Kirja-arvio: Teemu Pukin uusi elämäkertakirja on vahva kasvutarina – ”Matka raakileesta lupauksesta Huuhkajien sankariksi oli pitkä ja kivinen”

Huuhkajien sankarista Teemu Pukista on julkaistu kirja EM-kisahuuman keskellä. Juha Kanervan kirjoittama Teemu Pukki – koko tarina (Readme)-teos kertaa jalkapallovirtuoosin elämän ja uran Kotkan hiekkakentiltä Englannin jättistadioneille. Teos on ilmestynyt myös äänikirjana.

Kirja on kovan futismiehen ja kokeneen urheilutoimittajan kirjoittama. Juha Kanerva on seurannut Pukin uraa yli kymmenen vuoden ajan. Teemu Pukki itse ei ole ollut mukana kirjan tekoprosessissa. Kirjassa on lainattu paljon hänen omia kommenttejaan vuosien varrelta.

TeemuPukki_23mm_UPv2.cdrTeemu Eino Antero Pukki syntyi Kotkassa vuonna 1990. Häntä kannustettiin kotona liikunnalliseen elämäntapaan. Jääkiekko oli suosikkilaji 1990-luvulla, mutta Pukin perheessä ei suunnattu jäähallille. Jalkapallo oli hänen ainoa harrastuksensa lapsuudessa. Toki nuorella miehellä riitti lahjakkuutta useissa lajeissa. Ensimmäiset palkinnot tulivat koulun yleisurheilukilpailuista.

Pikku-Teemun pelaaminen ei alkanut oikopäätä riemunkiljahduksilla. Startti oli hankala, koska pikku kaveri oli ujo ja hieman pelokas. Pelaaja muisteli ensiaskeleitaan Hanna Viitasen haastattelussa Kymen Sanomissa huhtikuussa 2007. ”Minulle oli pienenä ostettu kaikki hienot varusteet ja olin juuri menossa kavereiden mukana vuotta vanhempien ryhmään. Kentän laidalla kuitenkin päätin, etten aio mennä kentälle, ja en mennyt.

Pukin perheessä tehtiin jalkapallon eteen ”uhrauksia”. Kun Pukki muutti 17-vuotiaana Espanjaan, mukaan lähti äiti Teija Pukki.

Myös Teemu halusi äidin mukaan uuteen ympäristöön. Neuvottelujen jälkeen päädyttiin siihen, että Sevilla maksaa Teija Pukin palkan hänen virkavapautensa ajan, ja siten äiti pystyi olemaan poikansa tukena ensimmäisen vuoden. Sopimuksen kesto oli 3,5 vuotta, ja siirron ajankohdaksi sovittiin vuodenvaihde 2007–08, mikä takasi perheelle puoli vuotta valmistautumiseen. Äiti hyödynsi siirtymävaiheen opiskelemalla espanjan kieltä koko syksyn ajan

Aika Andalusian auringon alla oli pettymys. Peliaika Sevillan joukkueessa jäi vähäiseksi. Pukki joutui seuran kolmosjoukkueessa omien sanojensa mukaan ”koirankoppiin.”

Urakehitys sahasi. Hienoja ajanjaksoja seurasivat karvaat pettymykset.

Kirjassa kerrotaan, että saapuessaan HJK:n joukkueeseen vuonna 2010 hän oli raakile. Joukkueen kakkosvalmentaja Juho Rantala muistelee, että hän veti yhden leuan ja pelaajan juoksukunto arvelutti valmennustiimiä ja pani miettimään, kuinka kauan hän jaksaa olla kentällä. Valmentajat halusivat nuoren miehen ottavan vastuuta elämästään.

Sananvaihto ei ollut mitään räyhäämistä, koska Pukki ei luimuillut ja niskoitellut eikä lusmuillut. ”Hän oli sydämellinen ja kiva tyyppi, josta kaikki pitivät”, Rantala korostaa. ”En muista, että minua olisi koskaan harmittanut Teemu Pukki ihmisenä. Hän ei ollut suuna päänä missään, vaan aika huomaamaton.”

Kirja käy läpi uran vaiheet myös saksalaisen Schalken. Glasgow Celticin ja tanskalaisen Brondby IF:n ajoilta. Kirjaa voi pitää myös futisfanin tietopankkina, sillä mukaan on listattu Teemu Pukin kaikki ottelun Suomen maajoukkueissa ja aikuisten tasolla. Kirja sivuaa myös Huuhkajien pitkää taivalta kohti EM-viheriöitä.

Keväällä 2018 Pukin elämässä kääntyi uusi lehti, kun Englannin kakkostasolla Norwich City etsi edullista maalintekijää. Tästä alkoi Pukin nousi kohti kirkaimpia parrasvaloja. Joukkue nousi kauden päätteeksi Valioliigaan, jossa Pukki on tällä kaudella noussut tähtipelaajaksi.

Vaikka jalkapallo on määrittänyt Teemu Pukin elämää, niin perhe on hänelle kaikki kaikessa. Kihlattu Kirsikka Pukki (os. Laurikko) ja heidän tyttärensä Olivia viihtyvät hyvin uudella asuinpaikkakunnalla Englannissa. Perheen suuri merkitys ei jää epäselväksi lukijalle.

”Elämän tärkein juttu on nyt siellä kotona. Jos joku peli on mennyt vähän huonommin ja tulee kotiin, missä tyttö naureskelee ja hymyilee, ei pelistä voi enää olla harmissaan”, Pukki sanoi Kymen Sanomissa ja lisäsi hallitsevansa myös lastenhoidon. ”Kyllä vaipanvaihto onnistuu, ja teen muutenkin kaikkea, mitä isän pitääkin tehdä.”

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia kirjasta Teemu Pukki – Koko tarina (Readme)

Lue näyte kirjasta. Äänikirjanäytteen voi kuunnella täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone