Arvio: Makkari -sarja onnistuu naurattamaan ja liikuttamaan – ”Katsoja saa todistaa hyvinkin intiimejä tilanteita”

Elisa Viihteen alkuperäissarja Makkari kurkistaa kodin pyhimpään ja lopputulosta voi kuvailla Antero Mertarannan sanoin ”taivas varjele mitä sieltä tulee”.

Katsoja saa todistaa kärpäsenä katossa hyvinkin intiimejä ja yksityisiltä tuntuvia tilanteita. Jokainen jakso on itsenäinen kokonaisuus mutta lienee syytä paljastaa, että jaksojen ja henkilöiden välille punotaan selkeä yhteys. Osa henkilöistä nähdään myös useammassa makuuhuonekohtauksessa. Pääosin jaksoissa liikutaan yhden illan tai korkeintaan vuorokauden mittaisissa aikakuplissa.

Makuuhuoneessa kaikki inhimillinen on mahdollista. Parisuhdeongelmia, pettämistä, nuorenparin ensimmäinen raskaus, eroavan parin tilintekoa, tinder-treffejä. Sarjassa näyttelijät ja käsikirjoittaja ovat innostuneet niin vahvaan tekemisen meininkiin, että luonteva kanssakäyminen leimaa jokaista kahdeksaa kohtaamista. Samaistumiskohtia löytyy riippumatta katsojan ikä-ja kokemusvuosista. Jokaiseen tarinaan on saatu puristettua käsiteltävänä olevasta aiheesta jotain oleellista ja napakymppiin osuvaa.

Näyttelemisen tasosta kertoo kylmä tosiseikka: Peter Franzènin ja Krista Kososen tähdittämän eropariskunnan kohtaamisessa Franzènin suoritus jää suuressa juoksussa etäiseksi – eikä Franzènin suoritus ole kuitenkaan millään mittakaavalla epäonnistunut.

juttu jatkuu…

Ennakkokatselun perusteella allekirjoittaneen suosikiksi nousi herkullinen pitkään naimisissa olleen parin kohtaaminen. Inka Kallènin ja Mikko Leppilammen esittämä mehukas kohtaus saa polttoainetta vaimon ihastumisesta työtoveriin. Siitähän se riemu repeää ja mies polkee pyörällä tilannetta karkuun puolen yötä! Myös Johannes Holopaisen ja Oona Airolan ensiraskauden hektisyys on aseista riisuvaa. Sarjassa käsitellään onnistuneesti myös Tinder-deittailua ja uuden elämän syntymän aiheuttamaa tunnemyrskyä sekä lähestyvää kuolemaa.


Makkari onnistuu naurattamaan kuten myös liikuttamaan ja useassa kohtauksessa katsoja kokee olevansa puskissa kyttäävä tirkistelijä.

Hahmojen yleispätevyys ja samaistumisen mahdollisuudet ovat herkullisia. Ohjaaja Petri Kotwica jakäsikirjoittaja Jemina Jokisalo ovat tehneet laadukasta työtä, vaikka muutaman näyttelijän olisi voinut vaihtaa vähemmän tunnettuihin nimiin. Ohjaaja olisi voinut kuljettaa myös Krista Kososta pari askelta sivummalle, epämukavuusalueelle.

Lopuksi on todettava, että vasta viimeisen jakson kohdalla olet täysin kartalla laajalla tunneskaalalla liikkuvassa juonikuviossa.

Teksi: J.A. Kaunisto

Makkari-sarjan kaikki kahdeksan jaksoa on katsottavissa Elisa Viihde Aitiosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone