Leijonat viettävät välipäiviä – nämä kiekkokirjat tarjoavat helpotusta

Jääkiekon MM-kisat ovat käynnissä Slovakiassa. Leijona-ottelujen välipäivinä kiekkokuumettaan voi lieventää – tai lietsoa – lukemalla jääkiekkoaiheisia kirjoja. Mesta.net kokosi yhteen neljä erilaista kiekkokirjaa.

 

kansi_1413

Koko kansan leijonat – Markku Jokisipilä, Jouko Kokkonen, Kalle Rantala ja Ossi Viita

Harvoin muistaa, että jääkiekon nousi Suomen ykköslajiksi ei ollut itsestäänselvyys. Leijonia piinasi myös vuosikymmenten mitaliton putki MM-tasolla. Koko kansan leijonat kuvaa suomalaisen jääkiekon ja kehitystarinaa, jota myös kaupungistuminen ja vaurastuminen hyödytti. Maajoukkuetoiminnan kannalta merkittävä askel oli jäähallin valmistuminen Tampereelle 1965.

Kommentti: ”Asiantunteva teos, jonka pohjalla on syvää analyysiä ja faktaa. Teos on yksi Suomen Jääkiekkoliiton 90-vuotisjuhlajulkaisuista.”

 

844

Sebastian Aho: Kärpistä NHL-tähdeksiAntti Wennström

Raumalaislähtöinen Sebastian Aho (s, 1997) kuuluu modernin suomalaisen jääkiekon sanansaattajiin, jotka ovat raivanneet tiensä NHL-liigaan 2010-luvulla. Kirjassa käydään läpi Ahon kasvutarina pihapeleistä taalajäiden kirkkaisiin valoihin. Äänessä ovat vanhemmat, valmentajat ja pelikaverit. Kirjan tekijä Antti Wennström tunnetaan suositun Jatkoaika.com -sivuston päätoimittajana.

Kommentti: ”Keskiössä on nuoren urheilijan kasvutarina. Koska kyseessä on nuori pelaaja,  elämänmakuiset tarinat ovat vielä vähissä. Pikemmin kirja käy oppimateriaalina siitä, mitä huippupelaajaksi nouseminen vaatii ja millaista kiekkoilijan arki on kulissien takana.”

Kansi_927

Mies joka vei Leijonat mitaleille – Pentti Matikaisen jääkiekkoelämä – Hannu Kauhala

Pentti Matikainen tunnetaan parhaiten saavutuksistaan Leijonien päävalmentajana. Hänen valmennuksessa Suomi saavutti ensimmäisen MM-mitalinsa Calgaryssa vuonna 1988. Hopeamitalin lisäksi Matikaisen aikana palkintokaappiin tuli olympiahopeaa ja Kanada Cupin pronssia.

Kommentti: ”Kirja ei ole elämäkerta, vaan se keskittyy pääasiassa Matikaisen uraan jääkiekon parissa. Vaikka teos ei avaa Matikaista ihmisenä, se avaa jääkiekon maailmaa monesta eri vinkkelistä ja pitkältä ajanjaksolta. Kirjasta löytyy pajon hauskoja, värikkäitä ja ikäviäkin tarinoina kiekkoelämän kulisseista.

 

3211

Lätkää, lääkäreitä ja rahasäkkejä – Bernd Brückler

Itävaltalaisen maalivahti Bernd Brücklerin ja toimittaja Risto Pakarisen kirja Elämää KHL:ssä – Lätkää, lääkäreitä ja rahasäkkejä sukeltaa jääkiekkoliiga KHL:n arkeen kaikessa karuudessaan. Brückler kertoo kaiken pelimatkoista, miljoonista lentokilometreistä ja muun muassa 16 eri pilleristä, joita joukkueen lääkäri yritti hänelle tyrkyttää.

Kommentti: Kymmenevuoden takaiset maalivahdin muistelmat ovat kevyttä ja paikoin mielenkiitoista luettavaa. Toivoa sopii, että KHL-toiminta on kehittynyt ajan saatossa.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone