Kale Puonti sai dekkariuralleen vauhdikkaan alun: ”Palaute on ollut hämmentävän hyvää” – lue haastattelu

Kale Puontin juuri ilmestynyt esikoisromaani Manni aloittaa Pasilan Myrkky -nimisen rikosromaanien sarjan. Mesta.net haastatteli pitkän poliisinuran tehnyttä dekkaristitulokasta.

Millaista palautetta olet saanut esikoisdekkaristasi tähän mennessä?

”Palaute on ollut hämmentävän hyvää. Arvostan eritoten kollegoiden kommetteja, jotka ovat yleensä erittäin kriittisiä dekkareita lukiessaan. Kirja tuntuu kiinnostavan kovasti ja se on lähtenyt kaupoistakin hienosti liikkeelle.”

Sinulla on takana pitkä työura huumepoliisissa. Miten realistisen kuvan kirjasi antaa poliisin työstä?

”Olen pyrkinyt kirjoittamaan poliisin työstä niin tarkasti kuin se on mahdollista rikkomatta mitään salassapitosäännöksiä. Olen muun muassa luetuttanut kirjan etukäteen poliisin kenttätoiminnan ammattilaisilla, etten kirjoittaisi mitään tyhmää tai virheellistä tekemistä.

Kirjoitat hyvin elävästi ja koukuttavasti. Millainen on taustasi kirjoittajana?

”Olen tykännyt aina kirjoittaa kaikenlaista, mutta romaanin kirjoittamiseen en uskonut minulla olevan aikaa eikä voimavaroja. Helsingin huumepoliisin päällikön rikostutkinnan aikana päätin aloittaan ”Kaupungin varjoja”- blogin, joka kertoo rehellisesti Helsingin huumetilanteesta ja huumepoliisien työstä. Tämä blogi jalostui sitten pikkuhiljaa fiktiiviseksi romaaniksi ja nyt kirjoitan jo sarjan neljättä osaa.

Mitä uutta haluat tuoda mukanasi suomalaiseen rikoskirjallisuuteen?

”Yritän tuoda teksteihini sen asiantuntemuksen, jonka ole yli 30 vuoden poliisiuralla hankkinut. Kirjoitan lyhyitä lukuja ja annan ”kentän” äänen hahmoilleni. Kirjani poliisit puhuvat sitä ”kieltä”, jota poliisiyhteisössä oikeastikin puhutaan.”

Sarjan seuraava osa Milo ilmestyy vuonna 2021. Kahden kirjan elokuva- ja tv-oikeudet myytiin suomalaiselle tuotantoyhtiölle jo ennen esikoisen ilmestymistä. Millainen elinkaari Pasilan Myrkylle on luvassa?

”Tulossa on ainakin neljä ”Pasilan Myrkky”- sarjan romaania, koska nelonen on tietokoneellani noin puolessa välissä. Vitosenkin idea muhii jo päässä ja ehkä saan senkin jossain vaiheessa paperille.”

Yli 30 vuotta kestänyt työurasi Helsingin poliisilaitoksessa päättyy joulukuussa. Mitä jäät kaipaamaan?

”Kaikkein eniten jään varmasti kaipaamaan työyhteisön hyvää henkeä ja kahvihuoneen veljellistä naljailua.”

Entä millaista kirjallisuutta itse luet yleensä? Mitä kirjoja luet juuri tällä hetkellä?

”Olen lähes kaikkiruokainen lukemiseni suhteen. Luen paljon elämänkertoja ja dekkareita. Tosin kirjoitusvaiheessa en lue kovinkaan paljoa, jottei muiden kirjailijoiden oivallisista teksteistä jäisi liikaa alitajuntaan ja siirtyisi sitä kautta omaan kirjaani.”

Manni (Bazar) on saatavana e-kirjana ja Ville Tiihosen lukemana äänikirjana. Lue näyte kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone