Podcast: Axl Rose löi naapuriaan pullolla päähän ja joutui matkustuskieltoon – isku oli tyrmäys suomalaisbändin maailmanvalloitukselle

Harri Moision luotsaamassa Toisenlainen historia -podcast-sarjassa pohditaan, mitä jos asiat olisivatkin menneetkin historiankirjoissa toisin. Torstaina julkaistussa seitsemännessä jaksossa sukelletaan musiikkibisnekseen syövereihin otsikolla entä jos suomalainen musiikki olisi valloittanut maailman areenat 1980-luvulla?

Moision kanssa asiaa pohtii radiotoimittaja ja musiikin moniottelija Jone Nikula.

1980-luvulla muutama suomalaisyhtye kolkutteli kansainvälisen menestyksen portteja. Menestystä sai maistaa Hanoi Rocks, mutta myös Smack, Bogart Co. ja Havana Black olivat harpata kohti kansainvälisiä areenoita. Jaksossa pohditaan, miten hilkulla kansainvälinen menestys oli?

Havana Black oli ensimmäinen suomalaisbändi, joka nousi USA:n Billboardin radiosoittolistalle. Lone Wolf -kappale oli parhaimmillaan listan viidentenä vuonna 1988.

Bändi sai ulkomaanseikkailulleen alun onnekkaan sattuman kautta: intiaaniperinteestä kiinnostunut Guns N´Roses-yhtyeen manageri Alan Niven oli ihastunut bändin Indian Warrior -levyn kanteen. Niven otti bändin siipiensä alle ja samalla alkoi tapahtua.

Promootiokoneisto pisti parastaan ja Havava Blackin levyt alkoivat soida USA:n radioissa.

Samalla Havana Black keikkaili Yhdysvalloissa saaden pientä jalansijaa sikäläisillä keikkamarkkinoilla. Suuret areenat kutsuivat, kun Havana Blackille tarjottiin Guns N`Rosesin lämmittelypestiä vuonna 1990.

Podcastissa kerrotaan, että samana vuonna Guns N`Rosesin laulaja Axl Rose löi naapuriaan pullolla päähän. Isku saattoi olla samalla tyrmäys Havana Blackin maailmanvalloitukselle.

Maastapoistumiskiellon saanut Rose ei päässyt Kauko-Idän kiertueelle, jonne Havana Black oli buukattu lämmittelybändiksi. Koko kiertue peruuntui ja suuresti odotettu tilaisuus kuivui kasaan.

Jone Nikula toteaa, ettei asia ollut näin suoraviivainen. Muut asiat kaatoivat lopulta haaveet.

”Musiikkiteollisuus on muuttunut ihan perhanasti digiloikan myötä. Tämä oli vielä rehtiä analogiaikaa, jolloin CD-levyä pidettiin kehityksen huippuna. Silloin ei ollut mitään mahdollisuutta viraalihitteihin. Sulla piti olla fyrkat ostaa mainokset. Sun piti osata valokeilaan päästyäsi varastaa se valo, että pääsit itse hehkumaan”, Jone Nikula kuvailee 90-luvun musiikkibisnestä.

Havana Blackin unelmat eivät toteutuneet, ja bändi koki sen, millaista musiikkibisnes voi olla raadollisimmillaan. Havana Blackista tuli yhtye, joka ei koskaan saavuttanut ansaitsemaansa menestystä.

”Perusongelma on se, että lähdet sinne (jenkkeihin) ja luotat kaikkiin tyyppeihin. Heidän managerinsa päätti nostaa kassan ja kadota”, Nikula kertoo podcastissa.

Jaksossa pohditaan myös suomalaisbändien nykytilannetta ja sitä, mikä mikä niistä on lähimpänä kansainvälistä läpimurtoa.

Toisenlainen historia -podcast-sarjaa voi kuunnella Elisa Kirjassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone