Kirja-arvio: ”Taina Haahtin Strategi on kerrassaan nautittavaa luettavaa dekkareiden ystäville”

Taina Haahti: Strategi – Crime Time 2019

Taina Haahti on kirjoittanut toisen Mara Nuutinen dekkarinsa. Hänen tuotantonsa käsittää viitisentoista teosta, suurin osa käsittelee johtamista ja sijoitustoimintaa.

strategiEi siis ihme että Maarit ”Mara” Nuutinen on ollut sijoutusyhtiössä töissä tiedottajana. Mara on uudenlainen päähenkilö dekkarimaailmassa. Hän on taskukokoinen maihariin pukeutuva tyttö, joka oikeasti on jo 42-vuotias.

Strategi alkaa siitä, kun 84-vuotias vanhus, Lahja, soittaa Maralle. Hän on huolissaan sijoituksistaan. Mara on juuri tekemässä juttua ihmiskaupasta. Vanhuksen tapaus ei kuulosta kovin dramaattiselta, mutta tuntien finanssimaailman, Mara ymmärtää, että vanhuksia on helppo jymäyttää.

Haahti kirjoittaa elävää kieltä. Harvinaisen värikästä ja kuvailevaa. Huoli vanhuksista ja omasta elämästä piirtyy lukijan aivoihin herkullisen monimuotoisesti.

Maran tutkimuksien lomaan saamme tietää hänen henkilökohtaisen elämän ongelmistaan. Vielä muutamaa vuotta aikaisemmin hän oli uraputkessa nouseva, motivoitunut jakkupukunainen. Mutta pahaksi onnekseen hän törmäsi omassa suuressa varainhoitoyrityksessä korruptioon, jota ei voinut ohittaa. Mara sai potkut, ura lykkäsi siihen, samoin loppui unelma perheonnesta rivitalossa.

Mara kaivautuu vanhoisin asioihin, purkaa pahvilaatikoita löytääkseen vihjeitä vanhuksien sijoituskähmintöihin. Ja omaan menneisyyteensä.

Peli muuttuu raaemmaksi, kun Maran entinen pomo ja sijoitusmarkkinoiden guru joutuu salaperäiseen auto-onnettomuuteen Balkanilla.

Rahanpesun ja kansainvälisen mafia-rikollisuuden juuret ovat osaltaan Neuvostoliiton perimää. Kun Neuvostoliitto romahti, sen sisällä toimineet mafia- ja rikollisjärjestöt ahmivat kaiken saatavissaolevan omaisuuden Neuvostoraunioista. Laitonta rahaa tulvi ovista ja ikkunoista. Rahanpesu ja itämafian yhteydet levisiät koko läntiselle pallonpuoliskolle.

Mara Nuutinen joutuu sellaiseen laittoman maailman  kierteeseen, että se on imaista hänet mukanaan, maihareineen kaikkineen.

Strategi on kerrassaan nautittavaa luettavaa dekkareiden ystäville. Pääosassa on tutkiva toimittaja, joka liikkuu finassimaailman ylemmillä tikaspuilla. Siellä, missä ihmishengellä ei ole mitään arvoa.

Jussi Wahlgren

Lue ilmainen näyte kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone