Kirja-arvio: ”Majakka on entistä ehompaa Christian Rönnbackaa”

Christian Rönnbacka: Majakka – Crime Time (2019)

Christian Rönnbackan uusin kirja Majakka on taas entistä ehompaa Rönnbackaa. Tuntuu kuin kirjailija vapautuisi joka kirjan jälkeen yhä rohkeampaan kielenkäyttöön ja ronskimpaan kerrontaan. Hyvä näin.

majakkaTällä kertaa tarina lähtee käyntiin siitä, kun kolme nuorta saa päähänsä sytyttää Söderskärin majakan loisteen uudestaan vuosia majakan sammuttamisen jälkeen.

Samaan aikaan Antti Hautalehto ja työtoverit suorittavat lähes rutiininomaista poliisityötä. He kyttäävät Porvoolaisessa huvivenesatamassa latvialaisia perämoottorivarkaita. Onnistuneen kiinniottokeikan jälkeen Antti päättää pitää vapaaillan ja lähtee pankkiiriystävänsä saarimökille saunomaan.

 

Antin ja Larsin saunailta osuu samalle yölle loppusyksystä, kun nuoret suorittavat uhkarohkean kiipeilykeikkansa Söderskärin majakalla. Loiste syttyy ja se herättää huomiota niin merivartiostossa kuin saunailtaa viettävien ystävystenkin kesken. Matkalla majakalle Antti ja Lars törmäävät pimeällä merellä, jota majakka nyt valaisee, ruumiiseen. Ajavat sen yli. Paikalle ehtinyt merivartiosto pidättä Antin ja Larsin epäiltynä murhasta. Selittelyt saavat jäädä seuraavaan päivään, sen verran kuumina käyvät merivartijat.

Rönnbackan kerronta siirtyy välillä Antin yksityiselämään. Parisuhde tuntuu olevan kunnossa ja Rönnbacka uskaltautuu jopa kuvailemaan pariskunnan intiimiä hetkiä.

Myös merestä löydetyllä ruumiilla on ollut varsin seksipitoinen menneisyys. Siitäkin saamme lukea kohtalaisen yksityiskohtaisesti. Rönnbackan kirjoitustyyli syventyy ja rikastuu kirja kirjalta. Henkilöt saavat lisää inhimillisiä piirteitä ja sekä työtoverit että läheiset ihmiset alkavat elää lukijan mielessä yhä enemmän ja yhä värikkäämmin.

Tässä tarinassa sattumalla on enemmän sijaa kuin monessa muussa Rönnbackan kirjassa. Onneksi kirjailija osaa asiansa ja juonen käänteet tuntuvat loogisilta ja luontevilta, sattumista huolimatta.

Majakka on tuhtia tavaraa. Ruumiita löytyy ja Antti Hautalehdon poliisityötä kuvataan luotettavasti ja ammattitaidolla. Rönnbacka johdattaa lukijan vääjäämättä kohti loppuhuipennusta ja syyt ja seuraukset kolahtavat kuin Lego-palikat vihdoin omiin koloihinsa.

Jussi Wahlgren

Majakka on saatavana myös äänikirjana. Lue näyte täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone