Kirja-arvio: Ex-jengiläinen Janne ”Nacci” Tranberg avaa muistelmissaan rikollisen rajua arkea ja pakomatkaansa – ”Mielenkiintoista mutta myös surullista luettavaa”

Pekka Lehtinen ja Janne ”Nacci” Tranberg – Wanted – Suomen etsityimmän rikollisen tarina (Pulitzer, 2019, 198 s.)

Janne ”Nacci”Tranberg, 43, on rikollisjärjestönä pidetyn moottoripyöräjengi Cannonballin entinen johtohahmo. Hänen omaelämäkerrallinen kirjansa julkaistiin tänään (8.5.).

MTV3:n rikostoimittajan Pekka Lehtisen toimittama Wanted – Suomen etsityimmän rikollisen tarina on raadollinen ja kaunistelematon kuvaus rikollisen elämästä ja alamaailmasta. Kirja tutustuttaa lukijan myös ns. liivijengien maailmaan.

kansi nacciMuistelmateos on siinä mielessä poikkeuksellinen, että  kohteena on etsintäkuulutettu rikollinen, joka on kirjan ilmestyessä pakomatkalla eikä hän voi osallistua esimerkiksi kirjan julkistamistilaisuuteen.

Tranbergista on tehty eurooppalainen pidätysmäärätys. Hän pakeni Suomesta vankilatuomiota. Hän kertoo kirjassa yksityiskohtaisesti paostaan ja syistä.

Pakomatka alkoi uutenavuonna 2018 heti puolenyön jälkeen. Tranbergin ukomaalaistaustainen ystäväni lainasi hänelle isänsä autoa, joka ei ollut missään poliisin rekistereissä.

 

”Seuraavaksi hain kuljettajan. Hän tulisi mukaani Tukholmaan asti ja toisi auton takaisin Suomeen. Suunnistimme kohti pohjoista ja Torniota. Sieltä olisi helppo ylittää raja jälkiä jättämättä. Pitkä ajomatka sujui enemmän kuin leppoisasti. Olin jättänyt käytössäni olleen puhelimen Helsinkiin.”

Pakomatka on täynnä jännittäviä käänteitä. Perillä Espanjan Marbellassa Tranberg huokaisee helpotuksesta.  Nykyistä olinpaikkaansa häi ei ymmärrettävästi kirjassa paljasta.

Olin päässyt Euroopan halki jättämättä turhia jälkiä viranomaisille. Samanaikaisesti pankkikorttini ja puhelimeni Suomessa elivät omaa elämäänsä. Ikään kuin olisin itsekin siellä.

Kirjan alussa palataan Tranbergin nuoruusvuosiin Myllypuroon. Nuorukainen voimailee ja on töissä portsarina paikallisessa baarissa Erään hankalan asiakkaan hän taltuttaa pesäpallomailalla. Verta ja hampaita ei säästetä.

Lopulta rikollinen elämä vie mennessään.

Ensimmäisen vankeustuomionsa hän saa viidestä tapon yrityksestä. Hän riitaantuu ravintolan edessä miesjoukon kanssa. Hän hakee auton ja ajaa suutuspäissään nakkikioskijonoon, jossa hän uskoo riitakumppanien jonottavan annoksiaan.

Tranberg saa pitkän vankeustuomion.  Vankilassa sattuu ja tapahtuu. Kirja sisältää tarkkoja ja värikkäitä havaintoja vankila-arjesta, johon kuuluvat tiukka hierarkia sekä kirjoittamattomat säännöt, joiden rikkojaa odottaa  muilutus.

”Nokalla sellien ikkunat olivat noin kahden metrin korkeudessa. Niistä näkyivät Vyökadun vastapäisen talon ylimmät ikkunat ja katto. Kun kiipesi sellin patterin päälle, ulos näki vähän paremmin.”

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen…

Kirjassa pääsevät ääneen myös äiti ja joukko läheisiä. Äidin tuska välittyy kirjasta. Janne ei halunnut, että äiti itkee, kun hän käy katsomassa häntä vankilassa.

”Se sanoi aina, että yhtään et saa itkeä ja jos itket, lähdet pois. Hän ei halunnut pahoittaa omaakaan mieltä sillä, jos minä itkisin”, äiti kertoo kirjassa.

Wanted – Suomen etsityimmän rikollisen tarina on erittäin mielenkiintoista mutta myös surullista luettavaa. Rikollisen polun valinta on suuri tragedia lähiomaisille.

Myös Tranberg on saanut maksaa valinnoistaan paljon. Pakomatkan takia parisuhde päättyy ja hän joutuu olemaan erossa lapsestaan.

”Olen aina ollut oman tieni kulkija ja saanut siitä välillä kärsiä. En ole miellyttänyt kaikkia. Miksi edes pitäisi? En ala tehdä asioita niin kuin muut haluavat.”

Ex-Cannonball-jäsen,  jo edesmennyt Marko Lönnqvist kirjoitti myös muistelmat gangsterivuosistaan. Jarkko Sipilän toimittama Elämäni gangsterina oli yksi vuoden 2016 myydyimpi kirjoja.

Koukuttavassa Wanted – Suomen etsityimmän rikollisen tarinakirjassa on myös potentiaalia bestselleriksi.

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia kirjasta.

Wanted-kirjan voi lukea sähköisenä Elisa Kirjastalue näyte.

 

Jouni Hirn

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone