelleen”, Kaurismäki luettelee.

”Työ on myös eräänlaista tulipalojen sammuttamista. Mikäli kuvauksissa ilmenee ongelmia, tuotantopäällikkö pyrkii ratkaisemaan ne. Kaikki kiteytyy hyviin ihmissuhdetaitoihin. On osattava lukea tilanteita ja ihmisiä ja pidettävä yllä keskusteluyhteyksiä kaikkiin suuntiin. Tuotantopäällikön tulee myös varmistaa, että kuvaukset toteutetaan kaikille turvallisesti ja sääntöjä sekä lakeja noudattaen.”

Tähtihetkiä ovat ne, kun koossa on hyvä kuvaustiimi ja kaikki pelaa yhteen.

”Kun kuvaukset pääsevät vauhtiin ja kaikki tutustuvat toisiinsa, tulee helpotuksen purkaus. Juna menee eteenpäin ja kaikki voitava on tehty. Eikä koskaan voi valmistautua kaikkeen, koska mitä tahansa voi tapahtua.”

Tällä hetkellä Suomessa tuotetaan elokuvia ja tv-sarjoja enemmän kuin koskaan aiemmin.

Yksistään laatu ei takaa elokuvalle menetystä, vaan sille on löydettävä hyvä julkaisuajankohta ja kohderyhmä. Tällä hetkellä se on vaikeaa, koska tarjontaa on niin paljon.

Kaurismäen mukaan kotimainen elokuva kaipaa nyt hyviä käsikirjoituksia.

”Henkilökohtaisesti toivoisin näkeväni enemmän kotimaisia elokuvia, jotka eivät pohjautuisi olemassa olevaan teokseen tai henkilöön.”

 

Kameran takana -juttusarjassa kerrotaan elokuva-alalla työskentelevien ihmisten ammateista.  Ensimmäisessä osassa Hanna Virolainen kertoi linjatuottajan työstä. Lue juttu täältä. Entä millaista on pukusuunnittelijan työ? (linkki)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone