Tuire Malmsted sai lopullinen sysäyksen uutuusdekkariinsa Ukrainan sodan syttyessä: ”Aihepiiri teki kirjoittamisesta antoisaa ja raskasta”

Rikoskirjailija Tuire Malmsted on löytänyt oman tyylinsä kirjoittaa koskettavia ja jännittäviä dekkareita. Hänen kehutusta Metso & Vauramo -dekkarisarjasta julkaistiin kolmas osa Lyijysydän heinäkuussa.

Tuire Malmstedtin dekkareissa käsitellään paljon lapsiin ja nuoriin liittyviä rikoksia. Toinen tunnusmerkki on, että hän yhdistää erilaisia tapahtumapaikkoja ja aikatasoja niin, että niiden yhteys selviää lukijoille vasta lopussa.

Uutuusdekkari Lyijysydän (Aula & Co.) ei tee poikkeusta. Jyväskylän Vanhan pappilan lattian alta löytyy luuranko ja peltirasia remontin yhteydessä. Vainajaksi selviää nuori nainen, joka on kuollut 60-luvulla. Tämän jälkeen monitasoinen tarina kuljettaa lukijaa nykypäivän Jyväskylästä 40-luvun natsi-Saksaan.

Hei Tuire! Miten päädyit tämän tarinan ja aiheen äärelle? Millainen fiilis Lyijysydämestä jäi sinulle?

”Ahmin toiseen maailmansotaan liittyvää kirjallisuutta jo teininä, erityisesti keskitysleiritarinoita, joten luulen, että ensimmäinen kimmoke tähän kirjaan istutettiin jo silloin. Se palasi mieleeni aika ajoin, ja lopullinen sysäys aiheen ottamiseksi kirjaan tuli Ukrainan sodan syttyessä. Tuli vahva tunne, että juuri nyt tämä tarina pitää kirjoittaa. Lähdin liikkeelle ajatuksesta, että yksi sota on yhtä kuin kaikki sodat. Aihepiiri teki kirjoittamisesta antoisaa ja raskasta, ja tästä syystä Lyijysydämestä jäi itselleni hyvin kaksijakoinen olo. Olin tyytyväinen, että tämä mielestäni merkityksellinen tarina oli vihdoin paperilla, mutta omassa rinnassani tuntui hetken aikaa lyövän lyijysydän, olo oli niin raskas.”

Tässäkin kirjassa kuvailet hyvin tarkkanäköisesti tapahtumapaikkoja. Millaista taustatyötä teet niiden suhteen?

”Olen aina ollut tarkkailija, joten tietyllä tavalla olen ”kerännyt materiaalia” kirjojeni tapahtumapaikkoja varten koko elämäni. Niistä on hyvä ammentaa, kun kirjoitan kuvauksia paikoista, myös niistä, joissa en ole oikeasti käynyt. Tiettyjä todellisia paikkoja kuvaan mahdollisimman autenttisesti ja tutustun niihin joko käymällä paikan päällä tai tutkimalla niiden kuvia internetistä. Lisäksi saatan käyttää tietolähdettä ja/tai esilukijaa, jolle kyseinen paikka on tuttu. Lyijysydämessä esimerkiksi esilukijana toimi henkilö, joka oli viettänyt sekä häitään että esikoislapsensa ristiäisiä Jyväskylän Vanhassa pappilassa, josta romaanini ruumis löytyy. Tällainen tietolähde on tietenkin kirjailijalle aivan kullanarvoinen asia.”

Metso & Vauramo -sarjan kaikissa osissa on käsitelty nuoriin kohdistuvia rikoksia. Mistä tämä kumpuaa?

”Se tulee varmasti työstäni opettajana sekä omasta äitiydestä. Lasten ja nuorten asiat aina huolettavat, ja puran sitä tunnetta kirjoissani ikään kuin asian peilikuvana; niissä juuri nuorille tapahtuu pahaa.”

Mitä muuta haluat sanoa uudesta kirjastasi?

”Kirjaan on ujutettu mukaan joitain itselleni hyvin henkilökohtaisia asioita, jotka eivät tietysti avaudu lukijalle, mutta toivon niiden antavan tarinalle ytyä ja lukijalle jonkinlaisen ahaa-elämyksen. Yksi tällaisista asioista on Jean-Paul Sartren näytelmä Suljetut ovet, jolla on kirjassa oma roolinsa. Omassa elämässäni näytelmä liittyy tärkeään elämänvaiheeseen, jolloin opiskelin Caenin yliopistossa Ranskassa kielitieteitä ja kirjallisuutta. Näistä opinnoista nimenomaan näytelmä Suljetut ovet jäi mieleen syvällisenä ja ajattomana, vaikka se on julkaistu jo 1941.”

Olet julkaissut kuusi kirjaa kuudessa vuodessa. Miten kuvailisit tähänastista uraa kirjailijana?

”Enpä tosiaan olisi uskonut, mitä kaikkea on edessä, kun esikoisteokseni Pimeä jää lähti painoon. Kirjailijanura on tuonut elämääni todella paljon iloa; kirjallisuustapahtumia, kirjaihmisiä ja oleellisimpana tietysti itse kirjoittamisen. Lisäksi lukijoilta tulee paljon kivaa palautetta, mikä pitää kirjoitusintoa yllä.”

Opetat päivätyöksesi kieliä alakoulussa. Miten päivätyö ja luova kirjoittaminen sulautuvat yhteen?

”Ne luovat hyvää vastapainoa toisilleen; kiireisen opetuspäivän päätteeksi tekee todella hyvää rauhoittua yksin koneen ääreen ja uppoutua tarinaan, joka haluaa tulla kerrotuksi. Toisaalta niiden yhdistäminen ei aina ole helppoa, sillä opettamisen jälkeen pää käy joskus ylikierroksilla ja mielessä pyörii oppilaiden asiat sekä oman opettamisen suunnitteluun liittyvät jutut. Sellaisina hetkinä ei voi kirjoittaa vaan on suosiolla tunnustettava itselleen, että nyt täytyy rauhoittua, mennä luontoon tai lukea. Onneksi olen aika hyvä kuuntelemaan itseäni ja voin säädellä, missä tahdissa kirjoitan.”

Mitä kirjoitat tällä hetkellä?

”Tällä hetkellä kirjoitan ensi kesänä ilmestyvää Metso & Vauramo -sarjan neljättä osaa ja seuraavaksi kirjoitan syksyllä 2024 julkaistavan tietokirjan.”

Kerrotko vielä lopuksi, minkä kirjan itse aiot lukea syysiltojen pimetessä?

”Yöpöytäni notkuu kirjoja, joita lueskelen aina sopivissa väleissä. Seuraavaksi vuorossa on Stephen Kingin Billy Summers.”

Kuva: Sara Lehtomaa

Lyijysydän on saatavilla e-kirjana ja Mikko Leskelän lukemana äänikirjana. Tutustu Tuire Malmstedin tuotantoon Elisa Kirjassa.

Tuire Malmstedt on vuonna 1974 syntynyt opettaja ja kirjailija. Hän asuu Pieksämäellä Malmstedt on palkittu Dekkariseuran parhaan esikoisdekkaristin palkinnolla (Pimeä jää).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone